't Sand Doorn | ClimaRad Skip to main content

ClimaRad Comfort

Nieuwbouw woonzorgcomplex 't Sand te Doorn

Omvang 64 studio's

Opdrachtgever Bartimeus

Architect IAA Architecten

Adviesbureau Sweegers en de Bruijn

Aannemer Klaassen Groep Arnhem

Installateur Breman Zwolle

Oplevering Q3 2019

 

Vervangende nieuwbouw

In juni 2018 werd gestart met de vervangende nieuwbouw van 64 studio’s bij Bartiméus ’t Sand in Doorn. Bartiméus ondersteunt mensen met een visuele en verstandelijke beperking en begeleidt hen een weg te vinden in onze samenleving. Het terrein van ’t Sand is o.a. voorzien van een gezondheidscentrum, locaties voor dagbesteding, sportcentrum en een boerderij. De bewoners van ’t Sand wonen in een eigen studio met de benodigde faciliteiten om zo zelfstandig mogelijk te kunnen wonen. De acht nieuwe twee-onder-één-kapwoningen met ieder acht studio’s zijn gerealiseerd tussen de al bestaande nieuwbouw.

In het ontwerp van de woningen werd rekening gehouden met deze specifieke doelgroep. Zij moeten zich prettig en veilig voelen in een herkenbare omgeving. Dit werd bewerkstelligd door een logische indeling van de ruimtes, kleurcontrasten en optimale lichtcondities, om prikkels te voorkomen.

Type klimaatbeheersing

De ClimaRad Comfort Solution is toegepast in alle acht woningen, bestaande uit acht studio's en meerdere gemeenschappelijke leefruimtes. Deze oplossing bestaat uit het plaatsen van een WTW-unit in elke ruimte: de ClimaRad Ventura V1C of de ClimaRad Care H1C. Beide toestellen zorgen automatisch voor ventilatie, verwarming en koeling per vertrek o.b.v. van verscheidene sensoren. Aan elke WTW-unit wordt een ruimtethermostaat gekoppeld. Elke bewoner kan hierdoor zelf de temperatuur bepalen. Hierbij is rekening gehouden met de visuele beperking van de cliënten door een aanslag toe te voegen aan de thermostaat. Zo kan de bewoner voelen welke temperatuur ingesteld staat door de minimale en maximale stand. In de badkamers van de studio's worden ClimaRad B-Fans geïnstalleerd voor de afzuiging op basis van vocht en aanwezigheid.

In dit project wordt de ClimaRad Ventura toegepast. Dit product is ontwikkeld met Topsector Energie van het Ministerie van Economische Zaken. 

Peter Wagenvoort, Technisch Adviseur Onderhoud & Beheer Stichting Bartiméus Sonneheerdt, Vertelt

De aanleiding om te kiezen voor het decentrale klimaatsysteem van ClimaRad was het niet kunnen toepassen van een centraal luchtbehandelingssysteem vanwege beperkte ruimte in het plafond. Er is gekozen voor Ventura V1C units omdat deze passen bij onze wensen, daarnaast was de begeleiding vanuit ClimaRad goed. De klimaatunits die zijn toegepast waren destijds vrij nieuw op de markt waardoor er kleine startersproblemen waren, maar dit werd snel en goed opgelost. Het project is al een tijdje afgerond en de ervaringen zijn goed, daarnaast is het systeem comfortabel en energiezuinig. Tijdens dit nieuwbouwproject was ik vanuit de technische dienst betrokken.

Peter Wagenvoort | Technisch Adviseur Onderhoud & Beheer Stichting Bartiméus Sonneheerdt

Contact

We leggen u graag meer uit over deze case

Bellen mag ook: +31 (0) 541– 358 130

Ralph Liedenbaum
Commercieel Directeur