Hoe werkt decentraal ventileren? | ClimaRad Skip to main content

Hoe werkt decentraal

Werkingsprincipe

Waarom ventileren?

In een woning of ander gebouw raakt de binnenlucht op vele manieren vervuild. Voornaamste bron van vervuiling zijn wij als bewoner zelf met alle activiteiten in onze woning, zoals koken, wassen, douchen, schoonmaken en klussen. Ook geven de bouwmaterialen, het meubilair en de overige interieurproducten stoffen af die in het binnenmilieu terechtkomen. Bij te hoge concentraties zijn deze vervuilende stoffen schadelijk voor onze gezondheid en voor het gebouw waarin we wonen.

ClimaRad ventilatie-unit

In warme periodes wordt in huis veel gelucht. In de koude maanden leidt luchten echter tot koude luchtstromen en tochtklachten. Bij goed geïsoleerde en kierdicht gemaakte woningen is een juiste ventilatie-oplossing daarom van essentieel belang. 

De ClimaRad ventilatie-unit zorgt ervoor dat ventilatie rechtstreeks via de gevel plaatsvindt. Hierdoor zijn complexe ventilatiekanalen overbodig.

Het werkingsprincipe

De ingebouwde sensoren van de ClimaRad-units meten automatisch op basis van CO2, luchtvochtigheid en binnen- en buitentemperatuur. De unit weet op deze manier hoeveel lucht er toegevoerd en verwarmd moet worden om een aangenaam binnenklimaat te creëren. Schone lucht van buiten wordt toegevoerd via de muurdoorvoer van de ClimaRad. De warmtewisselaar van de ventilatie-unit verwarmt de schone buitenlucht die wordt toegevoerd in de betreffende ruimtes. Vervuilde lucht wordt afgevoerd naar buiten via het afvoerkanaal van de ClimaRad. De warmte van deze lucht wordt weer hergebruikt om de toevoer van schone lucht te verwarmen. Door dit proces kan een grote energiebesparing worden behaald.

Warme + koude vertrek

Decentrale WTW betekent dat warmteterugwinning wordt toegepast in het vertrek waar dat het meest zinvol is: in de woonkamer. ClimaRad zorgt ervoor dat de warmte dáár blijft waar deze wordt gevraagd. De toevoerlucht voor de slaapkamers wordt afgezogen via de badkamer en het toilet. In de woonkamer komt het ClimaRad toestel en heeft zodoende een eigen klimaatoplossing, met ingebouwde warmteterugwinning en CO2-sturing.

Een eventuele afzuigkap dient alleen nog af te zuigen tijdens koken en heeft geen invloed op het ClimaRad toestel. Een centrale WTW verplaatst warmte van ruimtes met hoge temperatuur naar ruimtes met lage temperatuur. Dat is vanuit het oogpunt van energiebesparing niet verstandig, terwijl het daar juist om gaat. Ontdek de ClimaRad warmteterugwinning producten.