Artikel: 'Eigenzinnigheid brengt ClimaRad naar innovatieve ventilatie-oplossingen'

Oldenzaalse fabrikant heeft een rotsvast geloof in decentraal

Terwijl ventilatiefabrikanten in de achterliggende decennia volop hun pijlen richtten op centrale systemen, koos ClimaRad haar eigen pad. Eigenzinnig werd verder gewerkt aan de doorontwikkeling van de decentrale ventilatie-units met WTW in de overtuiging dat de innovatie een eigen plaats zou verdienen in Nederlandse woningen, kantoor- en zorgcomplexen. Komend jaar zal de markt kennisnemen van nog meer vernieuwende oplossingen die de R&D-inspanningen van ClimaRad hebben opgeleverd.

Inmiddels alweer zo'n vijftien jaar geleden introduceerde ClimaRad haar eerste decentrale ventilatie-unit met warmteterugwinning. Het getuigde niet alleen van innovatief denken, het stond ook haaks op de trend die vele andere fabrikanten volgden.

Zonder overdrijving mag worden geconcludeerd dat ClimaRad wat betreft de visie op decentrale ventilatie een nieuw gebied heeft ontgonnen. 'Wij geloven sterk in de meerwaarde die ons concept biedt,' zegt Ralph Liedenbaum, Commercieel Directeur van ClimaRad. 'Ik stel niet dat onze apparaten in vergelijking met die van collega's beter zijn, duurzamer of voor een gezondere woning zorgen. Want tegenwoordig zijn er onder de A-merken geen slechte ventilatiesystemen meer. Maar wij hebben wel bewezen met onze unit, feitelijk een toestel dat door de gevel ademt, een product te hebben dat zowel de gebruiker als de eigenaar onmiskenbare voordelen biedt. Wellicht het grootste voordeel is de eenvoud van het installeren. Bij andere systemen is de installatie dusdanig duur en complex, dat het makkelijk fout gaat met alle gevolgen van dien. Daarom blijven we dit ontwikkelingstraject volgen.'

Integrale bouwkosten

Liedenbaum wijst erop dat de toepassing van ClimaRad een substantiële bijdrage levert aan de verlaging van de integrale bouwkosten. Het is een USP waarvoor – nu er weer volop ruimte voor investeringen vrijkomt – opdrachtgevers niet ongevoelig blijken. 'Het is zo klaar als een klontje: het gebruik van ClimaRad vraagt aantoonbaar minder bouwvolume. De installatietechniek is niet per definitie goedkoper, maar de bouwkosten zijn beduidend lager. In de nieuwbouw zijn geen breedplaatvloeren nodig waar WTW-kanalen doorheen voeren. Ons systeem kan volstaan met kanaalplaatvloeren. Dat scheelt in bouwkosten al circa 25 euro per vierkante meter. Verlaagde plafonds om de ventilatiekanalen weg te werken zijn evenmin nodig, dit scheelt ook weer zo'n 30 euro per meter. Toepassing van ons concept kan tot 9 procent minder bouwvolume leiden en 10 procent minder verdiepingshoogte. Gerekend over een groot complex met meerdere verdiepingen betekent dat aanzienlijk lagere bouwkosten.'

Een kwaliteit die moeilijk in geldwaarde is uit te drukken, is de beleving. Met name in zorginstellingen hebben mensen het gevoel in een huiskamer te zijn en niet in een utiliteitsgebouw met verlaagde plafonds. Ze verblijven in een ruimte met gestucte plafonds, zoals ze thuis ook gewend zijn. De ventilatie-units zijn met evenveel gemak toe te passen in de renovatie als in de nieuwbouw. En omdat met voorverwarmde lucht wordt geventileerd, zorgt het voor een bijzonder comfortabel binnenklimaat.

Ventilatie-unit met convector

‘Een nieuwe ontwikkeling die dit jaar geïntroduceerd is, is de ClimaRad Care unit’, aldus Liedenbaum. Dit is geen ventilatie-unit met radiator, maar een unit met convector. De ventilatie-unit heeft een ingebouwde warmtewisselaar en sensoren voor het meten van RV en CO2. De convector kan verwarmen én koelen. 'Het is een product dat heel mooi in onze ontwikkeling past,' vindt Liedenbaum. 'Ook deze unit verzorgt decentraal de ventilatie, verwarming en koeling en wordt weer gewoon tegen een buitenmuur geplaatst. Inmiddels zijn de eerste 200 units in de zorg verkocht en geïnstalleerd.'

Slaapkamerventilatie

Een andere opvallende ontwikkeling waarmee ClimaRad dit najaar op de markt komt is de S-Fan, eveneens in alles een ClimaRad-oplossing voor woningbouw. Het is een decentraal ventilatietoestel speciaal ontwikkeld voor slaapkamers en wordt gemonteerd tegen de buitengevel. De Supply Fan is het antwoord van ClimaRad op de problemen die het Monicair-onderzoek zo pijnlijk blootlegde: de vaak zeer matige luchtkwaliteit in slaapkamers. Liedenbaum: 'We hebben heel goed naar de aangescherpte NEN 1087 gekeken. De S-Fan is eigenlijk een hybride systeem waarbij een toevoerventilator (350x350x122) bijspringt als de natuurlijke toevoer achterblijft. Door het gebruik van een grote ventilator hoor je de S-Fan bijna niet.'

De S-Fan maakt ook zomernachtkoeling mogelijk, maar kan als optie tevens worden voorzien van een elektrisch element van 800 W voor naverwarming of zelfs primaire verwarming. In onze goed geïsoleerde woningen met slaapkamers die doorgaans niet worden verwarmd, kan de S-Fan dankzij zijn recirculatiestand de ruimte snel en comfortabel verwarmen.

De ClimaRad Ventura

‘De grootste ontwikkeling waar ClimaRad aan werkt is een WTW-unit in combinatie met verwarmen en koelen. Uiteraard decentraal, het heeft aanzienlijk meer opties en kan onopvallend geplaatst worden in de ruimte. Deze unit, de Ventura, zal in de loop van 2019 haar intrede doen en is uitermate geschikt als utiliteitsunit voor zorgwoningen en kantoren. Op het moment dat de specificaties bekend zijn, zullen deze worden gecommuniceerd.’


Op verzoek stuurt ClimaRad u het document 'Innovatieve ventilatie en (integrale) kostenbesparing'. In het document worden op basis van kengetallen de besparingen aangetoond bij de (ver)bouw van twee zorgcomplexen en een complex voor studentenhuisvesting, bij toepassing van decentrale ventilatie.

05-06-2018

Terug

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Voor actuele informatie over ClimaRad en haar decentrale ventilatie-oplossingen. 

Hier inschrijven

Meer technische informatie?

Klik hier

Wilt u een persoonlijk advies? 

Neemt u dan contact op via telefoonnummer: 
+31 (0) 541-358 130 of

Stuur een bericht

Nieuws

Vacature administratief logistiek medewerker (1,0 fte)

ClimaRad is op zoek naar een nieuwe collega voor de functie van administratief logistiek medewerker. Je krijgt een breed takenpakket wat de functie afwisselend en uitdagend maakt. Je bent leergierig, een doorzetter en communicatief vaardig. Je hebt affiniteit met computers en past goed binnen ons team. 

Artikel: 'Eigenzinnigheid brengt ClimaRad naar innovatieve ventilatie-oplossingen'

Terwijl ventilatiefabrikanten in de achterliggende decennia volop hun pijlen richtten op centrale systemen, koos ClimaRad haar eigen pad. Eigenzinnig werd verder gewerkt aan de doorontwikkeling van de decentrale ventilatie-units met WTW in de overtuiging dat de innovatie een eigen plaats zou verdienen. 

Artikel: 'Substantieel lager energieverbruik door decentraal ventileren in zorggebouwen'

Het elektriciteitsverbruik bij toepassing van decentrale ventilatiesystemen in gebouwen is fors lager dan in gebouwen waar de ventilatie centraal geregeld is. Ook het warmteverlies bij decentrale ventilatiesystemen is lager dan bij een centraal ventilatiesysteem.

Projecten

Huize Dijckwegh te Naaldwijk

Met de herbestemming van de Bernadetteschool aan de karakteristieke Dijkweg 22 te Naaldwijk is een wooneenheid met 21 zorgappartementen, genaamd Huize Dijckwegh gerealiseerd. Huize Dijckwegh is gelegen in het centrum van Naaldwijk. Het imposante huis met een historische voorgevel heeft een rijke geschiedenis getuige de diverse details aan de binnen- en buitenzijde.

Uitbreiding kantoor Bedaux de Brouwer Goirle

Het landhuis dat in gebruik is als kantoorpand, werd gebouwd in 1937 in traditionalistische stijl en heeft kenmerken van de Delftse School. In 1950 werd aan de ach­terkant het architectenbureau gebouwd in classicistische stijl en tien jaar later een privékantoor met patio in modernistische stijl. Onlangs werd extra kantoorruimte op zolder gecreëerd.

Projecten Care Concept ClimaRad

ClimaRad heeft als partner van het Care Concept een product ontwikkeld dat decentraal kan ventileren, verwarmen én koelen: de ClimaRad Care H1C. Deze unit is projectspecifiek ontworpen en wordt al in 4 projecten van het Care Concept toegepast. De decentrale unit past perfect in het gedachtegoed van het Care Concept: de toepassing maakt het gebouw toekomstbestendig.  

© Copyright 2017 ClimaRad B.V.

Privacy Statement | SitemapContact | Disclaimer | Algemene voorwaarden

volg ons op facebook linkedin twitter youtube