Obdam Snijdersveld | ClimaRad Skip to main content

ClimaRad Smart Solution

Renovatie en verduurzaming 44 woningen Snijdersveld te Obdam

Omvang 44 aanleunwoningen

Opdrachtgever De Woonschakel

Architect Architectenbureau Peter Laan

Aannemer Wit Wognum

Installateur Schermer BV

Oplevering medio 2023

 

Renovatie en verduurzaming

’t Snijdersveld in Obdam is een woon-/zorgcentrum van Omring. Deze woonlocatie bestaat onder andere uit vier woongroepen van elk zes bewoners met dementie. Daarnaast zijn er aangrenzend 44 aanleunwoningen van De Woonschakel. Deze woningen zijn verduurzaamd en voorzien van de nieuwste technieken, ze zijn geïsoleerd en volledig gasloos. Het centrale ketelhuis is verwijderd en is vervangen door een warmtepomp in iedere woning. Er zijn PVT-panelen geplaatst die zowel elektriciteit als warmte opwekken. Ook wordt de leefbaarheid verbeterd door middel van een beter en comfortabel binnenklimaat.

Type klimaatbeheersing

Door middel van de ClimaRad Vita H1C-S in combinatie met een warmtepomp wordt in de woningen gebruik gemaakt van lage temperatuur verwarming. De ClimaRad Vita H1C-S is toe te passen bij een extra lage borstwering en is speciaal ontworpen voor LTV-afgifte. De unit heeft een convector waarmee actief verwarmd kan worden. In de badkamer, toilet en keuken zijn ClimaRad Fans geplaatst, die in combinatie met de WTW-unit in de woonkamer zorgen voor een goede balans in luchtkwaliteit. Naast de ClimaRad Vita H1C-S zijn er ook enkele ClimaRad Ventura V1C, ClimaRad Ventura V1D en ClimaRad Ventura V1X units geplaatst.

Tijdens de renovatie konden de bewoners zonder al teveel overlast thuis blijven wonen. Dit is zowel prettig voor de bewoners in verband met hun veilige leefomgeving, als voor de opdrachtgever die kosten bespaart voor tijdelijke vervangende huisvesting.

Lennert Zwetsloot, projectbegeleiding De Woonschakel, vertelt,

De woningen uit 1972 waren op diverse onderdelen toe aan verbetering. We hebben ervoor gekozen om aan de buitenzijde de verouderde houten kozijnen te vervangen voor kunststof kozijnen voorzien van triple glas. Daarnaast hebben wede gevels na geïsoleerd en het dak  voorzien van geïsoleerde dakplaten en PVT-panelen. De woningen werden collectief verwarmd (gas) en geventileerd. We hebben ervoor gekozen om de woningen nu individueel te ventileren door middel van een ClimaRad 2.0 venilatie-unit met kantelbare radiator in de woonkamers i.c.m. BKT-Fans in de natte ruimtes. De woningen zijn gasloos gemaakt door het toepassen van het Triple Solar PVT systeem. Ik was in de rol van projectleider betrokken bij dit project.

De uitdaging binnen dit project zat hem erin dat we ervoor gekozen hebben om de woningen meteen gasloos te maken. En dergelijke renovaties in bewoonde toestand zijn al een uitdaging op zich.

Samen met de installateur is gekeken naar wat qua installaties de beste oplossing is om deze woningen gasloos te maken. Zodoende zijn we voor het ventilatiesysteem inclusief verwarming op ClimaRad uitgekomen. Elk project is maatwerk en telkens wordt er weer opnieuw gekeken naar welke combinatie van installaties het meest geschikt is om die specifieke woning gasloos te krijgen. De begeleiding en ervaring van ClimaRad is ons goed bevallen.

Lennert Zwetsloot | Projectbegeleiding De Woonschakel

Contact

We leggen u graag meer uit over deze case

Bellen mag ook: +31 (0) 541– 358 130

Jacco Rijnvis
Commercieel Manager West-Nederland