Gelijkwaardigheid één WTW-unit t.b.v. twee verblijfsruimten met open doorgang ≥ 0,9 m

ClimaRad heeft gelijkwaardigheid verkregen voor de toepassing van één decentrale WTW-unit in het hoofdvertrek welke volstaat voor twee aparte verblijfsruimten. Het onderzoek toont aan dat afgeweken kan worden van het Bouwbesluit en de open doorgang minimaal 0,9 meter mag zijn i.p.v. 1,8 meter. Voorwaarde is dat de open doorgang niet afsluitbaar mag zijn. In de aangrenzende verblijfsruimte, bijvoorbeeld de slaapkamer, werkkamer of keuken, hoeft geen extra toevoervoorziening te worden aangebracht. Dit levert een grote kostenbesparing op, omdat de woningen geventileerd kunnen worden met minder componenten.

In opdracht van ClimaRad BV hebben Expertisecentrum Regelgeving Bouw (ERB) en advies- en ingenieursbureau VentGuide een onderzoek uitgevoerd naar een gelijkwaardige oplossing voor luchtkwaliteit bij specifieke woningindelingen. Het betreft kleine woningen (GG/NGG) waarbij de bezetting bestaat uit maximaal vier personen; zoals zorgkamers, 2-kamerappartementen en vakantiewoningen.

De woningen zijn voorzien van één decentrale WTW-unit t.b.v. het hoofdvertrek (meestal de woonkamer) en een tweede vertrek (bijv. de slaapkamer). Daarnaast beschikt het over een afvoerventilator (Fan/Box) t.b.v. de badkamer, het toilet en/of berging. Het CO2-gestuurde ventilatiesysteem van ClimaRad voorkomt over-ventilatie en dus onnodig energieverbruik.

Het ERB en VentGuide concluderen dat in deze specifieke situaties tenminste de gelijkwaardige luchtkwaliteit wordt bereikt die de regelgever met het stellen van eisen in het Bouwbesluit 2012 heeft beoogd.

Wilt u meer informatie over dit onderzoek of uitleg over de toepassing van ClimaRad? Neemt u dan contact op met onze binnendienst via tel. 0541-358130.

Het rapport van VentGuide is via ClimaRad BV op te vragen.   

Afbeelding: voorbeeldplattegrond woning met twee verblijfsruimtes en open doorgang.

20-09-2019

Terug

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Voor actuele informatie over ClimaRad en haar decentrale ventilatie-oplossingen. 

Hier inschrijven

Meer technische informatie?

Klik hier

Wilt u een persoonlijk advies? 

Neemt u dan contact op via telefoonnummer: 
+31 (0) 541-358 130 of

Stuur een bericht

Nieuws

Artikel: de ervaringen bij woon-/zorglandschap De Leyhoeve te Tilburg; 3,5 jaar na oplevering

"Enkele jaren geleden maakte Nederland kennis met Woonlandschap De Leyhoeve, een woonvorm voor senioren in een omgeving die nog het meest weg heeft van een viersterrenhotel met een hoge comfortstandaard. Logisch dat in het Tilburgse complex de techniek van ClimaRad is terug te vinden."

Gelijkwaardigheid één WTW-unit t.b.v. twee verblijfsruimten met open doorgang ≥ 0,9 m

ClimaRad heeft gelijkwaardigheid verkregen voor de toepassing van één decentrale WTW-unit in het hoofdvertrek welke volstaat voor twee aparte verblijfsruimten. Het onderzoek toont aan dat afgeweken kan worden van het Bouwbesluit en de open doorgang minimaal 0,9 meter mag zijn i.p.v. 1,8 meter.

ClimaRad aan de start van de Maratona dles Dolomites

ClimaRad organiseert in samenwerking met Comap, Thermia en Sto het wielerevent naar de Maratona dles Dolomites van 4 juli t/m 8 juli 2019. Deze organisaties uit de bouw- en vastgoedwereld bundelen de krachten om de gezamenlijke doelgroep een prachtig weekend te bezorgen.

Projecten

Renovatie 135 woningen Mijande Wonen Vroomshoop Boost® concept Plegt-Vos

In Vroomshoop zijn 135 woningen uit de jaren 60 gerenoveerd in opdracht van Mijande Wonen. In dit project is het Boost® concept van Plegt-Vos toegepast waar ClimaRad BV onderdeel van is. Het is een concept voor duurzame woning- verbetering naar label A/Nul op de Meter. 

Woonstichting Tiwos Tilburg voldoet aan labeleisen 2023 na kantoorrenovatie

Woonstichting Tiwos heeft haar kantoor grondig gerenoveerd door o.a. ClimaRad Care H1C units te plaatsen i.c.m. een bodemenergiesysteem van BronTechnologie. De wens was een flexibele opzet van het kantoor, het optimaliseren van de klimaatbeheersing en het behalen van label C. 

Renovatie verpleeghuis Het Nieuwe Feithenhof Elburg

Het Nieuwe Feithenhof biedt na de renovatie woonruimte aan 24 psychogeriatrische bewoners en daarnaast zijn er 36 zorgwoningen voor wonen met zorg. In de woon- en slaapkamers zijn de ClimaRad 2.0 units geplaatst, in de algemene ruimtes de ClimaRad Sensa V2X units. 

© Copyright 2017 ClimaRad B.V.

Privacy Statement | SitemapContact | Disclaimer | Algemene voorwaarden

volg ons op facebook linkedin twitter youtube