Monumentaal: uitbreiding Huys ter Swaach Beetsterzwaag

Omvang10 zorgappartementen
OpdrachtgeverHuys ter Swaach Verzorgd Wonen B.V.
ArchitectBureau Phi Architecten & ingenieurs
AannemerBouwcollectief Sneek
InstallateurMensonides Installatie B.V.
Opleveringjanuari 2017

Monumentaal: uitbreiding Huys ter Swaach Beetsterzwaag

Transformatie monument naar zorgappartementen

Huys ter Swaach in Beetsterzwaag, Friesland is een particuliere, kleinschalige zorginstelling met zorgappartementen voor mensen met uiteenlopende ziektebeelden, De zorginstelling ligt centraal in het zuidoosten van de provincie Friesland.  Naast het ‘oude’ deel met 16 appartementen staat een monumentaal pand uit 1914, dat tot voor kort eigendom was van Revalidatie Friesland. In dit pand zijn onlangs tien extra zorgappartementen gerealiseerd. Met deze uitbreiding komt het aantal appartementen van Huys ter Swaach in totaal op 26.

Het sfeervolle monumentale gebouw waar de tien extra appartementen zijn gerealiseerd, bevatte veel verrassingen zoals originele tegeltableaus, prachtig vormgegeven kozijnen, fraaie boogvormen in de spanten en een echte baronnenkamer. Ook de tien nieuwe appartementen zijn erg karakteristiek te noemen en passen goed bij de originele bouwstijl van het pand. Het project omvat tevens een uitbreiding met een eigen tuin met plaats voor de kruidentuin van de kok en mooie terrassen voor de bewoners.

Type klimaatbeheersing

De ClimaRad Comfort Solution, uitgevoerd met in de woonkamers een ClimaRad 2.0  decentrale ventilatie-unit met radiator (en in één ruimte een ClimaRad Sensa verticaal) geeft de appartementen een fijn binnenklimaat met door het warmteterugwinning systeem voorverwarmde ventilatie zonder tocht. In de natte ruimtes (toiletten, badkamers en keukens) zuigen de draadloos gekoppelde ClimaRad Fans af. Deze koppeling kan tevens zorgen voor enige koeling middels de functie  “Zomernachtventilatie”. Het systeem werkt automatisch op basis van de luchtkwaliteit die door de sensoren wordt gemeten. Bewoners en medewerkers hebben er geen omkijken naar en kunnen zorgeloos genieten van een gezond en comfortabel leefklimaat.

Harrie Pans

Architect

In 2012 heeft Bureau Phi Architecten & ingenieurs de nieuwbouw van Huys ter Swaach vormgegeven en gerealiseerd. Ons bureau verzorgde daarbij het ontwerp (in- en exterieur) en deed tevens de directievoering.

De noodzakelijke uitbreiding werd gevonden in de aankoop van het naastgelegen monument. Na een uitvoerig haalbaarheidsonderzoek bleek dat een efficiënt gebruik mogelijk was. Nadat eerst het exterieur grondig werd gerestaureerd, werd ook het interieur gerestaureerd en aangepast aan de hedendaagse gebruiksmogelijkheden. De bouwkundige en installatietechnische toevoegingen van de afgelopen jaren werden verwijderd en de ornamenten werden hersteld.  Het comfort is verhoogd en er werd een eigentijdse invulling aan gegeven.

De uitdaging binnen dit project vormde het herstel van een verminkt monument. Daarvoor zijn alle authentieke kenmerken gerestaureerd, zodanig dat het pand ook voor de toekomst behouden blijft.

Om een lokaal of individueel systeem mogelijk te maken is gekozen voor ClimaRad. Het systeem voorkomt tevens grote ingrepen en draagt  zo bij tot het behoud van het pand terwijl wel wordt voldaan aan de hedendaagse ventilatie-, koel-  en verwarmingseisen. ClimaRad was vooral voor dit project een goede keuze vanwege de moderne eigentijdse toepassing. Ook is het systeem lokaal te regelen met behoud van en respect voor het monument.

Het product ClimaRad hebben wij al diverse keren toegepast in woningen en kantoren en in al die gevallen is de informatiestroom prima. Met deze begeleiding en info is een prima afweging te maken.

Het project is inmiddels helemaal afgerond en de ervaringen zijn positief.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Voor actuele informatie over ClimaRad en haar decentrale ventilatie-oplossingen. 

Hier inschrijven

Meer technische informatie?

Klik hier

Wilt u een persoonlijk advies? 

Neemt u dan contact op via telefoonnummer: 
+31 (0) 541-358 130 of

Stuur een bericht

Nieuws

ClimaRad aan de start van de Maratona dles Dolomites

ClimaRad organiseert in samenwerking met Comap, Thermia en Sto het wielerevent naar de Maratona dles Dolomites van 4 juli t/m 8 juli 2019. Deze organisaties uit de bouw- en vastgoedwereld bundelen de krachten om de gezamenlijke doelgroep een prachtig weekend te bezorgen.
Namens ClimaRad neemt Marc Pouw deel aan de Maratona, onze Commercieel Technisch Adviseur Midden Nederland. 

ZLT-verwarmen en koeling met ClimaRad

De ClimaRad Care/Ventura units kunnen worden gevoed met een zeer lage aanvoertemperatuur uit een warmtepomp, centrale opwekking of warmtenet. Hierdoor wordt het product toepasbaar als duurzame eindoplossing, maar kan ook als tussen- oplossing worden gebruikt ter voorbereiding op het moment dat ZLT-infrastructuur in de toekomst beschikbaar wordt.

Uitbreiding productielocatie ClimaRad in Bosnië

De productielocatie van ClimaRad in Sarajevo is uitgebreid, met als resultaat is een geheel nieuwe assemblagelijn, verscheidene kantoren en een nieuwe conference room voor de communicatie met de collega's in Oldenzaal. In alle kantoren zijn de ClimaRad Care H1C units toegepast om te kunnen ventileren, verwarmen en koelen.

Projecten

Woonstichting Tiwos Tilburg voldoet aan labeleisen 2023 na kantoorrenovatie

Woonstichting Tiwos heeft haar kantoor grondig gerenoveerd door o.a. ClimaRad Care H1C units te plaatsen i.c.m. een bodemenergiesysteem van BronTechnologie. De wens was een flexibele opzet van het kantoor, het optimaliseren van de klimaatbeheersing en het behalen van label C. 

Renovatie verpleeghuis Het Nieuwe Feithenhof Elburg

Het Nieuwe Feithenhof biedt na de renovatie woonruimte aan 24 psychogeriatrische bewoners en daarnaast zijn er 36 zorgwoningen voor wonen met zorg. In de woon- en slaapkamers zijn de ClimaRad 2.0 units geplaatst, in de algemene ruimtes de ClimaRad Sensa V2X units. 

Nieuwbouw woonzorgcentrum Tharah Elim Barneveld

De nieuwbouw 'Tharah Elim', voor cliënten met een verstandelijke beperking, ligt in een groene en rustige wijk van Barneveld. Voor de klimaatbeheersing is gekozen voor de ClimaRad Care H1C ventilatie-unit in de woon- en slaapkamer, in combinatie met ClimaRad Fans voor de afzuiging in de natte ruimtes. 

© Copyright 2017 ClimaRad B.V.

Privacy Statement | SitemapContact | Disclaimer | Algemene voorwaarden

volg ons op facebook linkedin twitter youtube