Activiteitencentrum Swetterhage Zoeterwoude Skip to main content

ClimaRad Comfort

Nieuwbouw activiteitencentrum Swetterhage te Zoeterwoude

Omvang 10 activiteitenruimtes 

Opdrachtgever Gemiva- SVG

Architect Kokon Architectuur & Stedenbouw B.V

Adviesbureau Sweegers en de Bruijn

Aannemer Van Wijnen

Installateur Verstappen van Amelsvoort BV

Oplevering Maart 2023

 

Duurzame materialen

Het activiteitencentrum van Swetterhage in Zoeterwoude is het nieuwe gebouw dat geschikt is voor dagbesteding voor circa 120 cliënten met een verstandelijke beperking die woonachtig zijn in Swetterhage. Zorglocatie Swetterhage is een terrein waar de doelgroep woont, werkt en recreëert. Het activiteitencentrum bestaat uit 10 groepsruimtes verdeeld over 2 verdiepingen, en er zijn verschillende extra voorzieningen beschikbaar, zoals individuele ruimtes per groepsruimte, multifunctionele ruimtes, sanitaire voorzieningen en opslagruimtes.

In plaats van traditioneel metselwerk is er gekozen voor een ander soort duurzaam materiaal voor de gevelbekleding, namelijk Rockpanel. Door het gebruik van een gevelraster en variaties in de diepten van de gevelbekleding ontstaat er een gevarieerd, fris en levendig uiterlijk en is dit een mooie toevoeging en een centrale plek op het terrein van zorglocatie Swetterhage.

Type klimaatbeheersing

De activiteitenruimten zijn voorzien van ClimaRad Ventura V1C-V units. Deze units zijn voorzien van een vandalismebestendige omkasting, ontworpen voor projecten waar een specifieke doelgroep vraagt om een extra veilige woonomgeving. De omkasting is slagvast en schokwerend en wordt direct bevestigd aan de gevel en is compleet afgesloten voor de gebruiker.

Sommige cliënten uit de doelgroep hebben moeilijk verstaanbaar gedrag. Het kan voorkomen dat cliënten zich agressief gedragen naar mensen en spullen kunnen beschadigen die in de ruimte staan. Naast de WTW-units zijn er ook ClimaRad B-Fans en T-Fans geplaatst in de badkamer en toilet voor de afzuiging. Deze verschillende componenten zijn draadloos met elkaar verbonden.

Toine Klijberg, Adviseur Bouwzaken Gemiva, vertelt,

We hebben een activiteitencentrum gebouwd om dagbesteding te bieden aan ongeveer 100 mensen met een verstandelijke handicap verdeeld over 10 groepen. Het gebouw staat op een terrein van zorglocatie Swetterhage van Gemiva-SVG Groep en biedt hier ruimte aan in totaal 325 verstandelijk beperkte cliënten. Als hoofd technische dienst heb ik vanuit de zorgkant (dus vanuit de opdrachtgever) meegedacht in het ontwerp en de uitvoering. Ik heb vooral gekeken of het gebouw past bij de wensen en eisen van onze specifieke doelgroep cliënten en ook de medewerkers.

De aanleiding was dat alle oude gebouwen ‘afgeschreven’ waren. We hebben het gehele terrein stapsgewijs afgebroken en opnieuw opgebouwd. Het activiteitencentrum was een van de laatste stappen. De uitdaging was natuurlijk om een goed, degelijk, duurzaam en betaalbaar gebouw te realiseren dat voldoet aan alle wensen en eisen.

We hadden al ervaring met ClimaRad in een eerder opgeleverd woongebouw. Met name de decentrale opzet is voor onze situatie ideaal, aangezien zowel warmte als koeling per ruimte geregeld kan worden. Bovendien hebben we geen grote luchtbehandelingskasten nodig en veel minder buizen en schachten door het gebouw.

Over de producten van ClimaRad zijn we zeer tevreden. Kort gezegd: het doet wat het moet doen, dus koelen en verwarmen d.m.v. WKO en warmtepomp. Daarnaast is er een zeer degelijke vandaalbestendige uitvoering gemaakt en het bevalt uitstekend. Sommige mensen uit onze doelgroep hebben, zoals wij dat noemen, moeilijk verstaanbaar gedrag. ClimaRad heeft, overigens in overleg met ons, aanpassingen gemaakt aan de kamerunits zodat ze eigenlijk bijna niet kapot kunnen. Dat was niet makkelijk, maar wel gelukt.

Het project is afgerond en een half jaar naar volle tevredenheid in gebruik.

Toine Klijberg | Adviseur Bouwzaken Gemiva

Contact

We leggen u graag meer uit over deze case

Bellen mag ook: +31 (0) 541– 358 130

Klaas Geugjes
Projectmanager West-Nederland