FAQ | ClimaRad Skip to main content

FAQ

In onze FAQ vindt u antwoorden op onze meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op, wij vertellen u graag meer over onze oplossingen en producten.

ClimaRad toestel

Ja, dit oranje lampje hoort altijd te knipperen. Dit is de CO2-sensor die continu de luchtkwaliteit bewaakt.

Controleert u de schakelaar (mits aanwezig) van uw ventilatietoestel. De ClimaRad 2.0 heeft geen aan/uit schakelaar. Bij type 1.0 zit de schakelaar aan de linker onderzijde, bij type 1.1 zit de schakelaar aan de linker zijkant. Daarnaast is het mogelijk dat de stekker uit het stopcontact is gehaald of dat er geen spanning op het stopcontact staat. Mocht het probleem niet verholpen kunnen worden, dan kunt u contact opnemen met de verhuurder van uw woning of uw installateur.

Wij leveren aan alle erkende installateurs. Voor offertes kunt u contact opnemen met een installateur bij u in de buurt. Voor meer informatie kunt u terecht op onze website.

Ja, één ClimaRad toestel is voldoende voor uw woonkamer of woonkamer/keuken, ongeacht de grootte van de ruimte.

Bij uw ClimaRad is het serienummer terug te vinden aan de linker zijkant van uw toestel, bij een type 2.0 ook aan de voorkant van uw toestel. Bij een verticale versie is de sticker met het serienummer aan de bovenkant tussen de radiator en de unit of tussen de omkasting en de unit te vinden. Bij de ClimaRad Sensa moet u de omkasting eerst van de unit afhalen.

Oranje: zeer waarschijnlijk is de batterij van de 4-standenschakelaar leeg.
Rood: de 4-standenschakelaar is niet gekoppeld aan uw Fan, MiniBox of MaxiBox.

Controleer of er spanning op het toestel staat.
Is uw ClimaRad gekoppeld aan een Fan, MiniBox of MaxiBox, controleer dan of de stekker van de ClimaRad in het stopcontact zit.

Is het probleem nog niet verholpen neemt u dan contact op met uw installateur. Op uw RF 4-standenschakelaar hoort namelijk een groen lampje te branden.

Installateur: aan het aantal keer knipperen van de rode LED kunt u zien welk probleem is opgetreden.

  • Rood (1x): fout in de communicatie of niet gekoppeld
  • Rood (2x): koppeling tijdens koppelingsprocedure niet geslaagd.
  • Rood (2x): gekoppelde Fan of Box meldt een fout.

De LED van de gekoppelde fan of box knippert dan ook rood (zie uitleg hieronder):

Als de LED van de RF 4-standenschakelaar 2x knippert vanwege de melding van een fout door de Fan of Box, dan kan aan het in intervallen aantal keer rood knipperen van de LED van de Fan of Box het volgende worden afgeleid:

  • 1x: RF communicatiestoring: geen communicatie door uitgeschakelde ClimaRad of RF-sensor defect.
  • 2x: storing met de interne klok
  • 3x: storing met de relatieve luchtvochtigheidssensor
  • 4x: storing met de bewegingssensor (PIR)
  • 5x: storing met de ventilatormotor

ClimaRad 2.0

Drukt u op de pauzeknop op het bedieningspaneel en haalt u dan pas de stekker uit de wandcontactdoos. Onder aan de twee/vier radiatorconsoles van de ClimaRad zit aan elke kant een borgschroef. Draai de achterste borgschroeven helemaal los uit de radiatorconsoles en leg ze weg. Kantel de radiator zo ver mogelijk naar voren open. U kunt de radiator door middel van een inbussleutel of schroevendraaier aan de zijkant van de radiatorconsoles borgen, zodat de radiator in zijn positie blijft staan. Klikt u hier voor de video.

ClimaRad 1.1

Schakelt u eerst de ClimaRad uit. Draai de twee borgpennen met een inbussleutel naar buiten en kantel de radiator naar voren. Vergrendel de radiator tijdelijk met de inbussleutel in het borggat. Kantel de radiator naar voren en verwijder de afdekkap van de ventilatie-unit. U kunt nu bijvoorbeeld uw filters vervangen of onderhoud aan uw unit uitvoeren. Meer informatie vindt u in de Onderhoudsinstructie ClimaRad 1.1

Het type ClimaRad kunt u terugvinden op de sticker met uw serienummer. Deze kunt u terugvinden op de linker zijkant van uw ventilatie-unit. Afhankelijk van het model ClimaRad is deze wel of niet direct zichtbaar. Mogelijk moet u eerst een metalen behuizing wegdraaien of wegnemen.

Aan het serienummer kunt u zien welke type ClimaRad u heeft:

  • ClimaRad 1.0: serienummer begint met het getal 1 of 2
  • ClimaRad 1.1: serienummer begint met het getal 4
  • ClimaRad 2.0: serienummer begint met het getal 5

ClimaRad is Decentrale Warmteterugwinning

ClimaRad is een unieke (gepatenteerde) combinatie van intelligente gebalanceerde ventilatie met de comfortabele warmte van een fraaie design-radiator.

ClimaRad is ontwikkeld als antwoord op de steeds toenemende eisen op het gebied van energiebesparing, binnenmilieu en comfort.

In ieder vertrek realiseert de ClimaRad zo een optimaal klimaat waarbij de binnenluchtkwaliteit is gegarandeerd en de energiebesparing is gemaximaliseerd. ClimaRad biedt de ideale oplossing, zowel voor de thuis- als de werkomgeving. En dat de combinatie van behaaglijke verwarming, energiezuinige ventilatie en filtratie méér is dan een simpele optelsom van de delen, blijkt uit de volgende opsomming van de producteigenschappen.

De voordelen van ClimaRad op een rij:

  1. Meer comfort
  2. Intelligente ventilatie
  3. Binnenluchtkwaliteit instelbaar en 100% gecontroleerd
  4. Filtering buitenlucht
  5. Maximale energiebesparing
  6. Veiliger en rustiger
  7. Eenvoudig in onderhoud
  8. Mogelijkheid voor nachtkoeling
  9. Regeling per vertrek
  10. Eenvoudig te installeren (nieuwbouw en renovatie)
  11. Geen inregeling nodig (plug & play)
De ClimaRad bestaat uit de volgende onderdelen:
  1. ClimaRad balansventilatie-unit
  2. ClimaRad muurmontageplaten
  3. Flexibele aansluitset
  4. ClimaRad consoles
  5. ClimaRad muurdoorvoerset*
  6. ClimaRad radiator
  7. Toe- en afvoerfilters
  8. Bedieningspaneel

Het bedieningspaneel wordt alleen geleverd bij de ClimaRad Master.
* Getoond is het waalformaat. Een opbouwversie is ook leverbaar.

NEN-normen

Het Bouwbesluit bevat bouwtechnische voorschriften waaraan alle bouwwerken, zoals woningen, kantoren, winkels e.d. in Nederland minimaal moeten voldoen. Ook verbouwingen vallen onder het Bouwbesluit. De eisen hebben betrekking op veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Het Bouwbesluit geeft de prestatie-eisen aan waaraan een bouwwerk moet voldoen. Bijvoorbeeld bij de eisen ten aanzien van het energiegebruik of de ventilatie van een gebouw. In zo’n geval wijst het Bouwbesluit naar een NEN-norm. Daarin staan één of meerdere methoden om aan het betreffende voorschrift te voldoen. Als u gebruik maakt van de NEN-norm weet u dus zeker dat op dat onderdeel aan het Bouwbesluit zal worden voldaan.

Gelijkwaardige oplossing

Het gebruik van NEN-normen is echter niet verplicht. Om innovaties niet te blokkeren biedt het Bouwbesluit ook de mogelijkheid om een “gelijkwaardige oplossing” toe te passen. Dat betekent dat een andere invulling mag worden gegeven aan de prestatie-eis, als er maar voldaan wordt aan de doelstellingen van die eis. De gekozen oplossing wijkt in dat geval af van de voorgeschreven eis, maar biedt tenminste dezelfde mate van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en bescherming van het milieu als de oorspronkelijke eis.
Voor ClimaRad is er zo’n gelijkwaardigheidsverklaring opgesteld door TNO. Download hier het gelijkwaardigheidsrapport voor de energetische waardering en het gelijkwaardigheidsrapport TNO.

Indien correct toegepast voldoet u dus met ClimaRad aan het Bouwbesluit.

Met een ClimaRad bespaar je op energie. De energiebesparingen die met ClimaRad ventilatiesystemen kunnen worden gerealiseerd, zijn gerelateerd aan de volgende parameters:

  • verminderde ventilatieverliezen vanwege toepassing van warmteterugwinning
  • lastafhankelijke ventilatie (sturing op basis van CO2-niveau en luchtvochtigheid, dus geen ventilatie wanneer dat niet nodig is)
  • verminderd elektriciteitsgebruik (hoogefficiënte gelijkstroom-ventilatoren en een zeer laag stand-by verbruik)
  • verminderde warmtelast als gevolg van de beschikbare vrije koeling
Opmerkingen

Gangbaar is om de woning qua E.I. eerst te verbeteren middels de standaard maatregelen zoals isolatie, HR++ glas en een HR107 ketel. Vervolgens kan voor een maximale reductie van de EPA-score het beste een ClimaRad EPMaX Systeem gekozen worden.

Voor vragen omtrent de rekentool kunt u contact opnemen met Maarten Bolkestein van onze verkoop binnendienst. U kunt ons bellen op 0541-358130, of een mail sturen naar info@climarad.com.

ClimaRad werking

ClimaRad zorgt voor een optimale ventilatie en hoog comfort. Dit gebeurt vraag gestuurd in combinatie met warmteterugwinning om zoveel mogelijk energie te besparen. Met een ClimaRad kunt u zowel verwarmen als koelen.

Verwarmen

Het is fijn als elk vertrek een eigen temperatuurregeling heeft. Maar dit wordt voor een deel teniet gedaan als in het gebouw de luchttoevoer vanuit één centrale kast komt. Dus iedereen krijgt dan een vaste hoeveelheid lucht van een vastgestelde temperatuur. Dit is onlogisch en geeft aanleiding tot klachten. Echt individueel wordt bereikt wanneer ook de luchthoeveelheid en kwaliteit individueel regelbaar zijn zoals dat wordt verkregen met ClimaRad Mini LBK’s.

De ontwerper staat het geheel vrij om z’n eigen keuze te maken voor de manier van verwarmen.  Er zijn op basis van ClimaRad drie principes mogelijk:

1. Radiatorverwarming

Bij selectie uit de radiatortabel van ClimaRad kan gekozen worden uit een breed scala aan afgiftes, zodat de transmissie geheel gedekt wordt met de meegeleverde ClimaRad radiatoren.

2. Vloerverwarming

Hiervoor produceert ClimaRad een toestel zónder radiator:
het type Sensa. De verwarming wordt geheel vanuit de vloer (of wand) verzorgd.

3.Vloerverwarming als bijverwarming

Dit wordt ook wel de “Duitse methode” genoemd. Het nadeel van 100% vloerverwarming is namelijk dat het traag reageert. Dit probleem wordt ondervangen door een klein deel van de transmissie af te dekken met een radiator. Gekozen wordt bijvoorbeeld voor 80/20, d.w.z 80% vanuit de vloer en 20% vanuit een snel regelende radiator voorzien van thermostaatknop.

Koelen

In de Trias Energetica is het bij koelen net als bij verwarmen: voorkomen is beter dan genezen. Denk hierbij aan beperking van glasoppervlak op de zuid-west kant, effectieve zonwering en een ventilatiesysteem dat slim inspeelt op het vermijden van onnodige opwarming. Dit laatste wordt bereikt met een (per vertrek) CO2 gestuurd ventilatiesysteem. Klassieke, ongeregelde systemen brengen 24/7 lucht het gebouw in, of dit nu wel of niet nodig is. In de warme zomerperiode draagt dit bij tot onnodige opwarming, waardoor weer extra koelvermogen nodig is om dit weg te koelen. ClimaRad regelen per vertrek op basis van aanwezigheid/luchtkwaliteit. Dus niet te weinig, maar ’s zomers ook niet teveel. Het effect van intelligent ventileren is weergegeven in de onderstaande tabel. (Bron: Duinwijck Technisch Advies).
De volgende mogelijkheden bestaan er tot koeling:

1. Passieve koeling

Dit kan bereikt worden met CO2 gestuurde ventilatie op basis van ClimaRad Mini LBK’s. Deze zijn voorzien van ingebouwde temperatuur­sensoren waarmee het toestel kan bepalen wanneer het ­buiten voldoende is afgekoeld t.o.v. binnen(delta T>2 graden).
Vanaf het bereiken van deze delta T kan gekozen worden om de ClimaRads alleen frisse buitenlucht binnen te laten blazen. De aansturing van deze nachtventilatie kan uitstekend vanuit het Gebouw Beheer Systeem geactiveerd worden. (zie pag. 22)
Note: deze wijze van nachtventilatie is geen echte koeling. Er mogen geen te hoge verwachtingen aan gekoppeld worden. In de praktijk is een temperatuurdaling van 1½ graad mogelijk.

2. Koeling vanuit de vloer

ClimaRads functioneren prima indien het gebouw verwarmd én gekoeld wordt vanuit de vloer.

Bij verwarmingsbedrijf draaien de radiatoren gewoon mee en zorgen voor een nauwkeurig geregelde temperatuur.

Bij koelbedrijf kunnen ze afgeschakeld worden, ­bijvoorbeeld door een elektrisch ventiel op de ­verdeler: een T-sensor stuurt dan het register van de radiator dicht indien de warmte­pomp omschakelt naar koeling. Dit principe wordt veel toegepast in zorg­gebouwen.

3. Koeling door middel van 2/4-pijps convectoren

Het ClimaRad toestel kan voorzien worden van een 2- of 4-pijps convector waarmee verwarmd én gekoeld kan worden. Dus geen radiator, maar een slimme convector. Hiermee kan op basis van gekoeld water nauwkeurig de gewenste temperatuur gehandhaafd worden. Er zijn op deze manier grote koel- en verwarmingscapaciteiten mogelijk, en is koeling prima te realiseren in een bestaand pand.

De ClimaRad beschikt over een passieve koelfunctie “koele lucht”. Indien deze functie wordt ingeschakeld, zal de ClimaRad gedurende 8 uren de temperatuur van de binnenlucht en de buitenlucht meten en als de buitenlucht koeler is, deze koelere buitenlucht binnenvoeren. Wanneer het buiten nog niet voldoende is afgekoeld, schakelt uw ClimaRad de functie ‘koele lucht’ nog niet in. De koeling vindt dus plaats met koele buitenlucht, op basis van de buitentemperatuur en is geen airconditioning.

Ja, ClimaRad kan ook bij stadverwarming worden toegepast.

Ja, ClimaRad kan toegepast worden bij zowel HT (Hoog Temperatuur) als LT (Laag Temperatuur) verwarming. Daarnaast kan ClimaRad uitstekend worden gecombineerd met vloerverwarming, waarvoor speciaal de ClimaRad Sensa is ontwikkeld. De ClimaRad sensa is een wtw ventilatie-unit zonder radiatorverwarming en is verkrijgbaar in horizontale en als verticale variant.

Decentrale WTW betekent dat warmteterugwinning wordt toegepast in het vertrek waar dat het meest zinvol is: in de woonkamer. ClimaRad zorgt er voor dat de warmte dáár blijft waar deze wordt gevraagd. Een centrale WTW verplaatst warmte van ruimtes met hoge temperatuur naar ruimtes met lage temperatuur. Dat is vanuit oogpunt van energiebesparing niet verstandig, terwijl het nou precies daarom ging! Daarbij zal duidelijk zijn uit de figuur hieronder dat warmteterugwinning in (doorgaans) koele ruimtes als slaapkamers weinig echte besparing oplevert. ClimaRad houdt het dus simpel.

Hoe werkt decentrale WTW ventilatie-technisch?

Heel logisch. De woning krijgt een klassieke mechanische afzuiging (MV) in de meeste vertrekken. Alleen de warme woonkamer niet. Hier komt de decentrale WTW ClimaRad. De slaapkamers krijgen dus “gewone” toevoerroosters.

Deze toevoerlucht voor de slaapkamers wordt afgezogen via de badkamer en het toilet. In de woonkamer komt het ClimaRad toestel en heeft zodoende een eigen klimaatsysteem, met ingebouwde warmteterugwinning en CO2-sturing. Een eventuele afzuigkap dient alleen nog af te zuigen tijdens koken en heeft geen invloed op het ClimaRad toestel.

Om het maar eens duidelijk te stellen: de combinatie vloerverwarming en ventilatieroosters werkt niet in een warm vertrek zoals de woonkamer.

Toepassen van dauerlufters zonder dat hieronder een warme radiator geplaatst is, is onverstandig. Zelfregelende of elektrisch gestuurde roosters lossen dit probleem niet op.
Dat sommige adviesbureaus dit heel af en toe toch nog toepassen, is vaak vanuit budget gedreven. Mocht het budget of het verantwoordelijkheidsgevoel van de betrokkenen onvoldoende zijn, dan ware het beter om de roosters maar weg te laten. Deze worden namelijk toch gesloten.

Hoe moet dan worden geventileerd in geval van vloerverwarming (al dan niet gestookt door een warmtepomp)?
Hier is maar één oplossing: voorverwarmen van de ventilatielucht. Dit kan door middel van warmteterugwinning, centraal of decentraal.
ClimaRads bieden hiertoe een uitstekende decentrale oplossing. Ze verwarmen de ventilatielucht (rendement warmtewisselaar ca. 90%) en brengt deze op comfortabele wijze de ruimte binnen. Vanuit de ClimaRad stijgt een milde voorverwarmde luchtstroom op die absoluut niet tocht, onafhankelijk van het wel of niet (toevallig) warm zijn van de radiator.

ClimaRad toestellen werken daarom prima samen met vloerverwarming. De vloerverwarming dient in deze situaties als bijverwarming. De radiator aan de ClimaRad “draait” gewoon mee in de verwarming (achter de verdeler, of op een apart HTV circuit). Hiermee wordt een aantal aanvullende voordelen verkregen:

  1. De ruimtetemperatuur wordt constanter. Louter vloerverwarming heeft als nadeel dat het traag reageert op een wisselend transmissieverlies (vooral in voor- en najaar) en op een wisselende interne warmtelast (lampen, PC’s, veel of weinig mensen aanwezig etc). De radiator van de ClimaRad vangt beide problemen op omdat het een veel sneller reagerend verwarmingslichaam is dan het vloerpakket. De radiator van de ClimaRad dient hiertoe voorzien te worden van een thermostaatknop.
  2. Er is weer een “lekker warme” plek aanwezig waaraan de bewoner zich even kan warmen, bijvoorbeeld ’s avonds laat na het uitlaten van de hond.
  3. De klacht dat het in het voorjaar en najaar niet warm wordt, verdwijnt.

Goed geïsoleerde woningen worden in toenemende mate verwarmd middels een warmtepomp. Warmtepompen vormen een geweldige bron van energie waarmee de woning uitstekend verwarmd kan worden. Daarnaast hebben warmtepompen de mogelijkheid aan de toenemende vraag naar koeling te voldoen.

Afgiftesysteem

Door de relatief lage watertemperatuur van het verwarmingswater en doordat bij koeling niet te laag kan worden gekoeld in verband met condensvorming, wordt voor het afgiftesysteem doorgaans voor vloerleidingen gekozen. Al dan niet in combinatie met wandleidingen wordt hiermee een voldoende VO/KO (verwarmd c.q. gekoeld oppervlak) gecreëerd.

Ventilatie

Bij toepassing van LTV c.q. vloerleidingen, moet extra aandacht aan de ventilatie worden geschonken. Er kan namelijk niet meer met raamventilatie roosters worden gewerkt. Ervaring en onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat dit leidt tot onacceptabele tochtklachten, zodat de bewoner de ventilatieroosters sluit. Met alle gevolgen voor het binnenmilieu van dien. De reden is dat er niet meer, zoals voorheen, onder het raam een warme radiator aanwezig is om de binnenkomende koude ventilatielucht te verwarmen. Dit doet zich voor in alle goed geïsoleerde woningen, maar vooral bij LTV systemen en systemen met warmtepompen (dus met vloerleidingen). Zie ook: Combinatie met vloerverwarming.

Op te lossen problemen:

Voor beide bovengenoemde aspecten zal naar oplossingen moeten worden gezocht. Hoe kan de verhouding investering/opbrengst (EPC) worden verbeterd en hoe kan het ventilatieprobleem worden opgelost?
De benodigde investering zal slechts langzaam dalen. Hierin mag geen significante versnelling worden verwacht.
Om het ventilatieprobleem op te lossen lag de toepassing van een centraal gebalanceerd systeem met warmteterugwinning voor de hand. Hier ontstaan echter 2 nieuwe problemen: de investering en bouwtechnische maatregelen nemen nóg verder toe (bij combinatie met een WP) en de berichtgeving in de media omtrent dit type ventilatiesystemen is niet positief. Per saldo is dit systeem zelfs een extra drempel geworden voor het toepassen van Warmtepompen.

Package Warmtepomp & ClimaRad (Sensa®)

Het geschetste probleem met tochtklachten door ventilatieroosters doet zich in een woning met name voor in de wintermaanden in de woonkamer. Dit is de ruimte waar mensen stil zitten te lezen, praten of TV kijken en die altijd verwarmd is. Tochtklachten in de slaapvertrekken daarentegen zijn nauwelijks gekend. Hierdoor hoeft dus in principe alleen in de woonkamer de ventilatielucht te worden vóórverwarmd om de tochtklachten te vermijden. In de slaapkamers is dit niet zo relevant. Daarbij komt dat de meeste bewoners hun slaapkamer liever niet verwarmen en vaak zelfs het raam iets open hebben staan. De gemiddelde temperatuur op slaapkamers is daarmee zo laag, dat warmteterugwinning uit ventilatielucht minder zinvol is.

Het ligt dan ook voor de hand dat er een nieuw ventilatietoestel op de markt is gekomen dat alleen wordt toegepast in de warme vertrekken van een woning (dus doorgaans alleen in de woonkamer). Dit type toestel heet een lokale ventilatie met warmteterugwinning. ClimaRad B.V. heeft dit systeem uitontwikkeld en op de markt gebracht.

Specifiek toestel voor de combinatie met Warmtepompen.

ClimaRad B.V. heeft speciaal voor de bovengenoemde problemen een nieuw toestel ontwikkeld. Deze variant, genaamd ClimaRad Sensa®, is een lokale WTW, voorzien van sensoren om de luchtkwaliteit te controleren. Het zorgt voor vóórverwarmde ventilatielucht en heeft geen lange kanalenstelsels nodig omdat ventilatie rechtstreeks dóór de gevel plaatsvindt. Het is een aanvulling op een standaard afzuigsysteem in de woning en wordt doorgaans alleen in de woonkamer toegepast. Door de combinatie van de CO2-sturing met warmteterugwinning wordt een forse EPC reductie bereikt (0,18 in de Senter Novem referentie-tussenwoning).

Investering en voordeel

Door de combinatie te maken van een warmtepomp met 1 ClimaRad Sensa® , wordt een zeer forse EPC reductie bereikt, terwijl de benodigde investering relatief gezien beperkt toeneemt. In de genoemde woning realiseert een warmtepomp 0,30 reductie en een ClimaRad Sensa® 0,18. In verhouding is de investering voor de Sensa® slechts 1/6 van de investering van de warmtepomp, waardoor het pakket ineens veel interessanter wordt voor de (al dan niet commerciële) marktpartij. De combinatie vormt daarbij een uitstekend concept voor EPC eisen (0,4).

Met een goede isolatie van de woning kan veel op de stookkosten worden bespaard. Maar in een goed geïsoleerd huis is regelmatig ventileren wel noodzakelijk, want anders wordt het veel te vochtig en hopen schadelijke stoffen zich op. Bewoners, huisdieren en planten in huis produceren dagelijks namelijk zo’n 10 liter vocht door o.a. douchen, afwassen en het drogen van de was. Door teveel vocht in huis ontstaan o.a. schimmels en dat kan gezondheidsproblemen opleveren.

Gezonde lucht in huis betekent voldoende afvoer én aanvoer van schone lucht. Dat betekent constant (24 uur per dag) ventileren. Maar als het buiten koud is, ontstaat vaak tocht en is het warm buiten, dan wil men die warmte graag buiten houden en daarom wordt een raam dan toch weer gesloten.

Met ClimaRad toestellen wordt een eenvoudige maar uiterst slimme oplossing gerealiseerd. Snel aan te brengen met ingebouwde warmteterugwinning en uiteraard CO2-gestuurd.

Tocht, schimmel, en vochtige muren zorgen voor een ongezond binnenhuisklimaat. Ongezonde leefomstandigheden kunnen allerlei lichamelijke klachten veroorzaken. De huisstofmijt bijvoorbeeld gedijt het beste bij een hoge luchtvochtigheid. Mensen met een huisstofmijt-allergie kunnen daardoor in een vochtige woning extra last krijgen van hun allergie.

In veel gebouwen (huizen, scholen, kantoorgebouwen) wordt echter veel te weinig geventileerd. Onder ventileren wordt verstaan het op een gecontroleerde manier voortdurend binnenlaten van lucht. Maar tochtklachten zijn voor veel mensen reden om vooral in de koele maanden de ramen te sluiten als men zelf in de ruimte aanwezig is. Toch is het juist dan extra nodig om goed te ventileren, want mensen en dieren produceren veel vocht en de CO2 waarde in de kamer stijgt snel.

Frisse lucht in huis is dus uitermate belangrijk voor de gezondheid van de bewoners.

Energie besparen is makkelijk, als u weet waarop u moet letten. Wie energie bespaart helpt het klimaat, voorkomt vervuiling en spaart kostbare grondstoffen. Het is ook goed voor uw portemonnee: u bespaart op uw gas- en elektriciteitsrekening.

Bij gebouwen (huizen, scholen, kantoorgebouwen) levert isolatie van dak, ramen en gevel een grote energiebesparing op. Denk bij isolatie echter ook aan ventilatie. In een goed geïsoleerd huis is constant ventileren noodzakelijk. Anders komt er te veel vocht in huis toe en hopen schadelijke stoffen zich op.

Ventileren is dus essentieel voor de gezondheid, maar levert tegelijkertijd een energieverlies op. Het belangrijkst is evenwel om de ventilatie van een ruimte bewust aan te pakken en zoveel mogelijk over de dag te verspreiden. Dus niet af en toe een deur of raam open zetten, maar zorgen voor voortdurende ventilatie.

ClimaRad ventileert automatisch en comfortabel, 24 uur per dag en levert energiebesparing op door de ingebouwde warmteterugwinning.

Bedieningspaneel

Op het bedieningspaneel moet de middelste blauwe LED opgelicht zijn, zie ook de Bedieningsinstructie ClimaRad 2.0.

Het kinderslot is ingeschakeld. Om dit slot te ontgrendelen moet u gedurende 5 seconden gelijktijdig op pauze, maximum en koele buitenlucht drukken. Met dezelfde handeling kunt u het kinderslot ook weer inschakelen. Zie ook de Bedieningsinstructie ClimaRad 2.0.

De buitentemperatuur is dan warmer dan de binnentemperatuur. Het knipperen geeft aan dat de sensor aan het meten is, maar dat “koeling” op dat moment niet mogelijk is. Als de buitentemperatuur voldoende daalt zal de ClimaRad vanzelf inschakelen.

De verlichting op uw bedieningspaneel kan uitgeschakeld zijn. Dit kunt u herstellen door de pauzeknop ingedrukt te houden en met de plus-knop (+) uw gewenste lichtsterkte in te stellen. Daarnaast kan het zijn dat de ventilatie-unit is uitgeschakeld.

Het oplichten van het symbool X (rood kruis) geeft aan dat er een storing is opgetreden in het functioneren van uw ClimaRad. Neemt u contact op met uw installateur of de verhuurder van uw woning.

Wanneer u de filters vervangen heeft, dient u de filter uren-teller te resetten door 4 seconden gelijktijdig + en – in te drukken. De melding “filter vervuild” zal nu verdwijnen. Het is belangrijk de filter uren-teller alleen te resetten wanneer de filters daadwerkelijk zijn vervangen.

Controleer of uw bedieningspaneel niet op het kinderslot staat. Het kinderslot is eventueel op te heffen door 4 seconden gelijktijdig op pauze, maximum en koele buitenlucht te drukken. Mocht het probleem hiermee niet verholpen kunnen worden, neemt u dan contact op met uw installateur of verhuurder van uw woning. Het is mogelijk dat uw bedieningspaneel vervangen moet worden.

De ingestelde luchtkwaliteit wordt overschreden. Uw ClimaRad is aan het ventileren om dit te herstellen.

  1. Indicatie ‘instellen luchtkwaliteit’
  2. Indicatie ‘instellen snelheid’
  3. Knop ‘verlagen’
  4. Instellingsschaal (5 posities)
  5. Knop ‘verhogen’
  6. Knop ‘sensorgestuurd’ aan met/zonder basisventilatie
  7. Aan/uit knop ‘pauze’
  8. Aan/uit knop ‘maximum’
  9. Aan/uit knop ‘koele lucht’
  10. Indicatie ‘vergrendeling’
  11. Indicatie ‘storing’
  12. Indicatie ‘filter vervuild’
  13. Indicatie ‘basisventilatie’
  14. Indicatie ‘handbediening’

Filters

Er zijn twee soorten filters: toevoerfilters en afvoerfilters. Het luchttoevoerfilter zuivert de binnenstromende verse lucht, het afvoerfilter zuivert de uitgaande lucht en houdt de warmtewisselaar schoon.

• U kunt in onze webshop nieuwe filters bestellen. Er staat duidelijk aangegeven welke filters bij uw type ClimaRad horen.
• U dient de filters te vervangen als de melding ‘filter vervuild’ op het display van uw bedieningspaneel verschijnt.

Klik hier om de filters voor uw ClimaRad te bestellen in onze webshop.

Ja, 1 stuks is een hele set van 2 of 3 filters. Dus als u nieuwe toevoer- of afvoerfilters voor één toestel wilt bestellen, zet u het aantal op 1.

De filters van uw ClimaRad zijn eenvoudig door uzelf te vervangen in een paar minuten. Klik hier voor een video van de ClimaRad 2.0, waar stap voor stap wordt uitgelegd hoe u het beste uw filters kunt vervangen in slechts 5 minuten.

Heeft u een ander type ClimaRad? Klik hier voor onze productenpagina met de betreffende onderhoudsinstructies.

Het regelmatig reinigen van kanalen en vervangen van filters voorkomt problemen met de warmte terugwin-capaciteit en vermijdt onnodig geluid.

Onderstaand puntsgewijs de van belang zijnde aspecten met betrekking tot de onderhoudsfrequentie aan ClimaRad toestellen in gebouwen.

  1. De toevoerfilters dienen gemiddeld 1 x per 24 maanden vervangen te worden; hiermee blijft het toestel van binnen schoon en wordt een gezond binnenklimaat gerealiseerd.
  2. Gemiddeld 1 x per 24 maanden dienen de luchtafvoerfilters te worden vervangen en de luchtkanalen te worden schoongezogen met een stofzuiger.

De handelingen zoals hierboven omschreven zijn eenvoudige handelingen waarvoor geen specifieke kennis of gereedschap benodigd is. De onderhoudspunten kunnen door de gebruiker worden uitgevoerd of door de installateur worden meegenomen tijdens reguliere onderhoudswerkzaamheden aan de CV-installatie.

Afhankelijk van de situatie dient het afzuigrooster (onderzijde toestel) bij vervuiling te worden schoongezogen met een stofzuiger; hiermee blijft de afvoer van vervuilde lucht gewaarborgd en wordt onnodige geluidsgeluidsproductie vermeden.

Voor detailbeschrijving van de te verrichten werkzaamheden wordt verwezen naar de onderhoudsinstructie welke met het toestel is meegeleverd.

Downloads:

Advies onderhoud ClimaRad in kantoren

Advies onderhoud ClimaRad in scholen

Advies onderhoud ClimaRad in woningen

Advies onderhoud ClimaRad in zorgcomplexen

Op zoek naar de beste oplossing?

Neem contact op voor een gratis en persoonlijk advies

Ralph Liedenbaum
Commercieel Directeur

Umbraco.Web.PublishedModels.Image.())