Broerenkwartier te Zwolle Skip to main content

ClimaRad Comfort

Renovatie 94 appartementen Broerenkwartier te Zwolle

Omvang 94 appartementen

Opdrachtgever Schutte Bouw & Ontwikkeling

Architect Tim Versteegh Architecten

Adviesbureau Embato

Aannemer Schutte Bouw en Ontwikkeling

Installateur Breman Utiliteit Zwolle BV

Oplevering Bouwdeel Zuid opgeleverd in oktober 2022, Noord A in januari 2023

Nieuwe blikvanger midden in het centrum

Het voormalige kloostercomplex Het Broerenkwartier kent een rijke historie. Het heeft in de loop der jaren plaatsgemaakt voor een winkelgebied, maar paste minder goed bij de rest van de middeleeuwse binnenstad. Het Broerenkwartier is daarom vernieuwd en er worden 122 appartementen gerealiseerd, waaronder 94 appartementen door Schutte Bouw en Breman. Dit is deels nieuwbouw en bestaand.

Een groot deel van de appartementen bevindt zich boven de bestaande winkelpanden. Daarnaast worden er een aantal appartementen in de Nieuwstraat, tegen de achterzijde van de winkels aan gebouwd. Met zijn houten gevels, prefab onderdelen en herbruikbare materialen voldoet het aan hoge duurzaamheidseisen. De bestaande betonnen gevels aan de noordzijde zijn in een nieuw jasje gestoken. Hierdoor heeft de straat meer karakter gekregen en oogt het of het gebouw bestaat uit meerdere kleinere panden. Dit past beter bij de uitstraling van de Zwolse binnenstad en haar dakenlandschap. 

Naast de appartementen is er ook een Skybar gerealiseerd zodat het winkelpubliek kan genieten van het mooie uitzicht op de stad. De bouw bestaat voor een groot deel uit prefab onderdelen, plug & play.

Type klimaatbeheersing

Voor een gezond en comfortabel binnenklimaat, maar ook energiezuinig wonen, is gekozen voor de ClimaRad Comfort Solution. De appartementen kennen verschillende situaties. In een deel van de appartementen zijn ClimaRad Sensa V2X ventilatie-units met WTW geïnstalleerd, met daarnaast waar benodigd een ClimaRad S-Fan voor de slaapkamer(s) en een ClimaRad MiniBox voor de afzuiging.

Bij het andere deel van de appartementen is voor de ventilatie van twee naast elkaar gelegen ruimtes gebruik gemaakt van het type ventilatie-unit ClimaRad Ventura V1D. Middels een extra doorvoer met ventilatierooster wordt de tweede ruimte geventileerd, hierdoor hoeft er slechts één toestel geplaatst te worden. Bijzonder aan dit project is dat de gevelstenen niet overeenkomen met de standaard maatvoering; er zijn zelfs verschillende formaten. De ventilatieroosters hebben dezelfde grootte en kleur als de gevelstenen en zijn speciaal op maat ontwikkeld voor een mooi esthetisch beeld. De units werden 'just-in-time' geleverd, aangezien de installateur onvoldoende mogelijkheden had om grote hoeveelheden producten op te slaan op locatie.

In vakblad ‘Installatie & Bouw’ vertellen ClimaRad en de opdrachtgever meer over dit project, klik hier.

Henry Brachten, Projectleider Breman Utiliteit Zwolle, vertelt

Als projectleider E&W was mijn rol ervoor te zorgen dat alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties naadloos werden geïntegreerd in het gehele project.

De uitdaging binnen dit project was alles passend maken in het proces. Al in het voortraject heeft de opdrachtgever ClimaRad benaderd voor maken van het ventilatieplan en is het uiteindelijk ook toegepast.   

Mijn ervaring met ClimaRad, zowel qua begeleiding als het product zelf, is positief. Ze bieden uitstekende service en hebben ons goed ondersteund tijdens de voorbereiding en uitvoering van het project.

Het Broerenkwartier is in delen opgeleverd en we hebben geen klachten ontvangen over het klimaatsysteem, daaruit kunnen we concluderen dat de ervaringen goed zijn.

Henry Brachten | Projectleider Breman Utiliteit Zwolle

Contact

We leggen u graag meer uit over deze case

Bellen mag ook: +31 (0) 541– 358 130

Rolf-Jan Hans
Projectmanager Oost-Nederland