Voldoen aan TOjuli eis met ClimaRad klimaatoplossing | ClimaRad Skip to main content

Voldoen aan TOjuli eis met ClimaRad klimaatoplossing

De bouwsector staat voor tal van uitdagingen, gelukkig hebben inmiddels de meeste partijen al behoorlijk ervaring opgedaan ten aanzien van het belang van de TOjuli en BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen) eisen. BENG, voorheen bekend als de EPC, streeft naar verbetering van de energieprestaties van gebouwen. TOjuli daarentegen richt zich op het voorkomen van oververhitting in gebouwen tijdens de zomermaanden. Een recent onderzoek (uit 2023) van Cauberg Huygen heeft aangetoond dat maar liefst 89% van de onderzochte appartementen actieve koeling nodig heeft om aan de TOjuli eis te voldoen. Daarnaast is bij de huidige BENG-regelgeving voor woongebouwen het doorrekenen per appartement bij de aanvraag van de omgevingsvergunning losgelaten, waardoor ruimte ontstaat voor innovatieve oplossingen en deze ook sneller kunnen worden doorgerekend.

Lees hier het gehele artikel voor meer achtergrondinformatie. 

ClimaRad begrijpt de unieke uitdagingen van de bouwsector en heeft drie producten ontwikkeld die perfect inspelen op de behoefte van actieve koeling in woningen: de ClimaRad Vita, ClimaRad Care en ClimaRad Ventura. Deze innovatieve systemen bieden niet alleen optimale ventilatie, maar kunnen ook worden gecombineerd met convectoren voor lage temperatuur verwarming en koeling. Hierdoor wordt sneller voldaan aan de BENG-eisen, maar ook aan de TOjuli eis omdat oververhitting tijdens de zomermaanden effectief wordt aangepakt. Per producttype kunt u door middel van een omrekentabel berekenen wat de maximale koelcapaciteit is bij diverse situaties. De maximale koelcapaciteit ligt rond de 1 kW per unit, daarnaast zijn er nog hogere vermogens mogelijk wanneer er door het dauwpunt heen gekoeld wordt. Via de website kunt u de omrekentabellen per product downloaden.

Door te kiezen voor een van deze producten, bent u daarnaast ook voorbereid op toekomstige aanscherping van de regelgeving in de bouw. Deze systemen bieden energiezuinige oplossingen die het comfort en welzijn van bewoners verbeteren. Hierdoor dragen ze niet alleen bij aan de verbetering van uw projecten, maar ook aan een duurzamere en gezondere toekomst voor ons allemaal.

Een woon-/zorginstelling die de positieve effecten van de ClimaRad klimaatoplossing heeft mogen ervaren, is zorginstelling Bartiméus bij het project ’t Sand in Doorn. Daar is de koelcapaciteit van de ClimaRad Ventura uitvoerig getest. Uit de metingen blijkt dat de ClimaRad Ventura in staat is om de kamers van het tehuis effectief te koelen. De buitentemperatuursensor varieerde tussen de 16°C 's nachts en maximaal 33°C overdag, terwijl de ruimtetemperatuur tussen de 23°C en 23,5°C werd gehandhaafd. De inblaastemperatuur van de gekoelde ventilatielucht lag tussen de 17°C en 20°C, zodat ook koudeval wordt voorkomen.

Klik op de volgende link voor meer informatie over dit project en de ervaringen van deze zorginstantie: 

Contact

We leggen u graag meer uit over ClimaRad

Bellen mag ook: +31 (0) 541– 358 130

Ralph Liedenbaum
Commercieel Directeur