Artikel E&W installatietechniek: Henriëttedreef Utrecht | ClimaRad Skip to main content

Artikel E&W installatietechniek: ‘energieleverende hoogbouwflat’

Comfortabel wonen met weinig energieverbruik. Dat was het doel van de ingrijpende aanpak van een flat met 58 sociale huurwoningen in Utrecht. En dat is gelukt. Sterker nog, het is nu de eerste energieleverende hoogbouwflat van Europa. Het consortium Inside Out heeft grootschalige verduurzaming van hoogbouwflats met dit spraakmakende concept een stuk aantrekkelijker gemaakt.

Lees hier het gehele artikel: Henriëttedreef Utrecht.

Decentrale technologie

Een opvallende innovatie die Inside Out heeft opgeleverd, is een prefab gevel waarin de decentrale technologie van ClimaRad is toegepast. Volgens Bos is voor de technologie van deze fabrikant gekozen, omdat die veruit het beste presteerde in het uitgewerkte renovatieconcept. ‘Bovendien zijn wij een groot voorstander van decentrale ventilatie en verwarming. Met deze oplossing zijn de noodzakelijke bouwkundige aanpassingen in de woning minimaal. Er hoeven namelijk géén extra kanalen en leidingen te komen, wat het investeringsbedrag beperkt.’ Met het ontwerp kan elk type flatgebouw ongeacht de afmetingen van de gevel worden aangepakt, benadrukt Bos. In de gevel zijn energieopwekking, elektra, warmteleidingen, warmtapwaterleidingen en verbindingen voor het ic-netwerk aanwezig en die kunnen meteen na plaatsing worden aangesloten. Ook de CO2- en RV gestuurde ventilatie van ClimaRad in de natte ruimte werkt intelligent samen met de installatietechniek in de gevel. Het is overigens niet gezegd dat bij vervolgprojecten opnieuw de techniek van Climarad wordt toegepast. De renovatiegevel staat helemaal los van fabrikanten of toegepaste technieken. Bij de ontwikkeling van deze slimme gevel zocht het consortium naar de beste oplossingen van dit moment. Als er op enig moment voor een van de technieken in het element een beter product op de markt komt in termen van prestatie, TCO of gebruiksgemak, dan kunnen die gewoon in het Inside Out-concept worden ingepast.

Comfortabel wonen
Bo-Ex zorgt dat bewoners lagere woonlasten krijgen en zo min mogelijk verbouwingsoverlast ervaren. De modulaire delen worden geprefabriceerd, waardoor de bouwwerkzaamheden op locatie niet lang duren en bewoners niet tijdelijk hun huis uit hoeven. Alle apparatuur voor energievoorziening komt in de gevel of buiten de woning. Vandaar de naam ‘Inside Out’. Ook lenen deze bouwdelen zich goed voor lokale fabricage door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hiermee versterkt Inside Out de lokale economie.

Het Inside Out-consortium
Het project wordt uitgevoerd door Bos Installatiewerken met haar ketenpartner Alkondor Hengelo in opdracht van Bo-Ex. Naast deze projectpartners is het modulaire Inside Out renovatiesysteem mede ontwikkeld door Mex Architects, LomboXnet, Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht en Bosch Thermotechniek, onder leiding van het Utrecht Sustainability Institute. Het project wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Lees meer over dit concept en het project op: https://tki-inside-out.nl/

(Bron: https://tki-inside-out.nl/persbericht-utrechtse-hoogbouwflat-wordt-energieleverend/)

Contact

We leggen u graag meer uit over deze case

Bellen mag ook: +31 (0) 541– 358 130

Jacco Rijnvis
Commercieel Manager West-Nederland