Monumentaal: uitbreiding Huys ter Swaach Beetsterzwaag

Omvang10 zorgappartementen
OpdrachtgeverHuys ter Swaach Verzorgd Wonen B.V.
ArchitectBureau Phi Architecten & ingenieurs
AannemerBouwcollectief Sneek
InstallateurMensonides Installatie B.V.
Opleveringjanuari 2017

Monumentaal: uitbreiding Huys ter Swaach Beetsterzwaag

Transformatie monument naar zorgappartementen

Huys ter Swaach in Beetsterzwaag, Friesland is een particuliere, kleinschalige zorginstelling met zorgappartementen voor mensen met uiteenlopende ziektebeelden, De zorginstelling ligt centraal in het zuidoosten van de provincie Friesland.  Naast het ‘oude’ deel met 16 appartementen staat een monumentaal pand uit 1914, dat tot voor kort eigendom was van Revalidatie Friesland. In dit pand zijn onlangs tien extra zorgappartementen gerealiseerd. Met deze uitbreiding komt het aantal appartementen van Huys ter Swaach in totaal op 26.

Het sfeervolle monumentale gebouw waar de tien extra appartementen zijn gerealiseerd, bevatte veel verrassingen zoals originele tegeltableaus, prachtig vormgegeven kozijnen, fraaie boogvormen in de spanten en een echte baronnenkamer. Ook de tien nieuwe appartementen zijn erg karakteristiek te noemen en passen goed bij de originele bouwstijl van het pand. Het project omvat tevens een uitbreiding met een eigen tuin met plaats voor de kruidentuin van de kok en mooie terrassen voor de bewoners.

Type klimaatbeheersing

De ClimaRad Comfort Solution, uitgevoerd met in de woonkamers een ClimaRad 2.0  decentrale ventilatie-unit met radiator (en in één ruimte een ClimaRad Sensa verticaal) geeft de appartementen een fijn binnenklimaat met door het warmteterugwinning systeem voorverwarmde ventilatie zonder tocht. In de natte ruimtes (toiletten, badkamers en keukens) zuigen de draadloos gekoppelde ClimaRad Fans af. Deze koppeling kan tevens zorgen voor enige koeling middels de functie  “Zomernachtventilatie”. Het systeem werkt automatisch op basis van de luchtkwaliteit die door de sensoren wordt gemeten. Bewoners en medewerkers hebben er geen omkijken naar en kunnen zorgeloos genieten van een gezond en comfortabel leefklimaat.

Harrie Pans

Architect

In 2012 heeft Bureau Phi Architecten & ingenieurs de nieuwbouw van Huys ter Swaach vormgegeven en gerealiseerd. Ons bureau verzorgde daarbij het ontwerp (in- en exterieur) en deed tevens de directievoering.

De noodzakelijke uitbreiding werd gevonden in de aankoop van het naastgelegen monument. Na een uitvoerig haalbaarheidsonderzoek bleek dat een efficiënt gebruik mogelijk was. Nadat eerst het exterieur grondig werd gerestaureerd, werd ook het interieur gerestaureerd en aangepast aan de hedendaagse gebruiksmogelijkheden. De bouwkundige en installatietechnische toevoegingen van de afgelopen jaren werden verwijderd en de ornamenten werden hersteld.  Het comfort is verhoogd en er werd een eigentijdse invulling aan gegeven.

De uitdaging binnen dit project vormde het herstel van een verminkt monument. Daarvoor zijn alle authentieke kenmerken gerestaureerd, zodanig dat het pand ook voor de toekomst behouden blijft.

Om een lokaal of individueel systeem mogelijk te maken is gekozen voor ClimaRad. Het systeem voorkomt tevens grote ingrepen en draagt  zo bij tot het behoud van het pand terwijl wel wordt voldaan aan de hedendaagse ventilatie-, koel-  en verwarmingseisen. ClimaRad was vooral voor dit project een goede keuze vanwege de moderne eigentijdse toepassing. Ook is het systeem lokaal te regelen met behoud van en respect voor het monument.

Het product ClimaRad hebben wij al diverse keren toegepast in woningen en kantoren en in al die gevallen is de informatiestroom prima. Met deze begeleiding en info is een prima afweging te maken.

Het project is inmiddels helemaal afgerond en de ervaringen zijn positief.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Voor actuele informatie over ClimaRad en haar decentrale ventilatie-oplossingen. 

Hier inschrijven

Meer technische informatie?

Klik hier

Wilt u een persoonlijk advies? 

Neemt u dan contact op via telefoonnummer: 
+31 (0) 541-358 130 of

Stuur een bericht

Nieuws

Vacature administratief logistiek medewerker (0,5 fte)

ClimaRad is op zoek naar een nieuwe collega voor de functie van administratief logistiek medewerker. Je krijgt een breed takenpakket wat de functie afwisselend en uitdagend maakt. Je bent leergierig, een doorzetter en communicatief vaardig. Je hebt affiniteit met computers en past goed binnen ons team. 

Samenwerking Honeywell Customized Comfort Products en ClimaRad: TKI-subsidie ClimaRad Ventura

HCCP en ClimaRad zijn een samenwerking gestart met als resultaat de ClimaRad Ventura (decentrale all-in-one oplossing). Het project is als eerste geëindigd van de 34 ingezonden projecten van Topsector Energie van het Ministerie van Economische Zaken.

Nieuwe collega's: Marc Pouw en Marcel Roijakkers

Sinds 1 februari heeft ClimaRad er twee nieuwe collega's bij. Marc Pouw in de functie van Commercieel Technisch Adviseur voor de regio Midden Nederland en Marcel Roijakkers als Hoofd Verkoop Binnendienst.  

Projecten

Lopend project: nieuwbouw woonzorgcomplex 't Sand te Doorn

In juni 2018 is gestart met de nieuwbouw van 64 studio’s bij Bartiméus ’t Sand in Doorn voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking. In de acht woningen met ieder acht studio’s worden ClimaRad Ventura V1C en ClimaRad Care H1C units geïnstalleerd voor ventilatie, verwarming en koeling per vertrek. 

Lopend project: jongerenhuisvesting nieuwbouw 'De Woldring Locatie' te Groningen

In Groningen is men gestart met de bouw van 435 goed geïsoleerde appartementen. De ventilatie in de woon- en slaapkamers wordt verzorgd door ClimaRad Ventura V1D ventilatie-units. Voor de ventilatie van twee naast elkaar gelegen ruimtes hoeft bij dit type ventilatie-unit slechts één toestel te worden geplaatst.

Renovatie appartementencomplex Den Haagacker Valkenswaard

Het gerenoveerde appartementencomplex Den Haagacker in Valkenswaard werd vernieuwd naar een eigentijds gebouw voor zelfstandig wonende senioren. De bewoners kunnen dankzij de ClimaRad ventilatie-oplossing rekenen op een automatisch geregeld en gezond leefklimaat in hun woning.

© Copyright 2017 ClimaRad B.V.

Privacy Statement | SitemapContact | Disclaimer | Algemene voorwaarden

volg ons op facebook linkedin twitter youtube