'Duurzame en kostenbesparende oplossing voor ventilatie én verwarming' - Installatie&Bouw Aprl 2024 | ClimaRad Skip to main content

Toestel toegepast tijdens woningrenovatieproject in Vroomshoop

Artikel Installatie & Bouw 'Duurzame en kostenbesparende oplossing voor ventilatie én verwarming'

In de vorige editie van Installatie & Bouw presenteerden we de ClimaRad Vita H1C-S, de vorig jaar geïntroduceerde unit waarmee onder meer in woonomgevingen naast ventilatie (met warmteterugwinning) ook verwarming gerealiseerd kan worden. Mede uitgerust met een convector voor actieve koeling en verwarming is het toestel speciaal ontworpen voor lagetemperatuursystemen in de woningbouw. Juist dát gegeven maakt de Vita H1C-S tot de ultieme oplossing voor woningbouwcorporaties die op zoek zijn naar een duurzame, kostenbesparende en betaalbare decentrale ventilatie-oplossing. Zoals Mijande Wonen uit Vriezenveen, dat de vinding toepast tijdens een renovatieproject in Vroomshoop.

Lees hier het artikel van Installatie & Bouw - April 2024: 'Toestel toegepast tijdens woningrenovatieproject Vroomshoop: Duurzame en kostenbesparende oplossing voor ventilatie én verwarming - Installatie & Bouw - April 2024'

Met de Vita H1C-S komt het vanuit Oldenzaal opererende ClimaRad in meerdere opzichten tegemoet aan de wensen en behoeften van woningbouwcorporaties die inzetten op duurzaamheid, veelzijdigheid én toekomstbestendigheid. Niet alleen zorgt het apparaat voor een fijn binnenklimaat en een aanzienlijke energiebesparing voor de bewoner, het heeft ook alles aan boord om op termijn met een lagere temperatuur te gaan verwarmen. Daardoor is de no-regret oplossing prima geschikt voor (hybride) warmtepompachtige oplossingen en kan er perfect worden ingespeeld op toekomstige ontwikkelingen.

‘Met de renovatie gaan de woningen minstens twee labelstappen omhoog’

Voordelen die ook herkend worden door Mijande Wonen bij de renovatie van 123 grondgebonden woningen in de Vroomshoopse Bomenwijk. Speciaal voor dit project leverde ClimaRad, producent van onder meer decentrale klimaatoplossingen voor bestaande woningbouw en zorgvastgoed, de Vita H1C-S. Voor de afzuiging in de toiletten en badkamers koos men voor de ClimaRad MaxiBox met 4 standenschakelaar. Puike hoogstandjes die Morrenhof-Janssen uit Vriezenveen vakkundig installeert.

Projectlocatie

De Bomenwijk in Vroomshoop is een typische eind jaren ’70/begin jaren ’80 wijk en telt woningen in zeven verschillende types. Met het primaire doel om de huizen te verduurzamen en daarmee de energielasten van de bewoners omlaag te brengen, startte Mijande Wonen een grootschalig renovatietraject dat volgens planning eind april 2024 wordt afgerond. “Voorheen hadden de woningen energielabels vanaf C en lager”, duidt Gerard Bauhuis, projectleider nieuwbouw, herstructurering en renovatie namens Mijande Wonen, de noodzaak tot vernieuwing. “Met de renovatie gaan de woningen minstens twee labelstappen omhoog. Dit realiseren we door de daken, spouwmuren en vloeren te isoleren, beglazing te vervangen door HR++ glas en ventilatievoorzieningen aan te brengen. Dit betekent dat de woningen op termijn van het gas af kunnen.

Tegelijk voeren we tijdens het project de nodige onderhoudswerken uit, zoals asbestverwijdering en het aanbrengen van nieuwe dakpannen en  goten. Werkzaamheden die we zeer zorgvuldig en met zo min mogelijk overlast voor de bewoners uitvoeren. Sterker nog, tijdens de renovatie blijven de mensen in de Bomenwijk gewoon in hun woning wonen. In bijzondere gevallen, bijvoorbeeld wanneer iemand te veel stofoverlast ervaart, is het mogelijk om tijdelijk naar een logeerwoning te gaan.”

Instructievideo

Inmiddels verloopt het renovatieproject strak volgens plan. Dat is mede het gevolg van de uitstekende samenwerking tussen de betrokken projectpartners, waaronder ClimaRad en Mijande Wonen. “We hebben al verschillende jaren een prima relatie met elkaar en weten wat we aan elkaar hebben”, aldus Bauhuis. “Zeker als verduurzaming de inzet is. Dat betaalt zich nu uit tijdens dit project. Omdat naast de isolatie van de huizen ook nieuwe ventilatie en verwarming nodig waren, kwamen we al snel uit bij ClimaRad en de Vita H1C-S. Onze ervaringen met het bedrijf zijn zeer goed. Als het gaat om de geleverde oplossingen, maar ook wat betreft de adviesvaardigheid en het bieden van een flink stuk meedenkend vermogen in het voortraject, rondom de uitvoering én daarna. Zo zijn we samen met ClimaRad bezig met het maken van een instructievideo waarmee we de bewoners stap voor stap informeren over de werking, mogelijkheden en bediening van de installatie. Als sociale verhuurder hebben we te maken met verschillende mensen. Niet iedereen is technisch onderlegd en soms hebben mensen moeite met lezen en schrijven. Ze vertrouwd maken met deze specifieke oplossing heeft dan ook onze hoogste aandacht. Een video draagt hier zeker aan bij."

Contact

We leggen u graag meer uit over deze case

Bellen mag ook: +31 (0) 541– 358 130

Ralph Liedenbaum
Commercieel Directeur