Villa Verde Harderwijk | ClimaRad Skip to main content

ClimaRad Comfort

Kantoortransformatie naar duurzaam zorggebouw Villa Verde

Omvang 54 zorgstudio's, gemeenschappelijke ruimtes en kantoren

Opdrachtgever Re-Born BV

Architect Lengkeek architecten en ingenieurs bv

Adviesbureau Adviesburo J. van Toorenburg B.V.

Aannemer Prins Bouw

Installateur Gijsbertsen Installatiebedrijf B.V.

Oplevering April 2021

 

Project onderdeel van het Care Concept

Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe heeft zich in Harderwijk gevestigd in een prachtig woonzorggebouw dat is ontstaan uit de herontwikkeling van drie jaren 90 kantoorgebouwen. Een transformatie met een circulaire visie: maximale voorbereiding voor aanpasbaarheid in de toekomst. Het decentrale klimaatsysteem van ClimaRad, binnen dit project onderdeel van het Care Concept, heeft 54 zorgstudio’s voorzien van een automatische klimaatregeling om te ventileren, verwarmen én koelen per zorgkamer met warmte-/koudeterugwinning. De plaatsing van de ClimaRad Care H1C en Ventura V1C units in combinatie met één warmtepomp per twee studio’s realiseert een gezond en comfortabel binnenklimaat voor bewoners en medewerkers in de zomer en winter.

Een circulaire manier van bouwen

Ralph Liedenbaum, Commercieel Directeur bij ClimaRad, licht toe waarom het decentrale gedachtegoed zo passend is: “Door het decentrale klimaatsysteem wordt de lucht niet verspreid via verschillende ruimten, wat de veiligheid verhoogd voor deze kwetsbare doelgroep. Specifiek aan dit project zijn de toegepaste muurdoorvoeren en roosters, die in samenspraak met de architect zijn ontworpen ten behoeve van het ClickBrick-systeem. Door deze circulaire manier van bouwen zijn de gevelstenen in de toekomst herbruikbaar. Decentraal betekent toekomstbestendig bouwen: het pand blijft flexibel indeelbaar wanneer de functie van het pand veranderd.

Publicatie vakblad Bouwen aan de Zorg
In het vakblad Bouwen aan de Zorg staat een uitgebreid artikel over de transformatie naar zorgcomplex Villa Verde. Lees hier het artikel. 

André Westerbroek, Projectleider Installatiebedrijf Gijsbertsen, vertelt

Zorggebouw Villa Verde van Zorggroep Noordwest Veluwe in Harderwijk is energiezuiniger geworden door de toepassing van water-water warmtepompen in combinatie met de ClimaRad WTW-units waarmee zowel verwarmd als gekoeld kan worden.  

Wij zijn als installatiebedrijf betrokken bij het project door de al bestaande (werk)relatie met de aannemer en opdrachtgever. De eerste uitdaging was dat kantoorpanden getransformeerd moesten worden naar een zorglocatie, alles is gestript en alleen de buitenmuren en vloeren zijn blijven staan. De hoogteverschillen binnen de gebouwen maakten het lastig, we hebben goed moeten nadenken over het beloop van het leidingwerk. De ClimaRad WTW-units zijn voorgeschreven voor dit project, maar wanneer dit niet het geval was geweest had het ook onze eigen keuze kunnen zijn, het zijn goede en prettige producten om mee te werken. De begeleiding was uitstekend en het product zelf is een mooi toestel, aangezien je met één toestel kan ventileren, verwarmen en koelen.

Het project is medio 2021 afgerond. Uit ervaringen blijkt dat de huidige bewoners de handmatige bediening zelf haast niet gebruiken. De zorgmedewerkers daarentegen bedienen de toestellen wel. Een nieuw systeem was even wennen, maar iedereen is er inmiddels aan gewend.

André Westerbroek | Projectleider Installatiebedrijf Gijsbertsen

Contact

We leggen u graag meer uit over deze case

Bellen mag ook: +31 (0) 541– 358 130

Ralph Liedenbaum
Commercieel Directeur