Grunobuurt Tractie Groningen | ClimaRad Skip to main content

ClimaRad Comfort

Nieuwbouw appartementen Grunobuurt gebouw Tractie (blok 4) te Groningen

Omvang 107 appartementen

Opdrachtgever Nijestee

Architect De Zwarte Hond

Adviesbureau Nijeboer - Hage Technisch adviseurs

Aannemer Trebbe

Installateur Comfort Partners Groningen (TBI)

Oplevering December 2021

 

Woonplezier 

In de Grunobuurt te Groningen is het vierde blok genaamd Tractie met 107 appartementen opgeleverd. Het gebouw varieert in hoogte van drie tot zeven bouwlagen. De woningen zijn gebouwd met duurzame materialen, zijn gasloos en goed geïsoleerd. Door de zonnepanelen op het dak zijn de woningen energiezuiniger. In dit woongebouw zijn diverse soorten appartementen, zoals woningen voor sociale huur en middenhuur. Zo zijn er appartementen met drie of vier kamers, maisonnettes en penthouses. Het belangrijkste uitgangspunt van het ontwerp is woonplezier creëren.

Type klimaatbeheersing

Voor een gezond en comfortabel binnenklimaat is er bij deze appartementen gekozen voor de ClimaRad Comfort Solution. De indeling van deze appartementen wijken af van een standaard appartement indeling. Om te kijken of één unit geschikt is voor de gehele woning is er een rookproef uitgevoerd om te kijken of de verse lucht in de gehele woning terecht komt. De resultaten waren positief en daarom is er gekozen in de woonkamer voor de ventilatie-units van het type ClimaRad Sensa V2X en daarnaast waar nodig enkele ClimaRad Ventura V1D units geplaats. Voor de ventilatie van twee naast elkaar gelegen ruimtes hoeft bij het type ventilatie-unit ClimaRad Ventura V1D slechts één toestel te worden geplaatst. Middels een doorvoer met ventilatierooster wordt de tweede ruimte geventileerd. Bij de woningen met de ClimaRad Sensa V2X is er in de slaapkamer een ClimaRad S-Fan geplaatst. Specifiek voor dit project is er gekeken naar geluiddempende muurdoorvoeringen voor de ClimaRad S-Fan. De woningen hebben daarnaast ook een ClimaRad Maxibox met 4-standenschakelaar geplaatst in de keuken die gekoppeld is aan de moterloze afzuigkap.

Over Grunobuurt

In de Grunobuurt worden de afgelopen jaren veel nieuwe woningen gebouwd. De oude woningen zijn afgebroken en ervoor in de plaats komen 8 nieuwe gebouwen.  Onze decentrale ventilatie units zijn naast het Tractie gebouw ook te vinden in blok Lampisterie (blok 5, 101 sociale huurwoningen) en blok Typhoon (blok 6, 109 koop- en sociale huurwoningen). In blok 5 is er gekozen voor ClimaRad Sensa Verticaal, ClimaRad Maxibox met 4-standenschakelaar en in blok 6 is er ook gekozen voor de ClimaRad Sensa Verticaal. Blok 6 is ook ontworpen door architect De Zwarte Hond. Daarnaast is de bouw van Blok 3 in volle gang, hier worden de ventilatie-units van ClimaRad ook geplaats.

Meindert Vos, Projectleider Nijestee, Vertelt

De uitdaging van dit project was dat het gebouw dicht bij een drukke toegangsweg richting de binnenstad van Groningen staat. Dit gaf veel geluid op de gevel. Dit was erg lastig op te lossen met ventilatieroosters of suskasten en vandaar dat er gesproken is met ClimaRad of zij hier een oplossing voor hadden. Daarnaast hadden we met deze oplossing in de verdiepingsvloeren minder instortvoorzieningen nodig en konden in sommige gevallen schachten komen te vervallen. Mijn rol binnen het project was projectleider en toezichthouder tijdens de bouw.

Met ClimaRad heeft Nijestee al jaren goede ervaringen, ook bij de voorgaande gebouwde wooncomplexen in de Grunobuurt. ClimaRad heeft in het voorbereidingsproces van dit project goed en innovatief meegedacht met de toepassing van de ClimaRad S-Fan in verband met de uitdaging van het geluid op de gevel.

De begeleiding van ClimaRad was goed. De projectmanager van ClimaRad was altijd goed bereikbaar voor vragen en kwam regelmatig op het werk om de kwaliteit te controleren. Voor sleuteloverdracht aan onze huurders heeft ClimaRad uitleg gegeven aan de collega’s van onderhoud en verhuur over de werking van het toestel.

‘’Prettig bedrijf, prima product, laagdrempelig en no nonsens.’’

Het project is opgeleverd in december 2021 en sinds januari/ februari 2022 zijn alle 107 appartementen verhuurd. De huurders geven aan dat het apparaat gebruiksvriendelijk is en doet wat het moet doen. Tot op heden geen klachten van bewoners mogen ontvangen.

Meindert Vos | Projectleider Nijestee

Contact

We leggen u graag meer uit over deze case

Bellen mag ook: +31 (0) 541– 358 130

Ralph Liedenbaum
Commercieel Directeur