Gelijkwaardigheid één WTW-unit t.b.v. twee verblijfsruimten met open doorgang ≥ 0,9 m

ClimaRad heeft gelijkwaardigheid verkregen voor de toepassing van één decentrale WTW-unit in het hoofdvertrek welke volstaat voor twee aparte verblijfsruimten. Het onderzoek toont aan dat afgeweken kan worden van het Bouwbesluit en de open doorgang minimaal 0,9 meter mag zijn i.p.v. 1,8 meter. Voorwaarde is dat de open doorgang niet afsluitbaar mag zijn. In de aangrenzende verblijfsruimte, bijvoorbeeld de slaapkamer, werkkamer of keuken, hoeft geen extra toevoervoorziening te worden aangebracht. Dit levert een grote kostenbesparing op, omdat de woningen geventileerd kunnen worden met minder componenten.

In opdracht van ClimaRad BV hebben Expertisecentrum Regelgeving Bouw (ERB) en advies- en ingenieursbureau VentGuide een onderzoek uitgevoerd naar een gelijkwaardige oplossing voor luchtkwaliteit bij specifieke woningindelingen. Het betreft kleine woningen (GG/NGG) waarbij de bezetting bestaat uit maximaal vier personen; zoals zorgkamers, 2-kamerappartementen en vakantiewoningen.

De woningen zijn voorzien van één decentrale WTW-unit t.b.v. het hoofdvertrek (meestal de woonkamer) en een tweede vertrek (bijv. de slaapkamer). Daarnaast beschikt het over een afvoerventilator (Fan/Box) t.b.v. de badkamer, het toilet en/of berging. Het CO2-gestuurde ventilatiesysteem van ClimaRad voorkomt over-ventilatie en dus onnodig energieverbruik.

Het ERB en VentGuide concluderen dat in deze specifieke situaties tenminste de gelijkwaardige luchtkwaliteit wordt bereikt die de regelgever met het stellen van eisen in het Bouwbesluit 2012 heeft beoogd.

Wilt u meer informatie over dit onderzoek of uitleg over de toepassing van ClimaRad? Neemt u dan contact op met onze binnendienst via tel. 0541-358130.

Het rapport van VentGuide is via ClimaRad BV op te vragen.   

Afbeelding: voorbeeldplattegrond woning met twee verblijfsruimtes en open doorgang.

20-09-2019

Terug

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Voor actuele informatie over ClimaRad en haar decentrale ventilatie-oplossingen. 

Hier inschrijven

Meer technische informatie?

Klik hier

Wilt u een persoonlijk advies? 

Neemt u dan contact op via telefoonnummer: 
+31 (0) 541-358 130 of

Stuur een bericht

Nieuws

Artikel E&W Installatietechniek: 'Comfort via de gevel - de voordelen van decentrale units gekoppeld aan WKO'

In dit artikel leest u meer over de mogelijkheden van de decentrale klimaatoplossing van ClimaRad in combinatie met warmtekoudeopslag (WKO), o.a. toegepast in het kantoor van Woonstichting Tiwos. Met de nieuwe eisen van 2023 voor kantoren in het vooruitzicht bespreken wij alle voordelen.  

VSK 2020 weer een succes!

ClimaRad was afgelopen week te vinden op de VSK-beurs in Utrecht. Onze standbemanning heeft weer veel enthousiaste bezoekers mogen spreken over onze nieuwste ontwikkelingen en onze decentrale concepten die staan voor toekomstbestendig bouwen. Hartelijk dank voor uw interesse en alle positieve reacties!

Wijziging directie ClimaRad BV

Per 1 januari 2020 heeft er een directiewisseling plaatsgevonden bij ClimaRad BV. Rutger Vasters betreedt de functie van algemeen directeur en neemt plaats naast commercieel directeur Ralph Liedenbaum en technisch directeur Clemens Veldhof. Vasters volgt daarmee Peter Schabos op die als adviseur betrokken zal blijven in de onderneming.

Projecten

Project 'Inside Out': renovatie 58 NOM appartementen Henriëttedreef te Utrecht

In Utrecht wordt een hoogbouwflat gerenoveerd in opdracht van woningcorporatie Bo-Ex volgens het ‘Inside Out' -concept: een modulair renovatiesysteem waarbij de flat na de renovatie meer energie zal opwekken dan wordt verbruikt. ClimaRad is als partner/ toeleverancier intensief betrokken. 

Nieuwbouw woonzorgcomplex 't Sand te Doorn

In juni 2018 is gestart met de nieuwbouw van 64 studio’s bij Bartiméus ’t Sand in Doorn voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking. In de acht woningen met ieder acht studio’s zijn ClimaRad Ventura V1C en ClimaRad Care H1C units geïnstalleerd voor ventilatie, verwarming en koeling per vertrek. 

Nieuwbouw jongerenhuisvesting 'De Woldring Locatie' te Groningen

In Groningen zijn 435 goed geïsoleerde appartementen gerealiseerd. De ventilatie in de woon- en slaapkamers wordt verzorgd door ClimaRad Ventura V1D en V1X units. Voor de ventilatie van twee naast elkaar gelegen ruimtes hoeft bij dit type ventilatie-unit slechts één toestel te worden geplaatst.

© Copyright 2017 ClimaRad B.V.

Privacy Statement | SitemapContact | Disclaimer | Algemene voorwaarden

volg ons op facebook linkedin twitter youtube