ZoZijn locatie Auping Deventer | ClimaRad Skip to main content

ClimaRad Comfort

Nieuwbouw ZOZIJN locatie Auping te Deventer

Omvang 36 zorgwoningen

Opdrachtgever Stichting Zozijn Zorg

Architect Peters en Lammerink Architecten B.V.

Aannemer Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn

Installateur Aalberts Installaties

Oplevering Februari 2023

Eerbetoon aan grondlegger Johannes Auping

Op het voormalige Auping-terrein in Deventer is een nieuwe duurzame woon- en dagbesteding locatie gerealiseerd voor 36 bewoners met een verstandelijke beperking. De zorgwoningen zijn verdeeld over drie woonlagen in verschillende woongroepen. Elke bewoner heeft een eigen woon-slaapkamer met een badkamer. Voor elke groep bewoners is er een gemeenschappelijke huiskamer. Daarnaast is er mogelijkheid voor dagbesteding binnen het gebouw.

Het gebouw is geheel gasloos. De benodigde warmte en het warmwater wordt zelfstandig binnen het gebouw opgewekt. Om dit zo duurzaam mogelijk te doen is het dak voorzien van zonnepanelen. Een leuk detail is dat dit pand in dezelfde stijl is gebouwd als het vroegere kantoorpand van de Auping fabriek. Het portret van grondlegger Johannes Auping staat op de gevel van het nieuwe pand en is vanaf de straatzijde te zien.

Lees hier het artikel over ZoZijn Deventer in vakblad Bouwen aan de Zorg: 'Een goede voorbereiding in het halve werk - Bouwen aan de Zorg - editie juni 2023'

Type klimaatbeheersing

De woonvoorzieningen zijn ingericht met een ClimaRad Care H1C. Deze unit is een decentrale ventilatie-unit met convector en is onderdeel van de ClimaRad Comfort Solution. Deze unit heeft een ingebouwde warmtewisselaar en diverse sensoren om de luchtkwaliteit te meten. Boven de unit is de convector geplaatst inclusief aanvullende ventilatoren, met deze convector kan worden verwarmd en gekoeld.

Daarnaast worden er enkele ClimaRad Ventura V1C units geplaatst voor in de gemeenschappelijke huiskamers. Beide toestellen zorgen automatisch voor ventilatie, verwarming of koeling per vertrek o.b.v. van verscheidene sensoren. Aan elke WTW-unit wordt een ruimtethermostaat gekoppeld. Elke bewoner kan hierdoor zelf de temperatuur bepalen. In de badkamers van de woningen zijn ClimaRad B-Fans geïnstalleerd voor de afzuiging op basis van vocht en aanwezigheid.

Roy Scholten, werkvoorbereider bij Aalberts Installaties:  

Het nieuwe pand staat op de locatie in Deventer waar vroeger het kantoorgedeelte van de Auping fabriek stond. Het uiterlijk van het gebouw is hier op geïnspireerd en heeft ook een afbeelding van Johannes Auping op de gevel staan. In het gebouw wordt door middel van de ClimaRad units geventileerd en verwarmd/gekoeld. Het voordeel is dat je een gecombineerde unit hebt voor zowel verwarming als ventilatie en je voor de ventilatie veel kanaalwerk bespaart. De opwekking van de verwarming/koeling gebeurt door een drietal lucht/water warmtepompen die op het dak staan. Mijn rol binnen dit project was de werkvoorbereiding en projectbegeleiding. De keuze voor ClimaRad is gemaakt door ingenieursbureau voor 2 Steps Ahead (2SA) die het installatieplan heeft gemaakt.

Het project is reeds in gebruik genomen door de opdrachtgever. De samenwerking met ClimaRad is uitermate goed bevallen. De eerste kennismaking is op hun kantoor geweest waar we hartelijk zijn ontvangen en een duidelijke uitleg gehad hebben en een rondleiding. Ook tijdens de uitvoeringen waren de contacten prettig en was een bezoek aan de bouw om uitleg te geven geen enkel probleem. De toegepaste producten waren handig en snel te monteren, ook door de informatie die we vooraf hebben gekregen.

Roy Scholten | Werkvoorbereider Aalberts Installaties

Contact

We leggen u graag meer uit over deze case

Bellen mag ook: +31 (0) 541– 358 130

Rolf-Jan Hans
Projectmanager Oost-Nederland