NOM appartementen Henriëttedreef | ClimaRad Skip to main content

ClimaRad Smart Supply

Renovatie 58 NOM appartementen Henriëttedreef Utrecht ('Inside Out')

Omvang 58 appartementen

Opdrachtgever Woningcorporatie Bo-Ex

Adviesbureau BOS Installatiewerken

Installateur BOS Installatiewerken

Oplevering Q4 2020

 

Europese primeur: Utrechtse hoogbouwflat wordt energieleverend met 'Inside Out' renovatiesysteem

Aan de Henriëttedreef in Utrecht Overvecht wordt een hoogbouwflat gerenoveerd in opdracht van woningcorporatie Bo-Ex. Samen met de consortiumpartners van het ‘Inside Out’-concept passen ze een modulair renovatiesysteem toe waarbij de flat na de renovatie meer energie zal opwekken dan de bewoners verbruiken. Dit resulteert onder andere in lagere woonlasten voor de huurders. ClimaRad is als partner/toeleverancier intensief betrokken bij dit project door de toepassing van haar decentrale klimaatoplossing: ventilatie en lage temperatuur verwarming (LTV) in combinatie met een warmtepomp.

Renovatiesysteem van de toekomst

Hoogbouwflats zoals de Henriëttedreef zijn een uitdaging in de energietransitie doordat ze veel woningen onder één dak hebben en beperkte ruimte om energie op te wekken. Het Inside Out renovatiesysteem combineert slimme multifunctionele gevels, die de woningen duurzaam verwarmen en ventileren, met duurzame energieopwekking. Na de toepassing van het systeem wekt de flat haar eigen energie op voor stroomverbruik, warm water, ventilatie en ruimteverwarming. De energie die overblijft kan worden gebruikt voor het laden van elektrische voertuigen. Met het modulaire renovatiesysteem van het Inside Out Consortium kunnen tienduizenden vergelijkbare jaren ’60 en ’70 hoogbouwflats in Nederland worden verduurzaamd en van het aardgas/de stadsverwarming af.

Succesvol getest in proefwoning
Na het ontwikkelen en testen, is in 2018 een proefwoning gerealiseerd. De proefwoning is een appartement op de bovenste verdieping dat in bewoonde staat is aangepakt en inmiddels een jaar is getest. Resultaat: een beter binnenklimaat, verbeterde luchtkwaliteit en lagere energielasten. Met de resultaten van deze proefwoning is de beste oplossing uitgewerkt om de hele flat aan te pakken.

 

 

Comfortabel wonen
Bo-Ex zorgt dat bewoners lagere woonlasten krijgen en zo min mogelijk verbouwingsoverlast ervaren. De modulaire delen worden geprefabriceerd, waardoor de bouwwerkzaamheden op locatie niet lang duren en bewoners niet tijdelijk hun huis uit hoeven. Alle apparatuur voor energievoorziening komt in de gevel of buiten de woning. Vandaar de naam ‘Inside Out’. Ook lenen deze bouwdelen zich goed voor lokale fabricage door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hiermee versterkt Inside Out de lokale economie.

Het Inside Out-consortium
Het project wordt uitgevoerd door Bos Installatiewerken met haar ketenpartner Alkondor Hengelo in opdracht van Bo-Ex. Naast deze projectpartners is het modulaire Inside Out renovatiesysteem mede ontwikkeld door Mex Architects, LomboXnet, Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht en Bosch Thermotechniek, onder leiding van het Utrecht Sustainability Institute. Het project wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

In de decembereditie van het vakblad Corporatiebouw staat een artikel over dit project, met daarin woningcorporatie Bo-Ex en BOS Installatiewerken aan het woord.

Lees meer over dit concept en het project op: https://tki-inside-out.nl/

(Bron: https://tki-inside-out.nl/persbericht-utrechtse-hoogbouwflat-wordt-energieleverend/)

Joris van den Heiligenberg, Technisch directeur Inside Out Technologies B.V., vertelt, 

Tijdens dit project was ik betrokken als conceptontwikkelaar en projectleider met de focus op techniek. De uitdaging van dit project was het onderzoeken of een naoorlogse flat in één renovatieslag gerenoveerd kon worden naar een energieleverend gebouw dat klaar is voor 2050. Om dit voor elkaar te krijgen zijn er modulaire integrale bouwelementen ontwikkeld waar bouw-, installatie- en energietechniek in samenkomen. De flat is nu daadwerkelijk energieleverend en de woningen hebben een goed binnenklimaat.

Er is gekozen voor ClimaRad vanwege de bewezen producten en de mindset van ClimaRad. Wij kennen ClimaRad als partij die zich inzet voor hun klant en meedenkt voor een goed resultaat. ClimaRad biedt zeer goede ondersteuning en goede producten. Ook innovatie staat hoog in het vaandel waarbij ClimaRad niet wegloopt voor eventuele uitdagingen.

De bewezen producten doen wat ze beloven en wanneer er toch iets gebeurt staan de productmanagers voor je klaar.

Joris van den Heiligenberg | Technisch directeur Inside Out Technologies B.V.

Contact

We leggen u graag meer uit over deze case

Bellen mag ook: +31 (0) 541– 358 130

Jacco Rijnvis
Commercieel Manager West-Nederland