Project Stoevelaar Goor | ClimaRad Skip to main content

ClimaRad Smart

Renovatie 29 woningen Stoevelaar te Goor

Omvang 29 aanleunwoningen

Opdrachtgever Twinta / Carintreggeland

Aannemer Lammertink Vastgoedzorg

Installateur TGO technische installaties

Oplevering maart 2023

Zorg dichtbij

De 29 aanleunwoningen, gebouwd in 1972, zijn aangrenzend aan het zorgcomplex De Stoevelaar en liggen bij een bosrijk natuurgebied aan de rand van Goor. De renovatie moet o.a. zorgen voor een beter binnenklimaat en energiebesparing. Zo zijn de buitenmuren en vloeren geïsoleerd, is het glas en de dakbedekking vernieuwd en is de radiator in de woonkamer vervangen voor een Vita H1C-S WTW-unit van ClimaRad. Het zorgcomplex De Stoevelaar maakt binnenkort plek voor nieuwbouw.

Type klimaatbeheersing

Bij dit project heeft men gekozen voor de ClimaRad Smart Solution: warm wonen, fris slapen. De woonkamer, het warme vertrek, is voorzien van een ClimaRad Vita H1C-S. Dit toestel is een decentrale ventilatie-unit inclusief convector. Dit toestel heeft een ingebouwde warmtewisselaar en diverse sensoren om de luchtkwaliteit te meten. Voor de ventilatie-unit zit een convector inclusief (eventueel aanvullende) fan cassettes, waarmee kan worden verwarmd. Daarnaast heeft de unit de functie zomernachtventilatie.

De Vita H1C-S is speciaal ontworpen voor de woningbouw en is uitermate geschikt voor lagere borstwering. In de natte ruimtes is de ClimaRad B-Fan geïnstalleerd voor afzuiging op basis van vocht en aanwezigheid, de slaapkamers zijn voorzien van raamroosters. De opdrachtgever heeft gekozen voor ClimaRad omdat de radiatoren teveel capaciteit hadden en er energie bespaard kon worden door het toepassen van een convector.

Publicatie Bouwen in het Oosten
In het vakblad Bouwen in het Oosten staat een artikel over de herontwikkeling van Stoevelaar. Lees hier het artikel.

Martin Letteboer, Projectleider Twinta, vertelt

Lange tijd was er onduidelijkheid over wat er moest gebeuren met deze huurwoningen, dit mede vanwege de nieuwbouwplannen van het woon-zorgcentrum op hetzelfde terrein. Toch is er besloten om deze aanleunwoningen uit de jaren 70 te gaan renoveren. Zo zijn de verbeterkosten in kaart gebracht in relatie tot de huur, labeling en verbeteringen wat betreft isolatie. Daarnaast zijn de voordelen voor de huurders tegen de overweging van nieuwbouw gezet. Als de projectleider van dit project ben ik betrokken geweest bij het verbeteren van de woningen.

De uitdaging was om de 50 jaar oude woningen op vele elementen te updaten zodat deze voor de komende 15 tot 20 jaar verhuurd kunnen worden. Zo was de ventilatie een probleem in de woningen, wat zorgde voor een slecht binnenklimaat.

We hebben een proefwoning gerealiseerd om te kijken of dit product kan helpen bij het verbeteren van het binnenklimaat en daarnaast kon het ook de energielasten van de huurders verlagen.

We hebben bij Twinta al ervaring met ClimaRad door eerdere bouwprojecten. ClimaRad is een zeer toegankelijk bedrijf met een prettige service en ontwikkelt goede producten voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw.

Het project is inmiddels afgerond. De bewoner van de proefwoning is nu al zeer positief daar zij het nieuwe klimaatsysteem afgelopen zomer heeft kunnen ervaren en o.a. gebruik heeft kunnen maken van de nachtventilatie.

Martin Letteboer | Projectleider Twinta

Contact

We leggen u graag meer uit over deze case

Bellen mag ook: +31 (0) 541– 358 130

Rolf-Jan Hans
Projectmanager Oost-Nederland