De Vijf Havens Rotterdam | ClimaRad Skip to main content

ClimaRad Comfort

Renovatie zorgcentrum De Vijf Havens te Rotterdam

Omvang 108 zorgappartementen

Opdrachtgever Stichting Aafje

Architect Care Concept / Lengkeek Architecten

Adviesbureau Adviesburo J. van Toorenburg B.V.

Aannemer Van Wijnen West

Installateur Heating Service Installatietechniek BV

Oplevering Q4 2018

 

Renovatie zorgcentrum De Vijf Havens te Rotterdam

Zorgcentrum De Vijf Havens is compleet vernieuwd. In het vernieuwde verpleeghuis woont iedereen in een éénpersoons studio met een eigen voordeur, badkamer met toilet. De zorg wordt verleend vanuit het principe van kleinschalig wonen, waarbij alle zorg zoveel mogelijk als thuis wordt georganiseerd. Het verpleeghuis beschikt over een gezellige brasserie en mooie binnentuinen. Eind 2018 werd de renovatie afgerond, De Vijf Havens voldoet aan de wensen voor zorg, veiligheid en gezelligheid.

Care Concept

Lengkeek Architecten en Ingenieurs ontwikkelde het Care Concept voor wonen en zorg. Het concept voorziet onder meer in volledige ontzorging op vastgoedvraagstukken van opdrachtgevers, toekomstbestendig bouwen en meer woonkwaliteit voor bewoners. ClimaRad is een van de partners en levert slimme, duurzame ventilatie-oplossingen voor de zorggebouwen die volgens dit concept worden gebouwd/gerenoveerd.

ClimaRad heeft speciaal voor het Care Concept de ClimaRad Care H1C ontwikkeld. Deze decentrale ventilatie-unit met convector is onderdeel van de ClimaRad Comfort Solution. De unit heeft een ingebouwde warmtewisselaar en diverse sensoren om de luchtkwaliteit te meten. Boven de unit is een convector geplaatst inclusief aanvullende ventilatoren, met deze convector kan worden verwarmd en gekoeld.

In de natte ruimtes (toiletten, badkamers en keukens) zuigen de draadloos gekoppelde ClimaRad Fans af. Indien gewenst, kunnen de ClimaRad Fans handmatig worden bediend door middel van de draadloze 4-standenschakelaar. Normaliter werkt het systeem echter automatisch op basis van de door de sensoren gemeten luchtkwaliteit. Bewoners en medewerkers hebben er geen omkijken naar en kunnen zorgeloos genieten van een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Overige Care Concept projecten

ClimaRad is ook toegepast in andere Care Concept projecten, zowel renovatie als nieuwbouw:

Nieuwbouw: 
Woonzorgcentrum De Bunterhoek te Nunspeet
Woonzorgcentrum Tharah Elim te Barneveld
Zorgwoningen Wijnkoperstraat te Gorinchem

Renovatie:
Verpleeghuis Het nieuwe Feithenhof te Elburg

Jan Idema, Vastgoed / projectmanager Aafje, vertelt

Het project betrof de renovatie van een verpleeghuis met onder andere meerpersoonskamers en gedeeld sanitair. De hele renovatie is ingestoken met het idee dat voor de bewoners een situatie gecreëerd moest worden zoals thuis. Dit houdt in dat de bewoner in feite de regie heeft over hoe hij of zij de studio inricht met de mogelijkheden zoals je die ook thuis hebt, zoals het hoger of lager zetten van je verwarming of het regelen van de verlichting.  Ik ben bij dit project betrokken geraakt toen de concept keuzes al waren gemaakt en heb mij beziggehouden met de aanbesteding en uitvoering van het project als projectmanager.

Het te renoveren pand was sterk verouderd, het bieden van de zorg op de wijze zoals we nu gewend zijn werd steeds moeilijker. De uitdaging was binnen het budget de renovatie te realiseren en tegelijkertijd het zoeken naar oplossingen om het gebouw zo duurzaam mogelijk te maken. Zo zijn er tijdens de renovatie zonnepanelen geplaatst voor het opwekken van elektriciteit en zonnecollectoren voor de warmwatervoorziening.

Het ClimaRad klimaatsysteem is een decentraal systeem wat als voordeel heeft dat het klimaat in iedere studio separaat kan worden geregeld. Hierdoor zijn er geen grote luchtbehandelingskasten en ventilatiekanalen meer nodig waardoor energie en ruimte wordt bespaard. De begeleiding vanuit ClimaRad is uitstekend. Het product is (nagenoeg) storingsvrij en het onderhoud is heel beperkt. Een klein minpuntje was, dat de bediening op het toestel als lastig werd ervaren door de medewerkers en bewoners, dit werd opgelost door het plaatsen van een draadloze ruimtethermostaat. Dit komt dan weer overeen met de situatie die men thuis gewend was.

Het project is nu vier jaar in gebruik. Op basis van de ervaringen die we hebben opgedaan heeft Aafje ook bij recentere renovaties voor het decentrale systeem van ClimaRad gekozen en toegepast.

Jan Idema | Vastgoed / projectmanager Aafje

Contact

We leggen u graag meer uit over deze case

Bellen mag ook: +31 (0) 541– 358 130

Jacco Rijnvis
Commercieel Manager West-Nederland