Monumentaal: uitbreiding Huys ter Swaach Beetsterzwaag

Omvang10 zorgappartementen
OpdrachtgeverHuys ter Swaach Verzorgd Wonen B.V.
ArchitectBureau Phi Architecten & ingenieurs
AannemerBouwcollectief Sneek
InstallateurMensonides Installatie B.V.
Opleveringjanuari 2017

Monumentaal: uitbreiding Huys ter Swaach Beetsterzwaag

Transformatie monument naar zorgappartementen

Huys ter Swaach in Beetsterzwaag, Friesland is een particuliere, kleinschalige zorginstelling met zorgappartementen voor mensen met uiteenlopende ziektebeelden, De zorginstelling ligt centraal in het zuidoosten van de provincie Friesland.  Naast het ‘oude’ deel met 16 appartementen staat een monumentaal pand uit 1914, dat tot voor kort eigendom was van Revalidatie Friesland. In dit pand zijn onlangs tien extra zorgappartementen gerealiseerd. Met deze uitbreiding komt het aantal appartementen van Huys ter Swaach in totaal op 26.

Het sfeervolle monumentale gebouw waar de tien extra appartementen zijn gerealiseerd, bevatte veel verrassingen zoals originele tegeltableaus, prachtig vormgegeven kozijnen, fraaie boogvormen in de spanten en een echte baronnenkamer. Ook de tien nieuwe appartementen zijn erg karakteristiek te noemen en passen goed bij de originele bouwstijl van het pand. Het project omvat tevens een uitbreiding met een eigen tuin met plaats voor de kruidentuin van de kok en mooie terrassen voor de bewoners.

Onze oplossing

De ClimaRad Comfort Solution, uitgevoerd met in de woonkamers een ClimaRad 2.0 ventilatie-unit met radiator(en in één ruimte een ClimaRad Sensa verticaal) geeft de appartementen een fijn binnenklimaat met door de WTW-units voorverwarmde ventilatie zonder tocht. In de natte ruimtes (toiletten, badkamers en keukens) zuigen de draadloos gekoppelde ClimaRad Fans af. Deze koppeling kan tevens zorgen voor enige koeling middels de functie  “Zomernachtventilatie”. Het systeem werkt automatisch op basis van de luchtkwaliteit die door de sensoren wordt gemeten. Bewoners en medewerkers hebben er geen omkijken naar en kunnen zorgeloos genieten van een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Harrie Pans

Architect

In 2012 heeft Bureau Phi Architecten & ingenieurs de nieuwbouw van Huys ter Swaach vormgegeven en gerealiseerd. Ons bureau verzorgde daarbij het ontwerp (in- en exterieur) en deed tevens de directievoering.

De noodzakelijke uitbreiding werd gevonden in de aankoop van het naastgelegen monument. Na een uitvoerig haalbaarheidsonderzoek bleek dat een efficiënt gebruik mogelijk was. Nadat eerst het exterieur grondig werd gerestaureerd, werd ook het interieur gerestaureerd en aangepast aan de hedendaagse gebruiksmogelijkheden. De bouwkundige en installatietechnische toevoegingen van de afgelopen jaren werden verwijderd en de ornamenten werden hersteld.  Het comfort is verhoogd en er werd een eigentijdse invulling aan gegeven.

De uitdaging binnen dit project vormde het herstel van een verminkt monument. Daarvoor zijn alle authentieke kenmerken gerestaureerd, zodanig dat het pand ook voor de toekomst behouden blijft.

Om een lokaal of individueel systeem mogelijk te maken is gekozen voor ClimaRad. Het systeem voorkomt tevens grote ingrepen en draagt  zo bij tot het behoud van het pand terwijl wel wordt voldaan aan de hedendaagse ventilatie-, koel-  en verwarmingseisen. ClimaRad was vooral voor dit project een goede keuze vanwege de moderne eigentijdse toepassing. Ook is het systeem lokaal te regelen met behoud van en respect voor het monument.

Het product ClimaRad hebben wij al diverse keren toegepast in woningen en kantoren en in al die gevallen is de informatiestroom prima. Met deze begeleiding en info is een prima afweging te maken.

Het project is inmiddels helemaal afgerond en de ervaringen zijn positief.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Voor actuele informatie over ClimaRad en haar decentrale ventilatie-oplossingen. 

Hier inschrijven

Meer technische informatie?

Klik hier

Wilt u een persoonlijk advies? 

Neemt u dan contact op via telefoonnummer: 
+31 (0) 541-358 130 of

Stuur een bericht

Nieuws

Vacature administratief logistiek medewerker (1,0 fte)

ClimaRad is op zoek naar een nieuwe collega voor de functie van administratief logistiek medewerker. Je krijgt een breed takenpakket wat de functie afwisselend en uitdagend maakt. Je bent leergierig, een doorzetter en communicatief vaardig. Je hebt affiniteit met computers en past goed binnen ons team. 

Artikel: 'Eigenzinnigheid brengt ClimaRad naar innovatieve ventilatie-oplossingen'

Terwijl ventilatiefabrikanten in de achterliggende decennia volop hun pijlen richtten op centrale systemen, koos ClimaRad haar eigen pad. Eigenzinnig werd verder gewerkt aan de doorontwikkeling van de decentrale ventilatie-units met WTW in de overtuiging dat de innovatie een eigen plaats zou verdienen. 

Artikel: 'Substantieel lager energieverbruik door decentraal ventileren in zorggebouwen'

Het elektriciteitsverbruik bij toepassing van decentrale ventilatiesystemen in gebouwen is fors lager dan in gebouwen waar de ventilatie centraal geregeld is. Ook het warmteverlies bij decentrale ventilatiesystemen is lager dan bij een centraal ventilatiesysteem.

Projecten

Huize Dijckwegh te Naaldwijk

Met de herbestemming van de Bernadetteschool aan de karakteristieke Dijkweg 22 te Naaldwijk is een wooneenheid met 21 zorgappartementen, genaamd Huize Dijckwegh gerealiseerd. Huize Dijckwegh is gelegen in het centrum van Naaldwijk. Het imposante huis met een historische voorgevel heeft een rijke geschiedenis getuige de diverse details aan de binnen- en buitenzijde.

Uitbreiding kantoor Bedaux de Brouwer Goirle

Het landhuis dat in gebruik is als kantoorpand, werd gebouwd in 1937 in traditionalistische stijl en heeft kenmerken van de Delftse School. In 1950 werd aan de ach­terkant het architectenbureau gebouwd in classicistische stijl en tien jaar later een privékantoor met patio in modernistische stijl. Onlangs werd extra kantoorruimte op zolder gecreëerd.

Projecten Care Concept ClimaRad

ClimaRad heeft als partner van het Care Concept een product ontwikkeld dat decentraal kan ventileren, verwarmen én koelen: de ClimaRad Care H1C. Deze unit is projectspecifiek ontworpen en wordt al in 4 projecten van het Care Concept toegepast. De decentrale unit past perfect in het gedachtegoed van het Care Concept: de toepassing maakt het gebouw toekomstbestendig.  

© Copyright 2017 ClimaRad B.V.

Privacy Statement | SitemapContact | Disclaimer | Algemene voorwaarden

volg ons op facebook linkedin twitter youtube