Gelijkwaardigheid één WTW-unit t.b.v. twee verblijfsruimten met open doorgang ≥ 0,9 m

ClimaRad heeft gelijkwaardigheid verkregen voor de toepassing van één decentrale WTW-unit in het hoofdvertrek welke volstaat voor twee aparte verblijfsruimten. Het onderzoek toont aan dat afgeweken kan worden van het Bouwbesluit en de open doorgang minimaal 0,9 meter mag zijn i.p.v. 1,8 meter. Voorwaarde is dat de open doorgang niet afsluitbaar mag zijn. In de aangrenzende verblijfsruimte, bijvoorbeeld de slaapkamer, werkkamer of keuken, hoeft geen extra toevoervoorziening te worden aangebracht. Dit levert een grote kostenbesparing op, omdat de woningen geventileerd kunnen worden met minder componenten.

In opdracht van ClimaRad BV hebben Expertisecentrum Regelgeving Bouw (ERB) en advies- en ingenieursbureau VentGuide een onderzoek uitgevoerd naar een gelijkwaardige oplossing voor luchtkwaliteit bij specifieke woningindelingen. Het betreft kleine woningen (GG/NGG) waarbij de bezetting bestaat uit maximaal vier personen; zoals zorgkamers, 2-kamerappartementen en vakantiewoningen.

De woningen zijn voorzien van één decentrale WTW-unit t.b.v. het hoofdvertrek (meestal de woonkamer) en een tweede vertrek (bijv. de slaapkamer). Daarnaast beschikt het over een afvoerventilator (Fan/Box) t.b.v. de badkamer, het toilet en/of berging. Het CO2-gestuurde ventilatiesysteem van ClimaRad voorkomt over-ventilatie en dus onnodig energieverbruik.

Het ERB en VentGuide concluderen dat in deze specifieke situaties tenminste de gelijkwaardige luchtkwaliteit wordt bereikt die de regelgever met het stellen van eisen in het Bouwbesluit 2012 heeft beoogd.

Wilt u meer informatie over dit onderzoek of uitleg over de toepassing van ClimaRad? Neemt u dan contact op met onze binnendienst via tel. 0541-358130.

Het rapport van VentGuide is via ClimaRad BV op te vragen.   

Afbeelding: voorbeeldplattegrond woning met twee verblijfsruimtes en open doorgang.

20-09-2019

Terug

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Voor actuele informatie over ClimaRad en haar decentrale ventilatie-oplossingen. 

Hier inschrijven

Meer technische informatie?

Klik hier

Wilt u een persoonlijk advies? 

Neemt u dan contact op via telefoonnummer: 
+31 (0) 541-358 130 of

Stuur een bericht

Nieuws

Artikel Bouwen aan de Zorg: 'De Bunterhoek, een nieuw multifunctioneel woonzorgcentrum'

Woonzorgcentrum De Bunterhoek is gevestigd in een groene wijk in Nunspeet. De uitdaging gaandeweg de bouw was de transitie van verzorgings- naar verpleeghuis. De toepassing van het Care Concept, waar ClimaRad onderdeel van is, biedt deze flexibiliteit en maakt het gebouw toekomstbestendig. Ons decentrale klimaatsysteem levert een besparing op voor de bouwkosten, maar met name een gezonde en veilige leefomgeving voor de bewoners en medewerkers.

Artikel E&W Installatietechniek: 'Comfort via de gevel - de voordelen van decentrale units gekoppeld aan WKO'

In dit artikel leest u meer over de mogelijkheden van de decentrale klimaatoplossing van ClimaRad in combinatie met warmtekoudeopslag (WKO), o.a. toegepast in het kantoor van Woonstichting Tiwos. Met de nieuwe eisen van 2023 voor kantoren in het vooruitzicht bespreken wij alle voordelen.  

VSK 2020 weer een succes!

ClimaRad was afgelopen week te vinden op de VSK-beurs in Utrecht. Onze standbemanning heeft weer veel enthousiaste bezoekers mogen spreken over onze nieuwste ontwikkelingen en onze decentrale concepten die staan voor toekomstbestendig bouwen. Hartelijk dank voor uw interesse en alle positieve reacties!

Projecten

Renovatie zorgcentrum De Vijf Havens te Rotterdam

In dit gerenoveerde zorgcentrum wordt zorg verleend vanuit het principe van kleinschalig wonen, waarbij alle zorg zoveel mogelijk als thuis wordt georganiseerd. In dit Care Concept project werd in ieder vertrek de ClimaRad Care H1C geplaatst, met aanvullend ClimaRad Fans voor de afzuiging. 

Lopend project: nieuwbouw woontoren House of Groningen

MWPO realiseert in de wijk Paddepoel project House of Groningen. Deze woontoren beschikt over 159 appartementen waar de nieuwe ClimaRad Ventura V1D en Ventura V1X ventilatie-units zullen zorgen voor een optimaal binnenklimaat. De Ventura V1D kan twee ruimtes tegelijkertijd ventileren, uitermate geschikt voor toepassing in deze (studenten)- woningen. Wij volgen het project op de voet.

Project 'Inside Out': renovatie 58 NOM appartementen Henriëttedreef te Utrecht

In Utrecht wordt een hoogbouwflat gerenoveerd in opdracht van woningcorporatie Bo-Ex volgens het ‘Inside Out' -concept: een modulair renovatiesysteem waarbij de flat na de renovatie meer energie zal opwekken dan wordt verbruikt. ClimaRad is als partner/ toeleverancier intensief betrokken. 

© Copyright 2017 ClimaRad B.V.

Privacy Statement | SitemapContact | Disclaimer | Algemene voorwaarden

volg ons op facebook linkedin twitter youtube