Artikel: 'Eigenzinnigheid brengt ClimaRad naar innovatieve ventilatie-oplossingen'

Oldenzaalse fabrikant heeft een rotsvast geloof in decentraal

Terwijl ventilatiefabrikanten in de achterliggende decennia volop hun pijlen richtten op centrale systemen, koos ClimaRad haar eigen pad. Eigenzinnig werd verder gewerkt aan de doorontwikkeling van de decentrale ventilatie-units met WTW in de overtuiging dat de innovatie een eigen plaats zou verdienen in Nederlandse woningen, kantoor- en zorgcomplexen. Komend jaar zal de markt kennisnemen van nog meer vernieuwende oplossingen die de R&D-inspanningen van ClimaRad hebben opgeleverd.

Inmiddels alweer zo'n vijftien jaar geleden introduceerde ClimaRad haar eerste decentrale ventilatie-unit met warmteterugwinning. Het getuigde niet alleen van innovatief denken, het stond ook haaks op de trend die vele andere fabrikanten volgden.

Zonder overdrijving mag worden geconcludeerd dat ClimaRad wat betreft de visie op decentrale ventilatie een nieuw gebied heeft ontgonnen. 'Wij geloven sterk in de meerwaarde die ons concept biedt,' zegt Ralph Liedenbaum, Commercieel Directeur van ClimaRad. 'Ik stel niet dat onze apparaten in vergelijking met die van collega's beter zijn, duurzamer of voor een gezondere woning zorgen. Want tegenwoordig zijn er onder de A-merken geen slechte ventilatiesystemen meer. Maar wij hebben wel bewezen met onze unit, feitelijk een toestel dat door de gevel ademt, een product te hebben dat zowel de gebruiker als de eigenaar onmiskenbare voordelen biedt. Wellicht het grootste voordeel is de eenvoud van het installeren. Bij andere systemen is de installatie dusdanig duur en complex, dat het makkelijk fout gaat met alle gevolgen van dien. Daarom blijven we dit ontwikkelingstraject volgen.'

Integrale bouwkosten

Liedenbaum wijst erop dat de toepassing van ClimaRad een substantiële bijdrage levert aan de verlaging van de integrale bouwkosten. Het is een USP waarvoor – nu er weer volop ruimte voor investeringen vrijkomt – opdrachtgevers niet ongevoelig blijken. 'Het is zo klaar als een klontje: het gebruik van ClimaRad vraagt aantoonbaar minder bouwvolume. De installatietechniek is niet per definitie goedkoper, maar de bouwkosten zijn beduidend lager. In de nieuwbouw zijn geen breedplaatvloeren nodig waar WTW-kanalen doorheen voeren. Ons systeem kan volstaan met kanaalplaatvloeren. Dat scheelt in bouwkosten al circa 25 euro per vierkante meter. Verlaagde plafonds om de ventilatiekanalen weg te werken zijn evenmin nodig, dit scheelt ook weer zo'n 30 euro per meter. Toepassing van ons concept kan tot 9 procent minder bouwvolume leiden en 10 procent minder verdiepingshoogte. Gerekend over een groot complex met meerdere verdiepingen betekent dat aanzienlijk lagere bouwkosten.'

Een kwaliteit die moeilijk in geldwaarde is uit te drukken, is de beleving. Met name in zorginstellingen hebben mensen het gevoel in een huiskamer te zijn en niet in een utiliteitsgebouw met verlaagde plafonds. Ze verblijven in een ruimte met gestucte plafonds, zoals ze thuis ook gewend zijn. De ventilatie-units zijn met evenveel gemak toe te passen in de renovatie als in de nieuwbouw. En omdat met voorverwarmde lucht wordt geventileerd, zorgt het voor een bijzonder comfortabel binnenklimaat.

Ventilatie-unit met convector

‘Een nieuwe ontwikkeling die dit jaar geïntroduceerd is, is de ClimaRad Care unit’, aldus Liedenbaum. Dit is geen ventilatie-unit met radiator, maar een unit met convector. De ventilatie-unit heeft een ingebouwde warmtewisselaar en sensoren voor het meten van RV en CO2. De convector kan verwarmen én koelen. 'Het is een product dat heel mooi in onze ontwikkeling past,' vindt Liedenbaum. 'Ook deze unit verzorgt decentraal de ventilatie, verwarming en koeling en wordt weer gewoon tegen een buitenmuur geplaatst. Inmiddels zijn de eerste 200 units in de zorg verkocht en geïnstalleerd.'

Slaapkamerventilatie

Een andere opvallende ontwikkeling waarmee ClimaRad dit najaar op de markt komt is de S-Fan, eveneens in alles een ClimaRad-oplossing voor woningbouw. Het is een decentraal ventilatietoestel speciaal ontwikkeld voor slaapkamers en wordt gemonteerd tegen de buitengevel. De Supply Fan is het antwoord van ClimaRad op de problemen die het Monicair-onderzoek zo pijnlijk blootlegde: de vaak zeer matige luchtkwaliteit in slaapkamers. Liedenbaum: 'We hebben heel goed naar de aangescherpte NEN 1087 gekeken. De S-Fan is eigenlijk een hybride systeem waarbij een toevoerventilator (350x350x122) bijspringt als de natuurlijke toevoer achterblijft. Door het gebruik van een grote ventilator hoor je de S-Fan bijna niet.'

De S-Fan maakt ook zomernachtkoeling mogelijk, maar kan als optie tevens worden voorzien van een elektrisch element van 800 W voor naverwarming of zelfs primaire verwarming. In onze goed geïsoleerde woningen met slaapkamers die doorgaans niet worden verwarmd, kan de S-Fan dankzij zijn recirculatiestand de ruimte snel en comfortabel verwarmen.

De ClimaRad Ventura

‘De grootste ontwikkeling waar ClimaRad aan werkt is een WTW-unit in combinatie met verwarmen en koelen. Uiteraard decentraal, het heeft aanzienlijk meer opties en kan onopvallend geplaatst worden in de ruimte. Deze unit, de Ventura, zal in de loop van 2019 haar intrede doen en is uitermate geschikt als utiliteitsunit voor zorgwoningen en kantoren. Op het moment dat de specificaties bekend zijn, zullen deze worden gecommuniceerd.’


Op verzoek stuurt ClimaRad u het document 'Innovatieve ventilatie en (integrale) kostenbesparing'. In het document worden op basis van kengetallen de besparingen aangetoond bij de (ver)bouw van twee zorgcomplexen en een complex voor studentenhuisvesting, bij toepassing van decentrale ventilatie.

31-05-2018

Terug

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Voor actuele informatie over ClimaRad en haar decentrale ventilatie-oplossingen. 

Hier inschrijven

Meer technische informatie?

Klik hier

Wilt u een persoonlijk advies? 

Neemt u dan contact op via telefoonnummer: 
+31 (0) 541-358 130 of

Stuur een bericht

Nieuws

Vacature Allround service medewerker (1,0 fte) m/v

ClimaRad is op zoek naar een fulltime collega voor de functie van Allround service medewerker. Ben jij leergierig, een doorzetter en heb je technisch inzicht? Solliciteer dan direct!

Vacature Verkoop Binnendienst medewerker (1,0 fte) m/v

ClimaRad is op zoek naar een nieuwe fulltime collega voor de functie Medewerker Verkoop Binnendienst. Je krijgt een breed takenpakket wat de functie afwisselend en uitdagend maakt. Bekijk de vacature!

ClimaRad producten draadloos inregelen

Alle ClimaRad producten zijn voorzien van een RF-module waarmee de producten draadloos met elkaar kunnen communiceren. Door deze communicatie wordt bijvoorbeeld de energiebesparing geoptimaliseerd en de luchtkwaliteit verbeterd. Op dit moment wordt deze tool ook gebruikt om producten op afstand draadloos in te regelen.

Projecten

Nieuwbouw woonzorgcomplex 't Sand te Doorn

In juni 2018 is gestart met de nieuwbouw van 64 studio’s bij Bartiméus ’t Sand in Doorn voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking. In de acht woningen met ieder acht studio’s zijn ClimaRad Ventura V1C en ClimaRad Care H1C units geïnstalleerd voor ventilatie, verwarming en koeling per vertrek. 

Nieuwbouw jongerenhuisvesting 'De Woldring Locatie' te Groningen

In Groningen zijn 435 goed geïsoleerde appartementen gerealiseerd. De ventilatie in de woon- en slaapkamers wordt verzorgd door ClimaRad Ventura V1D en V1X units. Voor de ventilatie van twee naast elkaar gelegen ruimtes hoeft bij dit type ventilatie-unit slechts één toestel te worden geplaatst.

Renovatie 135 woningen Mijande Wonen Vroomshoop Boost® concept Plegt-Vos

In Vroomshoop zijn 135 woningen uit de jaren 60 gerenoveerd in opdracht van Mijande Wonen. In dit project is het Boost® concept van Plegt-Vos toegepast waar ClimaRad BV onderdeel van is. Het is een concept voor duurzame woning- verbetering naar label A/Nul op de Meter. 

© Copyright 2017 ClimaRad B.V.

Privacy Statement | SitemapContact | Disclaimer | Algemene voorwaarden

volg ons op facebook linkedin twitter youtube