Voortgangsupdate: Monitoringsonderzoek woningen WSN te Nijkerk Skip to main content

Voortgangsupdate: Monitoringsonderzoek woningen WSN te Nijkerk

ClimaRad monitort in samenwerking met Woonstichting Nijkerk, Salverda Bouw en BeNext gedurende één jaar in totaal 12 woningen van WSN te Nijkerk, deze woningen worden voorzien van meetapparatuur.  Het doel is om de woningen te verduurzamen, een gezondere leefomgeving en meer wooncomfort te creëren en het besparen op het energieverbruik.

ClimaRad heeft onlangs extern een TCO-tool laten ontwikkelen (Total Cost of Ownership) (TCO) die woningcorporaties een goed inzicht geeft welke besparingen in hun huidige woningbestand gerealiseerd kunnen door het aanpassen van het ventilatiesysteem, de warmte afgifte-units en/of warmteopwekker. De WSN heeft op basis van de gerealiseerde proefwoning en deze tool besloten medewerking te verlenen aan het monitoringsonderzoek.

Kees de Ruiter, projectleider bij Woningstichting Nijkerk en Ralph Liedenbaum, Commercieel Directeur bij ClimaRad, vertellen u meer over het monitoringsonderzoek, het toepassing van de ClimaRad VIta H1C-S en de TCO-tool in een artikel van E&W Installatietechniek (editie juni 2023): 'Decentrale ventilatie-unit is uitkomst voor corporaties' 

Werkzaamheden

In dit project wordt o.a. het bestaande dubbel glas/enkel glas vervangen door HR++-glas en wordt de luchtdichtheid verbeterd door kier- en naaddichting en kozijnherstel bij glasvervanging. Onderdeel van deze renovatie is het plaatsen van de ClimaRad Vita H1C-S in de woonkamer. Dit toestel zorgt voor decentrale ventilatie en verwarming via de ingebouwde convector. In de badkamer en keuken worden ClimaRad Fans geïnstalleerd voor de afzuiging van lucht. Daarnaast worden nieuwe zelfregelende roosters geplaatst op de eerste verdieping, wordt de meterkast vervangen i.v.m. PV-panelen en worden het dak en de gevel goed geïsoleerd.

Huidige status

De meetapparatuur is inmiddels geplaatst in alle 12 woningen van het project dat in totaal 39 woningen renoveert. De data van de 0-meting is binnen en op dit moment worden de ClimaRad Vita H1C-S units geplaatst. De apparatuur wordt geïnstalleerd bij de ketel, bij het klimaattoestel in de woonkamer en in de meterkast. Met deze apparatuur kan het verbruik op afstand worden afgelezen. Naast een goed geïsoleerde woning met een gezond binnenklimaat levert het voor de bewoners een inzicht van het energieverbruik en de besparing op.

Plaatsing ClimaRad Vita H1C-S

De decentrale ClimaRad Vita H1C-S ventilatie-unit met convector ventileert en verzorgt actieve verwarming en koeling. Het toestel is speciaal ontworpen voor LTV-systemen (lage temperatuur) in woningbouw. Er wordt direct via de gevel geventileerd waarbij schone buitenlucht wordt toegevoerd en verontreinigde lucht naar buiten wordt afgevoerd. De unit is voorzien van een warmtewisselaar (WTW) die de inkomende schone gefilterde lucht voorverwarmt en daarbij gebruik maakt van de warmte uit de afgevoerde 'vuile lucht'. Het effect hiervan is hoog comfort en energiebesparing voor de bewoner(s). De ClimaRad Vita H1C-S wordt waterzijdig centraal aangestuurd. Sensoren voor CO2, luchtvochtigheid, binnen- en buitentemperatuur bepalen automatisch de juiste hoeveelheid benodigde ventilatie waardoor een optimaal binnenklimaat ontstaat. Aan de voorzijde van de ventilatie-unit is een convector geplaatst inclusief aanvullende ventilatoren (één fan cassette), die afhankelijk van de vraag kan worden uitgebreid met maximaal drie extra fan cassettes.

Data-analyse

Parallel aan de plaatsing van de meetapparatuur en de ClimaRad Vita H1C-S units zijn we in contact met BeNext, onze partner voor de dataverwerking en analyse. We zijn momenteel bezig met het uitvragen van hoe we de data kunnen ontvangen en op welke manier we deze moeten gaan verwerken en analyseren.

Tussentijdse resultaten

Zodra er meer bekend is over de tussentijdse resultaten van het project, zullen wij deze uiteraard delen. Wij kijken uit naar de verdere voortgang van dit project en hopen op een succesvolle monitoring van het binnenmilieu in de woningen.

Contact

We leggen u graag meer uit over deze case

Bellen mag ook: +31 (0) 541– 358 130

Ralph Liedenbaum
Commercieel Directeur