Samenwerking Airios en ClimaRad | ClimaRad Skip to main content

Samenwerking Airios en ClimaRad: TKI-subsidie ClimaRad Ventura

Airios en ClimaRad zijn een samenwerking gestart met als resultaat de ClimaRad Ventura: een decentrale all-in-one oplossing voor het binnenklimaat. Deze WTW-unit kan ventileren, verwarmen én koelen, en kan warmteverlies door ventilatie zover reduceren dat lage temperatuurwarmte volstaat om een woning op temperatuur te houden. Het aardgasverbruik kan daardoor sterk dalen of geheel verdwijnen. Door de maximale toepasbaarheid van deze verticale unit (zowel verkrijgbaar met achteraansluiting als zijaansluiting) is het toestel geschikt voor bestaande bouw en nieuwbouw.

Het concept is door beide partijen ingediend bij RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Hezelburcht begeleidde Airios en ClimaRad succesvol bij het aanvragen van de Urban Energy subsidie. Met behulp van de subsidietoekenning kan de ontwikkeling van dit product versneld én met minder risico worden uitgevoerd.

Dit project eindigde op de eerste plaats van de 34 ingezonden projecten van TKI Urban Energy (Topconsortium voor Kennis en Innovatie binnen de Topsector Energie). Iets waar wij als ClimaRad uiteraard zeer trots op zijn!

Twan Smets, Operation en R&D Manager bij Airios, aan het woord:

De samenwerking met ClimaRad is tot stand gekomen in 2010. ClimaRad was op zoek naar een bedrijf voor de ontwikkeling van elektronische besturing voor een nieuwe generatie ClimaRad. Airios profileerde zich in die periode als een specialist op het gebied van elektronische besturingen voor HVAC, en dan met name voor ventilatiesystemen. In de jaren die volgden zijn wij de belangrijkste toeleverancier/partner gebleven voor de elektronica van de producten van ClimaRad.

In het project Ventura ontwikkelt Airios naast de elektronische besturing in de applicatie ook een IoT oplossing. De IoT oplossing bestaat uit een database in de cloud waar data van de applicatie wordt opgeslagen en in verbinding staat met een app voor een servicemonteur en/of eindgebruiker. Daarnaast ontwikkelt Airios slimme, zelflerende forecastings algoritmiek die aan de hand van het gebruik van de ClimaRad Ventura (data uit de cloud) kan voorspellen op welk moment gebruikers bepaalde wensen hebben qua binnenklimaat.  

Met name op het gebied van IoT zal er veel veranderen de komende jaren. De kosten voor een IoT-verbinding zullen sterk dalen waardoor elk systeem straks met de cloud verbonden is. Dat geeft mogelijkheden voor analyse van systemen realtime, en automatisch optimaliseren van reeds geïnstalleerde systemen.