Woon-/zorgcomplex parkwijk te Hillegom | ClimaRad Skip to main content

ClimaRad Comfort

Nieuwbouw woon-/zorgcomplex parkwijk te Hillegom

Omvang 51 zorgappartementen

Opdrachtgever HOZO, Hillegomse Organisatie voor Zorg aan Ouderen

Architect SPRING Architecten

Adviesbureau DWA Installatie en energieadvies Bodegraven

Aannemer Bouwbedrijf De Vries en Verburg B.V.

Installateur Vink Installatiegroep

Oplevering Maart 2017

 

Vervangende nieuwbouw

Omdat de oude zorginstelling Parkwijk niet meer voldeed aan de eisen en zwaardere zorgvragen van nu, liet eigenaar HOZO een nieuw gebouw met 51 grote zorgwoningen bouwen. SPRING Architecten uit Rotterdam ontwierp hiervoor een H-vormig gebouw met vier vleugels. Het gebouw heeft een plat dak en bestaat uit twee bouwlagen. Alle ruimtes zijn flexibel in te delen; zo kunnen appartementen worden samengevoegd of juist opgesplitst. Er zijn 35 tweekamerappartementen van 53 m² die beschikken over een grote badkamer en een zogenaamd Frans balkon. Verder zijn er 14 appartementen van ca. 25 m² voor psychogeriatrische patiënten. Zij kunnen tevens gebruik maken van de twee aparte huiskamers in de zuidvleugel en van een omheind terras.

In alle appartementen kunnen de bewoners uitkijken op de tuin. Er zijn voorzieningen zoals een restaurant, een winkel, kapsalon, stiltecentrum, activiteitenruimtes en een ruimte voor fysiotherapie. Tevens zijn op de verdieping nog twee centrale huiskamers gebouwd. Binnen de vier vleugels bevinden zich twee binnentuinen en aan de oostzijde van het complex ligt een terras.

Type klimaatbeheersing

De toegepaste ClimaRad Comfort Solution zorgt voor een perfecte klimaatbeheersing in de woningen. De decentrale ventilatie-oplossing bestaat uit een ClimaRad Sensa Horizontaal (zonder radiator, maar met designomkasting) in de woonkamer en ClimaRad Fans en MiniBoxen in de natte ruimtes.

Wanneer mechanische ventilatie zou zijn toegepast, zou er een grote kans op het ontstaan van tocht bestaan. Het in de ventilatie-units ingebouwde warmteterugwinning systeem verwarmt de toegevoerde lucht echter eerst voor, zodat de ventilatie op zeer comfortabele wijze en zonder tocht plaatsvindt. De toestellen meten de luchtkwaliteit constant middels sensoren en ventileren automatisch wanneer dat nodig is. De draadloos gekoppelde Fans en MiniBoxen voeren de lucht in de toiletten, badkamers en keukens af. Het resultaat is een automatisch geregeld, fijn en gezond binnenklimaat en een aanzienlijke besparing op de energierekening.

Hans de Moor, architect / directeur Spring Architecten, vertelt

Voor HOZO zijn via een stedenbouwkundige verkenning de kaders geformuleerd om een goed en flexibel zorgcomplex te ontwerpen, dat toekomstbestendig is en cliënten in de laatste fase van hun leven een echt thuisgevoel geeft. De lay-out van het nieuwe gebouw heeft een H-vormige structuur met vier vleugels gekregen, die twee hoven gedeeltelijk omsluiten. Door een autonome situering in de lommerrijke omgeving wordt ingespeeld op de schaal en maat van de wijk. De gekozen vorm waarborgt een relatief bescheiden bouwmassa en korte looplijnen. Tijdens het ontwerp is het zorgstelsel veranderd. Veel ouderen blijven thuis wonen, hetgeen grote consequenties voor de bezetting van een woonzorgcomplex heeft. Daarom heeft HOZO besloten om een intramuraal project in twee bouwlagen te realiseren. Dankzij een intensief communicatietraject is het gebouw al tijdens de ontwerpfase door de buurt met applaus ontvangen en waren er nauwelijks zienswijzen te beantwoorden.

Interessant aan deze herstructureringsopgave is de flexibiliteit, die vanuit het ontwerp geprogrammeerd is. De leidingschachten zijn geschikt voor eventuele aanpassingen of een extra bouwlaag. Wij zijn uitgegaan van een flexibel casco met kalkzandsteenwanden en voorgeprogrammeerde doorbraken. Met behulp van deze duurzame opzet en een energiezuinig installatieconcept met bodemopslag en het comfort van vloerkoeling is een GPR-label van minimaal 8,5 bereikt. Dankzij een voor dit project doorontwikkelde combinatie van het individuele en duurzame ventilatiesysteem van ClimaRad met een speciale dorpel van Movair, is decentrale ventilatie praktisch onzichtbaar in de gevel weggewerkt. De ervaringen met dit duurzame systeem zijn positief, hoewel de thermostaat ten behoeve van deze doelgroep –zoals gebruikelijk- erg hoog wordt gezet. De ventilatie van de badkamer bestaat uit een CO2-gestuurd afzuigsysteem, dat samenwerkt met de ClimaRad ventilatie-unit in de gevel.

Deze doelgroep van ouderen met een zware indicatie kan nu zonder tochtklachten van een goede luchtkwaliteit profiteren, terwijl er geen warmte verloren gaat.

Hans de Moor | Architect / directeur Spring Architecten

Contact

We leggen u graag meer uit over deze case

Bellen mag ook: +31 (0) 541– 358 130

Klaas Geugjes
Projectmanager West-Nederland

ClimaRad maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en maximaal gebruikersgemak. Door te bevestigen via de button gaat u akkoord met dit gebruik, hierbij worden geen persoonsgegevens verzameld. Lees meer over het gebruik van cookies in onze privacyverklaring.