Artikel E&W Installatietechniek: 'Comfort via de gevel - de voordelen van decentrale units gekoppeld aan WKO'

In het vakblad E&W Installatietechniek leest u meer over de mogelijkheden van de decentrale klimaatoplossing van ClimaRad in combinatie met warmtekoudeopslag (WKO). In het artikel wordt de renovatie van het kantoor van Woonstichting Tiwos toegelicht en is algemeen directeur Rutger Vasters aan het woord over de voordelen van decentraal in kantoren met de nieuwe eisen van 2023 in het vooruitzicht.  

Lees hier het gehele artikel 'Comfort via de gevel'.  

Op weg naar een Energie-Index van 1,3

Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoor groter dan 100 m2 in Nederland minimaal een energielabel C hebben. Dit betekent een Energie-Index van 1,3 of beter. Voldoet het pand op die datum niet aan de eisen, dan zou het niet meer als kantoor mogen worden gebruikt. Dat betekent dat beheerders en eigenaren van kantoren voor een grote opgave staan. Want met nog maar drie jaar te gaan, blijkt dat bijna twee derde van de kantoren hier nu nog niet aan voldoet. Rutger Vasters, algemeen directeur bij ClimaRad, zou deze eigenaren serieus de overweging willen meegeven eens aan decentrale ventilatie, verwarming en koeling te denken. ‘De energiebesparing is enorm en het comfort gaat er stukken op vooruit.’

Ventilatie is grote energievrager

Vasters: ‘Ventilatie is een grote energievrager. We hebben een onderzoek liggen van twee vrijwel identieke EPC 0-gebouwen. Het ene gebouw had een centrale LBK. De elektriciteitsvraag bleek achteraf bijzonder hoog te zijn. Logisch ook, want een grote hoeveelheid lucht moet voor het hele gebouw door relatief kleine kanalen worden geblazen. In het tweede gebouw zijn ClimaRad-units geïnstalleerd. Daarin was het elektriciteitsgebruik een factor 10 lager.’

De directeur wijst er ook op dat in tegenstelling tot de toepassing van decentrale units voor de aanleg van centrale systemen, vele kanalen, schachten en kleppen nodig zijn. De aanleg van deze voorzieningen maken een substantieel deel uit van de bouwkosten bij renovaties. Bij toepassing van decentrale systemen kan een groot deel van deze posten worden geschrapt. Kanalen en verlaagde plafonds zijn simpelweg niet nodig. Het betekent ook dat er veel compacter kan worden gebouwd, terwijl de netto gebruiksruimte gelijk blijft. Een groot voordeel van decentrale ventilatiesystemen is volgens hem verder nog de flexibiliteit die het systeem biedt. Wanneer de functie van het gebouw met een decentraal ventilatiesysteem later wijzigt, zullen de verbouwingswerkzaamheden veel minder ingrijpend zijn. Vasters: ‘En dan is er nog de individuele regelbaarheid van de verschillende ruimten. Bij centrale ventilatie is dit weliswaar ook te realiseren, maar daarvoor is wel een complex ontwerp vereist, dat de installatietechniek weer duurder maakt.’

De kantorenmarkt is volgens Vasters wat betreft de ventilatietechniek een traditionele markt, waarin centrale systemen vaak de standaard zijn. ‘Je zou misschien anders verwachten nu er steeds meer aandacht is voor de kwaliteit van het binnenklimaat en duurzaamheid’, zegt hij. ‘Terwijl het ook niet aan de investering hoeft te liggen, want de installatie- en onderhoudskosten liggen ruwweg op een vergelijkbaar niveau. Inmiddels hebben we – weliswaar vooral in de zorgsector – een indrukwekkende referentielijst opgebouwd en zijn de gebruikers zonder uitzondering enthousiast. En als comfort ergens zwaar weegt, dan is het wel in de zorg’, benadrukt Vasters.

06-03-2020

Terug

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Voor actuele informatie over ClimaRad en haar decentrale ventilatie-oplossingen. 

Hier inschrijven

Meer technische informatie?

Klik hier

Wilt u een persoonlijk advies? 

Neemt u dan contact op via telefoonnummer: 
+31 (0) 541-358 130 of

Stuur een bericht

Nieuws

Artikel Bouwen aan de Zorg: 'De Bunterhoek, een nieuw multifunctioneel woonzorgcentrum'

Woonzorgcentrum De Bunterhoek is gevestigd in een groene wijk in Nunspeet. De uitdaging gaandeweg de bouw was de transitie van verzorgings- naar verpleeghuis. De toepassing van het Care Concept, waar ClimaRad onderdeel van is, biedt deze flexibiliteit en maakt het gebouw toekomstbestendig. Ons decentrale klimaatsysteem levert een besparing op voor de bouwkosten, maar met name een gezonde en veilige leefomgeving voor de bewoners en medewerkers.

Artikel E&W Installatietechniek: 'Comfort via de gevel - de voordelen van decentrale units gekoppeld aan WKO'

In dit artikel leest u meer over de mogelijkheden van de decentrale klimaatoplossing van ClimaRad in combinatie met warmtekoudeopslag (WKO), o.a. toegepast in het kantoor van Woonstichting Tiwos. Met de nieuwe eisen van 2023 voor kantoren in het vooruitzicht bespreken wij alle voordelen.  

VSK 2020 weer een succes!

ClimaRad was afgelopen week te vinden op de VSK-beurs in Utrecht. Onze standbemanning heeft weer veel enthousiaste bezoekers mogen spreken over onze nieuwste ontwikkelingen en onze decentrale concepten die staan voor toekomstbestendig bouwen. Hartelijk dank voor uw interesse en alle positieve reacties!

Projecten

Renovatie zorgcentrum De Vijf Havens te Rotterdam

In dit gerenoveerde zorgcentrum wordt zorg verleend vanuit het principe van kleinschalig wonen, waarbij alle zorg zoveel mogelijk als thuis wordt georganiseerd. In dit Care Concept project werd in ieder vertrek de ClimaRad Care H1C geplaatst, met aanvullend ClimaRad Fans voor de afzuiging. 

Lopend project: nieuwbouw woontoren House of Groningen

MWPO realiseert in de wijk Paddepoel project House of Groningen. Deze woontoren beschikt over 159 appartementen waar de nieuwe ClimaRad Ventura V1D en Ventura V1X ventilatie-units zullen zorgen voor een optimaal binnenklimaat. De Ventura V1D kan twee ruimtes tegelijkertijd ventileren, uitermate geschikt voor toepassing in deze (studenten)- woningen. Wij volgen het project op de voet.

Project 'Inside Out': renovatie 58 NOM appartementen Henriëttedreef te Utrecht

In Utrecht wordt een hoogbouwflat gerenoveerd in opdracht van woningcorporatie Bo-Ex volgens het ‘Inside Out' -concept: een modulair renovatiesysteem waarbij de flat na de renovatie meer energie zal opwekken dan wordt verbruikt. ClimaRad is als partner/ toeleverancier intensief betrokken. 

© Copyright 2017 ClimaRad B.V.

Privacy Statement | SitemapContact | Disclaimer | Algemene voorwaarden

volg ons op facebook linkedin twitter youtube