Home »
»

Ook profiteren van onze kennis?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze ontwikkelingen.

Naam *

Praktijkmeting zorglocatie Doorn: bij extreme kou ook aangenaam binnenklimaat

In de koudste week van het jaar (10 t/m 16 februari 2021) is bij zorgproject ‘t Sand in Doorn een prakijkmeting verricht om te constateren hoe de toegepaste ClimaRad Ventura V1C units functioneren bij extreme temperaturen. Volgens het KNMI komt een koude week als deze slechts één keer in de 6 jaar voor. Conclusie: ook bij extreme kou blijft het klimaat in de woningen zeer aangenaam. De aanvoertemperatuur naar de Ventura hoefde ten tijde van het koudste moment niet warmer dan 40 graden te draaien.  

Peter Wagenvoort van opdrachtgever Bartiméus: "Aan de resultaten is te zien dat het binnenklimaat van de geteste ruimtes erg comfortabel blijft. Een systeem dat op basis van regeling per vertrek ook bij lage temperaturen onze bewoners een fijne plek biedt om te verblijven."

De situatie

Het zorgcomplex in Doorn is vervangende nieuwbouw met 64 studio’s voor cliënten met een visuele en verstandelijke beperking. De bewoners hebben ieder een eigen studio met de benodigde faciliteiten om zo zelfstandig mogelijk te kunnen wonen. De ClimaRad Comfort Solution is toegepast, waarbij in elke ruimte een WTW-unit is geplaatst: de ClimaRad Ventura V1C of de ClimaRad Care H1C. Beide toestellen zorgen automatisch voor ventilatie, verwarming en koeling per vertrek o.b.v. van verscheidene sensoren. Aan elke WTW-unit wordt een ruimtethermostaat gekoppeld. Elke bewoner kan hierdoor zelf de temperatuur bepalen. Hierbij is rekening gehouden met de visuele beperking van de cliënten door een aanslag toe te voegen aan de thermostaat. Zo kan de bewoner voelen welke temperatuur ingesteld staat door de minimale en maximale stand. In de badkamers van de studio's worden ClimaRad B-Fans geïnstalleerd voor de afzuiging op basis van vocht en aanwezigheid.

In dit project is de ClimaRad Ventura toegepast. Dit product is ontwikkeld met Topsector Energie van het Ministerie van Economische Zaken. 

De praktijkmeting

10 februari jl. is gestart met een aantal metingen om specifiek de ClimaRad Ventura V1C uit te lichten. Dit systeem is gecombineerd met een lagetemperatuurverwarming vanuit een warmtepomp. Bij de extreem lage buitentemperatuur bleef de binnentemperatuur in de woningen deze week tussen de 18,6 °C en 21,5 °C minimaal, en tussen de 21,8 °C en 22,2 °C maximaal. Dit betekent dat de Ventura unit aan de verwachting voldoet en de temperatuur wordt behaald die door de gebruiker is ingesteld. Invloeden van buitenaf, zoals de extreme buitentemperatuur, hebben dus geen invloed gehad. De aanvoertemperatuur naar de Ventura hoefde ten tijde van het koudste moment niet warmer dan 40 graden te draaien. In onderstaande grafiek is duidelijk te zien hoe het temperatuurverloop en de mate van luchtvochtigheid zijn geweest in de betreffende week.       

20-04-2021

Terug

Werken

Kantoorpand Katwijk voorzien van decentraal ventilatiesysteem

BEKIJK DEZE CASE
Zorg

Kantoortransformatie naar duurzaam zorggebouw Villa Verde Harderwijk

BEKIJK DEZE CASE
Wonen

Towercampus Pauwmolen Delft: decentraal klimaatsysteem maakt project financieel haalbaar

BEKIJK DEZE CASE

© Copyright 2017 ClimaRad B.V. Privacy Statement | SitemapContact | Disclaimer | Algemene voorwaarden