Praktijkmeting koelcapaciteit zorglocatie Doorn | ClimaRad Skip to main content

Praktijkmeting zorglocatie Doorn: koelcapaciteit op de warmste dag
van het jaar

Op de warmste dag van afgelopen jaar zijn er metingen uitgevoerd in het verzorgingstehuis ’t Sand in Doorn, waarbij de koelcapaciteit van de ClimaRad Ventura grondig is getest. De resultaten van deze metingen bevestigen dat de ClimaRad Ventura ruimschoots voldoende koeling biedt voor de kamers in het verzorgingstehuis. 

De praktijkmeting

Op 18 en 19 juli 2022, de warmste dagen van vorig jaar in Nederland, zijn temperatuurmetingen verricht in het verzorgingstehuis. De metingen omvatten gegevens voor de buitenlucht, de binnentemperatuur en de inblaastemperatuur van de ventilatielucht bij de ClimaRad Ventura V1C. Dit systeem is gecombineerd met een hoge temperatuur koelsysteem vanuit een centrale warmtepomp. 

Uit de metingen blijkt dat de ClimaRad Ventura in staat is om de kamers van het verzorgingstehuis effectief te koelen. De buitentemperatuursensor varieerde tussen de 16°C 's nachts en maximaal 33°C overdag, terwijl de ruimtetemperatuur tussen de 23°C en 23,5°C werd gehandhaafd. De inblaastemperatuur van de gekoelde ventilatielucht lag tussen de 17°C en 20°C, zodat ook koudeval wordt voorkomen. 

Het belang van een geschikte binnentemperatuur voor bewoners van verzorgingstehuizen kan niet genoeg benadrukt worden. Studies hebben aangetoond dat de binnentemperatuur een significante invloed heeft op de slaapkwaliteit, de gezondheid en het welzijn van ouderen in deze omgevingen.

Een interessante studie van Yan et al. toonde aan dat de slaapkwaliteit van ouderen aanzienlijk verbetert bij een temperatuur van 27°C in vergelijking met 30°C, in combinatie met een verhoogde luchtsnelheid. Jin et al. onderzochten het verband tussen luchtvochtigheid en de hydratatie van de huid bij ouderen. Hoewel er slechts een beperkt verband werd gevonden, bleek met name de absolute luchtvochtigheid in combinatie met temperatuur een rol te spelen. Andere studies in verpleeghuizen en thuisomgevingen van ouderen suggereren ook dat de binnentemperatuur bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn van gebouwgebruikers.

De situatie

Naast de comfortvoordelen van een geschikte binnentemperatuur, is het ook belangrijk om rekening te houden met de gezondheidseffecten. Extreme hitte kan leiden tot uitdroging, oververhitting en andere gezondheidsproblemen, vooral bij oudere volwassenen die gevoeliger zijn voor de effecten van warm weer. Het handhaven van een comfortabele en koele omgeving is daarom essentieel in verzorgingstehuizen.

De ClimaRad Ventura, met zijn innovatieve koeltechnologie en warmte-/koudeterugwinsysteem, blijkt een betrouwbare oplossing te zijn om de binnentemperatuur op een comfortabel niveau te houden, zelfs tijdens warme zomerdagen. Het systeem zorgt voor een continue toevoer van gekoelde en gefilterde ventilatielucht, waardoor een aangenaam binnenklimaat wordt gecreëerd.

Bovendien biedt de ClimaRad Ventura nog andere voordelen. Het systeem zorgt voor een goede luchtkwaliteit door het effectief verwijderen van verontreinigingen. Het is energiezuinig en kan de energiekosten van een verzorgingstehuis verlagen. Daarnaast is het systeem eenvoudig te installeren en te onderhouden, waardoor het geschikt is voor zowel nieuwe als bestaande gebouwen. Het zorgt voor een comfortabele en gezonde leefomgeving voor de bewoners, wat essentieel is voor hun welzijn.

Yan, H. Zhang, M. Kang, L. Lan, Z. Wang, Y. Lin, Experimental study of the negative effects of raised bedroom temperature and reduced ventilation on the sleep quality of elderly subjects, Indoor Air. 32 (2022) e13159. https://doi.org/10.1111/INA.13159

Jin, F. Wang, M. Carpenter, B. Weller, D. Tabor, and S. Payne, “The effect of indoor thermal and humidity condition on the oldest-old people’s comfort and skin condition in winter,” Build Environ, 2020.

In 2021 zijn ook metingen verricht tijdens de koudst gemeten week van het jaar (buitentemperatuur). Deze metingen hebben destijds al laten zien dat de toegepaste ClimaRad units zorgden voor een aangenaam klimaat in de woningen bij zeer lage buitentemperaturen. De aanvoertemperatuur naar de Ventura hoefde ten tijde van het koudste moment niet warmer dan 40 graden te draaien. Bekijk hier het betreffende onderzoek.

In dit project is de ClimaRad Ventura toegepast. Dit product is ontwikkeld met Topsector Energie van het Ministerie van Economische Zaken.