Transformatie Fabrieksschool naar lofts te Enschede

Omvang9 sociale huurwoningen
OpdrachtgeverWooncorporatie Ons Huis Enschede
ArchitectDe Witte - Van der Heijden Architecten
AdviesbureauDijkoraad Wiecherink
AannemerBouwbedrijf Steggink Reutum
InstallateurWinkels Techniek Enschede
OpleveringSeptember 2017

Transformatie Fabrieksschool naar lofts te Enschede

Transformatie

De voormalige Fabrieksschool aan de Noorderhagen in Enschede is één van de monumentale bouwwerken in Enschede die zijn gebouwd in de bloeitijd van de textielindustrie. Het pand stamt uit 1872 en is later meerdere malen gerenoveerd.

Wooncorporatie Ons Huis heeft de monumentale Fabrieksschool aan de Noordenhagen gekocht van de gemeente. De niet-originele elementen van het gebouw werden gesloopt en in het oorspronkelijke Rijksmonument heeft de corporatie in het kader van het project ‘Ruimtelijk wonen in de binnenstad’ 9 sociale huurwoningen met entresol (ruimtelijke lofts) gerealiseerd. De unieke en monumentale kenmerken van de school zijn daarbij behouden gebleven. De bijbehorende tuin is bestemd voor gezamenlijk gebruik voor de bewoners. Om de tuin staat een hekwerk dat grenst aan het Willem Wilminkplein, zodat ook stadsbezoekers ervan kunnen meegenieten.

Onze oplossing

In de woningen werd de ClimaRad Comfort Solution toegepast met in de woonkamer (al naar gelang de beschikbare ruimte) een ClimaRad Sensa Horizontaal of ClimaRad Sensa Verticaal (decentrale ventilatie-units met ingebouwd warmteterugwinning systeem achter een mooie design-omkasting) en in de natte ruimtes een ClimaRad MaxiBox die voor de afzuiging van teveel vocht in huis zorgt. De toestellen zijn sensor-gestuurd en werken dus volledig automatisch. De MaxiBox kan tevens handmatig worden bediend m.b.v. de 4-standenschakelaar in de woonkamer. In de buitengevel zijn de gaten afgedekt met bijpassende, niet-opvallende roosters, zodat de monumentale ‘look’ van het gebouw behouden blijft.

Johan Bolt

Projectleider Vastgoed

De fabrieksschool is een Rijksmonument en door de gemeente Enschede aan de buitenkant gerestaureerd. Daarna is het pand te koop aangeboden en verkocht aan Ons Huis. Het pand heeft door de jaren verschillende bestemmingen gehad en was van binnen totaal uitgeleefd. Vanwege de historische aard van het pand, wilden wij de hoofdstructuur van de klaslokalen terugbrengen. Vanuit die gedachte is het idee van de lofts ontstaan. Ik was de projectleider die dit project heeft geïnitieerd, heeft uitgewerkt (en laten uitwerken) en begeleid.

De uitdaging binnen dit project bestond erin dat een uitgekiend warmte- en ventilatiesysteem gekozen moest worden. Dit om de aard van de klaslokalen geen geweld aan te doen. Een collectieve verwarming en dito warmteterugwinningssysteem moest worden vermeden. De reden om daarbij voor ClimaRad te kiezen was dat het WTW-gedeelte van de ClimaRad en de gekleurde rooster aan de buitenzijde slechts weinig zichtbaar is (slechts de grootte van een steen). Het totaalventilatiesysteem combineert verder goed met het warmtesysteem.

Binnen Ons Huis zijn de ervaringen met ClimaRad goed, professionele begeleiding en betrouwbare producten.

Het pand is nu circa een jaar opgeleverd en in gebruik. Ik hoor geen klachten, dus ga ik ervan uit dat men er goed mee overweg kan.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Voor actuele informatie over ClimaRad en haar decentrale ventilatie-oplossingen. 

Hier inschrijven

Meer technische informatie?

Klik hier

Wilt u een persoonlijk advies? 

Neemt u dan contact op via telefoonnummer: 
+31 (0) 541-358 130 of

Stuur een bericht

Nieuws

Artikel: de ervaringen bij woon-/zorglandschap De Leyhoeve te Tilburg; 3,5 jaar na oplevering

"Enkele jaren geleden maakte Nederland kennis met Woonlandschap De Leyhoeve, een woonvorm voor senioren in een omgeving die nog het meest weg heeft van een viersterrenhotel met een hoge comfortstandaard. Logisch dat in het Tilburgse complex de techniek van ClimaRad is terug te vinden."

Gelijkwaardigheid één WTW-unit t.b.v. twee verblijfsruimten met open doorgang ≥ 0,9 m

ClimaRad heeft gelijkwaardigheid verkregen voor de toepassing van één decentrale WTW-unit in het hoofdvertrek welke volstaat voor twee aparte verblijfsruimten. Het onderzoek toont aan dat afgeweken kan worden van het Bouwbesluit en de open doorgang minimaal 0,9 meter mag zijn i.p.v. 1,8 meter.

ClimaRad aan de start van de Maratona dles Dolomites

ClimaRad organiseert in samenwerking met Comap, Thermia en Sto het wielerevent naar de Maratona dles Dolomites van 4 juli t/m 8 juli 2019. Deze organisaties uit de bouw- en vastgoedwereld bundelen de krachten om de gezamenlijke doelgroep een prachtig weekend te bezorgen.

Projecten

Renovatie 135 woningen Mijande Wonen Vroomshoop Boost® concept Plegt-Vos

In Vroomshoop zijn 135 woningen uit de jaren 60 gerenoveerd in opdracht van Mijande Wonen. In dit project is het Boost® concept van Plegt-Vos toegepast waar ClimaRad BV onderdeel van is. Het is een concept voor duurzame woning- verbetering naar label A/Nul op de Meter. 

Woonstichting Tiwos Tilburg voldoet aan labeleisen 2023 na kantoorrenovatie

Woonstichting Tiwos heeft haar kantoor grondig gerenoveerd door o.a. ClimaRad Care H1C units te plaatsen i.c.m. een bodemenergiesysteem van BronTechnologie. De wens was een flexibele opzet van het kantoor, het optimaliseren van de klimaatbeheersing en het behalen van label C. 

Renovatie verpleeghuis Het Nieuwe Feithenhof Elburg

Het Nieuwe Feithenhof biedt na de renovatie woonruimte aan 24 psychogeriatrische bewoners en daarnaast zijn er 36 zorgwoningen voor wonen met zorg. In de woon- en slaapkamers zijn de ClimaRad 2.0 units geplaatst, in de algemene ruimtes de ClimaRad Sensa V2X units. 

© Copyright 2017 ClimaRad B.V.

Privacy Statement | SitemapContact | Disclaimer | Algemene voorwaarden

volg ons op facebook linkedin twitter youtube