Swetterhage Zoeterwoude | ClimaRad Skip to main content

ClimaRad Comfort

Vernieuwde zorglocatie Swetterhage Zoeterwoude

Omvang Twee woongebouwen (fase 3) - 90 ClimaRad Care H1C units

Opdrachtgever Gemiva SVG Groep

Architect Kokon Architectuur & Stedenbouw B.V., EM interieur-architecten

Adviesbureau Sweegers en de Bruijn

Installateur Verstappen van Amelsvoort BV

Oplevering Mei 2021

 

Actief koelen, verwarmen en ventileren in toekomstbestendig zorgcomplex

De vernieuwde zorglocatie Swetterhage van Gemiva-SVG Groep biedt ruimte aan verstandelijk beperkte cliënten. Het is van groot belang dat zij zich veilig voelen en in een gezonde en comfortabele omgeving kunnen wonen, werken en recreëren. Om dit te realiseren, koos men voor het decentrale klimaatsysteem van ClimaRad inclusief MultiControl GBS-systeem. Op deze manier kunnen de WTW-units op afstand worden geregeld en is het binnenklimaat van het hele gebouw inzichtelijk. Ook was het van belang dat naast ventilatie met snelheid verwarmd en gekoeld kon worden, vloerverwarming/-koeling heeft namelijk een trage werking. De ClimaRad Care unit regelt dit automatisch per vertrek in combinatie met afzuiging in de badkamer.

Gezondheid en veiligheid

“In de zorg staan veiligheid en gezondheid voorop, omdat we te maken hebben met kwetsbare doelgroepen”, stelt Ralph Liedenbaum, Commercieel Directeur bij ClimaRad. “Decentraal betekent ventileren, verwarmen en koelen per ruimte. Omdat de lucht niet wordt verspreid over verschillende vertrekken, verhoogt dit de veiligheid. Daarnaast zijn onze units zeer geschikt voor deze specifieke doelgroep qua molest cliënten moeten te allen tijde worden beschermd. Door middel van sensoren werken de WTW-units automatisch en wordt in de zorgkamers en overige ruimtes een gezond binnenklimaat gerealiseerd met de benodigde hoeveelheid ventilatie. De hoge snelheid waarmee verwarmd en gekoeld kan worden, geeft de bewoners en medewerkers een aangenaam gevoel, met name bij zeer hoge en lage temperaturen.” De installatie draagt ook bij aan de toekomstbestendigheid van het gebouw. Wanneer de functie van het pand verandert, blijft het flexibel indeelbaar.

Publicatie vakblad Bouwen aan de Zorg
In het vakblad Bouwen aan de Zorg staat een uitgebreid artikel over de (her)ontwikkeling van Swetterhage. Lees hier het artikel. 

Toine Klijberg, Adviseur Bouwzaken Gemiva, vertelt,

De aanleiding van dit project was dat het gebouw toe was aan vernieuwing. Mijn rol binnen dit project was de schakel zijn tussen de gebruikers en de bouwers. Alleen vloerverwarming in de zorgwoningen was geen optie, omdat het hierdoor in de nacht te warm bleef. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een andere oplossing in samenwerking met de adviseurs. Uiteindelijk is gekozen voor de ClimaRad Care H1C die zowel kan verwarmen, koelen en ventileren. Daarnaast is er gekozen voor decentrale ventilatie omdat met kleinere schachten gewerkt kon worden, en dus een lagere verdiepingshoogte. In zijn totaliteit kon dus lager gebouwd worden. 

De ClimaRad units zijn nu 1,5 jaar in gebruik. De installatie van ClimaRad units is goed verlopen via de installateur en worden nu in grote lijnen centraal aangestuurd door mijzelf, onder andere door middel van het instellen van set-points. De bewoners hebben de mogelijkheid om zelf de units te bedienen met -2 of +2 graden. Wat betreft het comfort zijn de bewoners tevreden en positief! Op dit moment zijn we nog bezig met het bouwen van een nieuw activiteitencentrum, hier worden ook ClimaRad WTW-units geplaatst.

‘’De units van ClimaRad zorgen voor hoog comfort d.m.v. ventilatie, koeling en verwarming.’’

Toine Klijberg | Adviseur Bouwzaken Gemiva

Contact

We leggen u graag meer uit over deze case

Bellen mag ook: +31 (0) 541– 358 130

Jacco Rijnvis
Commercieel Manager West-Nederland