Gelijkwaardigheid één WTW-unit t.b.v. twee verblijfsruimten met open doorgang ≥ 0,9 m

ClimaRad heeft gelijkwaardigheid verkregen voor de toepassing van één decentrale WTW-unit in het hoofdvertrek welke volstaat voor twee aparte verblijfsruimten. Het onderzoek toont aan dat afgeweken kan worden van het Bouwbesluit en de open doorgang minimaal 0,9 meter mag zijn i.p.v. 1,8 meter. Voorwaarde is dat de open doorgang niet afsluitbaar mag zijn. In de aangrenzende verblijfsruimte, bijvoorbeeld de slaapkamer, werkkamer of keuken, hoeft geen extra toevoervoorziening te worden aangebracht. Dit levert een grote kostenbesparing op, omdat de woningen geventileerd kunnen worden met minder componenten.

In opdracht van ClimaRad BV hebben Expertisecentrum Regelgeving Bouw (ERB) en advies- en ingenieursbureau VentGuide een onderzoek uitgevoerd naar een gelijkwaardige oplossing voor luchtkwaliteit bij specifieke woningindelingen. Het betreft kleine woningen (GG/NGG) waarbij de bezetting bestaat uit maximaal vier personen; zoals zorgkamers, 2-kamerappartementen en vakantiewoningen.

De woningen zijn voorzien van één decentrale WTW-unit t.b.v. het hoofdvertrek (meestal de woonkamer) en een tweede vertrek (bijv. de slaapkamer). Daarnaast beschikt het over een afvoerventilator (Fan/Box) t.b.v. de badkamer, het toilet en/of berging. Het CO2-gestuurde ventilatiesysteem van ClimaRad voorkomt over-ventilatie en dus onnodig energieverbruik.

Het ERB en VentGuide concluderen dat in deze specifieke situaties tenminste de gelijkwaardige luchtkwaliteit wordt bereikt die de regelgever met het stellen van eisen in het Bouwbesluit 2012 heeft beoogd.

Wilt u meer informatie over dit onderzoek of uitleg over de toepassing van ClimaRad? Neemt u dan contact op met onze binnendienst via tel. 0541-358130.

Het rapport van VentGuide is via ClimaRad BV op te vragen.   

Afbeelding: voorbeeldplattegrond woning met twee verblijfsruimtes en open doorgang.

20-09-2019

Terug

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Voor actuele informatie over ClimaRad en haar decentrale ventilatie-oplossingen. 

Hier inschrijven

Meer technische informatie?

Klik hier

Wilt u een persoonlijk advies? 

Neemt u dan contact op via telefoonnummer: 
+31 (0) 541-358 130 of

Stuur een bericht

Nieuws

ClimaRad producten draadloos inregelen

Alle ClimaRad producten zijn voorzien van een RF-module waarmee de producten draadloos met elkaar kunnen communiceren. Door deze communicatie wordt bijvoorbeeld de energiebesparing geoptimaliseerd en de luchtkwaliteit verbeterd. Op dit moment wordt deze tool ook gebruikt om producten op afstand draadloos in te regelen.

Artikel Bouwen in het Noorden: De Woldring Locatie - ClimaRad Ventura V1D

In het vakblad Bouwen in het Noorden is het project De Woldring Locatie in Groningen uitgelicht. ClimaRad is onderdeel van deze studentenhuisvesting door de toepassing van de nieuwe Ventura V1D ventilatie-unit: één unit die twee ruimtes tegelijkertijd kan ventileren.

Artikel: de ervaringen bij woon-/zorglandschap De Leyhoeve te Tilburg; 3,5 jaar na oplevering

"Enkele jaren geleden maakte Nederland kennis met Woonlandschap De Leyhoeve, een woonvorm voor senioren in een omgeving die nog het meest weg heeft van een viersterrenhotel met een hoge comfortstandaard. Logisch dat in het Tilburgse complex de techniek van ClimaRad is terug te vinden."

Projecten

Nieuwbouw woonzorgcomplex 't Sand te Doorn

In juni 2018 is gestart met de nieuwbouw van 64 studio’s bij Bartiméus ’t Sand in Doorn voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking. In de acht woningen met ieder acht studio’s zijn ClimaRad Ventura V1C en ClimaRad Care H1C units geïnstalleerd voor ventilatie, verwarming en koeling per vertrek. 

Nieuwbouw jongerenhuisvesting 'De Woldring Locatie' Groningen

In Groningen zijn 435 goed geïsoleerde appartementen gerealiseerd door Woldring United. De ventilatie in de woon- en slaapkamers wordt verzorgd door ClimaRad Ventura V1D en V1X ventilatie-units. Voor de ventilatie van twee naast elkaar gelegen ruimtes hoeft bij dit type ventilatie-unit slechts één toestel te worden geplaatst.

Renovatie 135 woningen Mijande Wonen Vroomshoop Boost® concept Plegt-Vos

In Vroomshoop zijn 135 woningen uit de jaren 60 gerenoveerd in opdracht van Mijande Wonen. In dit project is het Boost® concept van Plegt-Vos toegepast waar ClimaRad BV onderdeel van is. Het is een concept voor duurzame woning- verbetering naar label A/Nul op de Meter. 

© Copyright 2017 ClimaRad B.V.

Privacy Statement | SitemapContact | Disclaimer | Algemene voorwaarden

volg ons op facebook linkedin twitter youtube