Renovatie 39 Woningen te Nijkerk | ClimaRad Skip to main content

ClimaRad Smart

Renovatie 39 woningen Julianastraat/Irenestraat/Margrietstraat
te Nijkerk

Omvang 39 woningen

Opdrachtgever Woningstichting Nijkerk (WSN)

Adviesbureau EnerDeCo Borne

Aannemer Salverda Bouw 't Harde

Installateur Breman Techniek B.V.

Oplevering December 2023

 

In Nijkerk zijn 39 huurwoningen aan de Margrietstraat, Irenestraat en Julianastraat verduurzaamd. Doelstelling was het realiseren van minimaal 3 labelstappen en een aanzienlijke verbetering van het wooncomfort voor de bewoners. Daarnaast wilde men een forse energiebesparing voor de bewoners realiseren.

Om deze doelen te bereiken, zijn verschillende maatregelen genomen, waaronder het vervangen van bestaand dubbel glas/enkel glas door HR++-glas en het verbeteren van de luchtdichtheid door kier- en naaddichting. Daarnaast worden nieuwe zelfregelende roosters geplaatst op de eerste verdieping, wordt de meterkast vervangen i.v.m. 12 PV-panelen en worden het dak en de gevel goed geïsoleerd.

Type klimaatbeheersing

De keuze voor het ventilatiesysteem is gemaakt op basis van het invullen van de ClimaRad TCO tool (Total Cost of Ownership). Vervolgens is er eerst een proefwoning uitgevoerd met de ClimaRad Vita H1C-S in de woonkamer. Op basis van de positieve ervaringen is er uiteindelijk gekozen om voor dit systeem te gaan. 

In eerste instantie is er gekozen voor een ClimaRad Vita met 1 fancassette aangezien dit voldoende is in combinatie met een gasketel. In de toekomst kunnen er indien nodig fancassettes worden toegevoegd bij de overstap naar een warmtepomp, om de warmteafgifte te verhogen. Voor de afzuiging van de natte ruimtes werd respectievelijk voor de ClimaRad B-Fan in de badkamer en de ClimaRad K-Fan in de keuken gekozen

Groot voordeel van de ClimaRad Vita, volgens Kees de Ruiter (Projectleider WSN), is dat de woning in een mum van tijd op temperatuur is en dat de woonlasten betaalbaar gehouden kunnen worden voor de huurders.

Kees de Ruiter en Ralph Liedenbaum (Commercieel Directeur bij ClimaRad) vertellen u meer over het monitoringsonderzoek, de toepassing van de ClimaRad Vita H1C-S en de TCO-tool in een artikel van E&W Installatietechniek (editie juni 2023): 'Decentrale ventilatie-unit is uitkomst voor corporaties'

Kees de Ruiter van WSN, Vertelt,

We vinden het als corporatie belangrijk om voor onze huurders  de woonlasten in de toekomst betaalbaar te houden. Op de prijsontwikkeling van energie hebben we geen invloed, maar we kunnen er wél alles aan doen om  onze huurders te helpen zo weinig mogelijk energie te gebruiken terwijl hun woning toch comfortabel is.

Met behulp van de TCO-tool van ClimaRad kunnen we de effecten die een hogere energieprijs heeft goed in beeld brengen. Daarnaast biedt de tool inzicht in de verwachte besparingen in procenten. Bijvoorbeeld met uitsluitend de plaatsing van ClimaRad-units in combinatie met de bestaande hr-ketel weet ik nu al dat we straks 35 procent besparen. Als we later overstappen op hybride wordt dat zelfs het dubbele.

De woningen dateren uit de jaren zeventig en zijn later nog eens na-geïsoleerd. Daarmee hebben de oude radiatoren enige overcapaciteit. Ook na de renovatie blijft de cv-ketel – weliswaar verwarmend op een lagere stooklijn – tot het einde van zijn levensduur nog in gebruik. Daarna zal er mogelijk een hybride warmtepomp volgen. De fans in de units produceren een geluidsniveau dat binnen de norm blijft. De Ruiter heeft geen klachten over hinder ontvangen.

Wanneer je alleen in de kamer bent zonder muziek of radio en je wil de kamer snel opwarmen, dan zijn de ventilatoren hoorbaar maar zeker niet storend. Met het geluid van de tv erbij hoor je de unit echt niet.

Bron: E&W INSTALLATIETECHNIEK

Kees de Ruiter | WSN

Contact

We leggen u graag meer uit over deze case

Bellen mag ook: +31 (0) 541– 358 130

Ralph Liedenbaum
Commercieel Directeur