Nieuwbouw woon-/zorgcomplex Parkwijk te Hillegom

Vervangende nieuwbouw

Omdat het oude zorgcomplex Parkwijk niet meer voldeed aan de eisen en zwaardere zorgvragen van nu, liet eigenaar HOZO een nieuw gebouw met 51 grote zorgappartementen bouwen. SPRING Architecten uit Rotterdam ontwierp hiervoor een H-vormig gebouw met vier vleugels. Het gebouw heeft een plat dak en bestaat uit twee bouwlagen. Alle ruimtes zijn flexibel in te delen; zo kunnen appartementen worden samengevoegd of juist opgesplitst. Er zijn 35 tweekamerappartementen van 53 m2 die beschikken over een grote badkamer en een zogenaamd Frans balkon. Verder zijn er 14 appartementen van ca. 25 m2 voor psychogeriatrische patiënten. Zij kunnen tevens gebruik maken van de twee aparte huiskamers in de zuidvleugel en van een omheind terras.

In alle appartementen kunnen de bewoners uitkijken op de tuin. Er zijn voorzieningen zoals een restaurant, een winkel, kapsalon, stiltecentrum, activiteitenruimtes en een ruimte voor fysiotherapie. Tevens zijn op de verdieping nog twee centrale huiskamers gebouwd. Binnen de vier vleugels bevinden zich twee binnentuinen en aan de oostzijde van het complex ligt een terras.

Onze oplossing

In de appartementen zorgt de toegepaste ClimaRad Comfort Solution voor een perfect gezond en comfortabel binnenklimaat. Deze oplossing bestaat uit een ClimaRad Sensa Horizontaal (zonder radiator, maar met designomkasting) in de woonkamer en ClimaRad Fans en MiniBoxen in de natte ruimtes.

De ingebouwde WTW van de ventilatie-units verwarmt de toegevoerde lucht eerst voor, zodat de ventilatie op zeer comfortabele wijze en zonder tocht plaatsvindt. De toestellen metende luchtkwaliteit constant middels sensoren en ventileren automatisch wanneer dat nodig is. De draadloos gekoppelde Fans en MiniBoxen voeren de lucht in de toiletten, badkamers en keukens af.

Hans de Moor
Architect Directeur

Voor HOZO werd een goed en flexibel zorgcomplex ontworpen dat toekomstbestendig is en cliënten in de laatste fase van hun leven een echt thuisgevoel geeft. Deze ambitie stelde hoge eisen aan het concept dat relatief eenvoudig aan wijzigende regelgeving en inzichten kan worden aangepast. Ieder appartement vormt een beschut huis op zichzelf. Het is een overzichtelijke plek geworden, die optimaal inspeelt op de sfeer van de buurt.

Het nieuwe  gebouw heeft een H-vormige structuur met vier vleugels gekregen, die twee hoven gedeeltelijk omsluiten. De gekozen vorm waarborgt een relatief bescheiden bouwmassa en korte looplijnen. In de stedenbouwkundige opzet waren de vleugels  aanvankelijk drie verdiepingen hoog terwijl het tussendeel uit twee bouwlagen zou bestaan. Tijdens het ontwerp is het zorgstelsel echter veranderd. Veel ouderen  blijven thuis wonen met grote consequenties voor de bezetting van een woonzorgcomplex. Daarom heeft HOZO besloten om een intramuraal project in twee bouwlagen te realiseren. Dankzij een intensief communicatietraject is het gebouw al tijdens de ontwerpfase door de buurt met applaus ontvangen en waren er nauwelijks zienswijzen te beantwoorden.

Interessant aan deze herstructureringsopgave is de flexibiliteit vanuit het ontwerp. De leidingschachten zijn geschikt voor eventuele aanpassingen of een extra bouwlaag. Wij zijn uitgegaan van een flexibel casco met kalkzandsteenwanden en voorgeprogrammeerde doorbraken. Met behulp van deze duurzame opzet en een energiezuinig installatieconcept met bodemopslag en het comfort van vloerkoeling is een GPR-label van minimaal 8,5 bereikt. Dankzij een voor dit project doorontwikkelde combinatie van het individuele en duurzame ventilatiesysteem van ClimaRad met een speciale dorpel van Movair, is decentrale ventilatie praktisch onzichtbaar in de gevel weggewerkt. De ervaringen met dit duurzame systeem zijn positief, hoewel de thermostaat ten behoeve van deze doelgroep –zoals gebruikelijk- erg hoog wordt gezet. De ventilatie van de badkamer bestaat uit een CO2-gestuurd afzuigsysteem, dat samenwerkt met de ClimaRad ventilatie-unit in de gevel. Deze doelgroep van ouderen met een zware indicatie kan nu zonder tochtklachten van een goede luchtkwaliteit profiteren, terwijl er geen warmte verloren gaat.