Nieuwbouw woon-/zorgcomplex Parkwijk te Hillegom

MarktZorg  Nieuwbouw 
Omvang51 zorgappartementen
OpdrachtgeverHOZO, Hillegomse Organisatie voor Zorg aan Ouderen
ArchitectSPRING Architecten
AdviesbureauDWA Installatie en energieadvies Bodegraven
AannemerBouwbedrijf De Vries en Verburg B.V.
InstallateurVink Installatiegroep
Opleveringmaart 2017

Nieuwbouw woon-/zorgcomplex Parkwijk te Hillegom

Vervangende nieuwbouw

Omdat de oude zorginstelling Parkwijk niet meer voldeed aan de eisen en zwaardere zorgvragen van nu, liet eigenaar HOZO een nieuw gebouw met 51 grote zorgwoningen bouwen. SPRING Architecten uit Rotterdam ontwierp hiervoor een H-vormig gebouw met vier vleugels. Het gebouw heeft een plat dak en bestaat uit twee bouwlagen. Alle ruimtes zijn flexibel in te delen; zo kunnen appartementen worden samengevoegd of juist opgesplitst. Er zijn 35 tweekamerappartementen van 53 m² die beschikken over een grote badkamer en een zogenaamd Frans balkon. Verder zijn er 14 appartementen van ca. 25 m² voor psychogeriatrische patiënten. Zij kunnen tevens gebruik maken van de twee aparte huiskamers in de zuidvleugel en van een omheind terras.

In alle appartementen kunnen de bewoners uitkijken op de tuin. Er zijn voorzieningen zoals een restaurant, een winkel, kapsalon, stiltecentrum, activiteitenruimtes en een ruimte voor fysiotherapie. Tevens zijn op de verdieping nog twee centrale huiskamers gebouwd. Binnen de vier vleugels bevinden zich twee binnentuinen en aan de oostzijde van het complex ligt een terras.

Type klimaatbeheersing

De toegepaste ClimaRad Comfort Solution zorgt voor een perfecte klimaatbeheersing in de woningen. De decentrale ventilatie-oplossing bestaat uit een ClimaRad Sensa Horizontaal (zonder radiator, maar met designomkasting) in de woonkamer en ClimaRad Fans en MiniBoxen in de natte ruimtes.

Wanneer mechanische ventilatie zou zijn toegepast, zou er een grote kans op het ontstaan van tocht bestaan. Het in de ventilatie-units ingebouwde warmteterugwinning systeem verwarmt de toegevoerde lucht echter eerst voor, zodat de ventilatie op zeer comfortabele wijze en zonder tocht plaatsvindt. De toestellen meten de luchtkwaliteit constant middels sensoren en ventileren automatisch wanneer dat nodig is. De draadloos gekoppelde Fans en MiniBoxen voeren de lucht in de toiletten, badkamers en keukens af. Het resultaat is een automatisch geregeld, fijn en gezond binnenklimaat en een aanzienlijke besparing op de energierekening.

Hans de Moor

Architect / directeur Spring Architecten

Voor HOZO zijn via een stedenbouwkundige verkenning de kaders geformuleerd om een goed en flexibel zorgcomplex  te ontwerpen, dat toekomstbestendig is en cliënten in de laatste fase van hun leven een echt thuisgevoel geeft. De layout van het nieuwe  gebouw heeft een H-vormige structuur met vier vleugels gekregen, die twee hoven gedeeltelijk omsluiten. Door een autonome situering in de lommerrijke omgeving wordt ingespeeld op de schaal en maat van de wijk. De gekozen vorm waarborgt een relatief bescheiden bouwmassa en korte looplijnen.  Tijdens het ontwerp is het zorgstelsel veranderd. Veel ouderen  blijven thuis wonen, hetgeen grote consequenties voor de bezetting van een woonzorgcomplex heeft. Daarom heeft HOZO besloten om een intramuraal ? project in twee bouwlagen te realiseren. Dankzij een intensief communicatietraject is het gebouw al tijdens de ontwerpfase door de buurt met applaus ontvangen en waren er nauwelijks zienswijzen te beantwoorden.

Interessant aan deze herstructureringsopgave is de flexibiliteit, die vanuit het ontwerp geprogrammeerd is. De leidingschachten zijn geschikt voor eventuele aanpassingen of een extra bouwlaag. Wij zijn uitgegaan van een flexibel casco met kalkzandsteenwanden en voorgeprogrammeerde doorbraken. Met behulp van deze duurzame opzet en een energiezuinig installatieconcept met bodemopslag en het comfort van vloerkoeling is een GPR-label van minimaal 8,5 bereikt. Dankzij een voor dit project doorontwikkelde combinatie van het individuele en duurzame ventilatiesysteem van ClimaRad met een speciale dorpel van Movair, is decentrale ventilatie praktisch onzichtbaar in de gevel weggewerkt. De ervaringen met dit duurzame systeem zijn positief, hoewel de thermostaat ten behoeve van deze doelgroep –zoals gebruikelijk- erg hoog wordt gezet. De ventilatie van de badkamer bestaat uit een CO2-gestuurd afzuigsysteem, dat samenwerkt met de ClimaRad ventilatie-unit in de gevel.

Deze doelgroep van ouderen met een zware indicatie kan nu zonder tochtklachten van een goede luchtkwaliteit profiteren, terwijl er geen warmte verloren gaat.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Voor actuele informatie over ClimaRad en haar decentrale ventilatie-oplossingen. 

Hier inschrijven

Meer technische informatie?

Klik hier

Wilt u een persoonlijk advies? 

Neemt u dan contact op via telefoonnummer: 
+31 (0) 541-358 130 of

Stuur een bericht

Nieuws

Artikel E&W Installatietechniek: De grote voordelen van 'ademen door de gevel'

Lees in de septemberuitgave van E&W over de grote voordelen van decentraal ventileren en onze aankomende productontwikkelingen. 'Wij geloven sterk in de meerwaarde die ons concept biedt', aldus Ralph Liedenbaum, Commercieel Directeur van ClimaRad. 'Decentrale ventilatie is een praktische en betaalbare oplossing'.

Invoering recyclingbijdrage

ClimaRad B.V. voert de recyclingbijdrage voor ventilatie-apparatuur door om te voldoen aan de regeling Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten (AEEA). Deze regeling is erop gericht het milieu te sparen door de hoeveelheid elektronisch afval te reduceren.

Artikel: 'Substantieel lager energieverbruik door decentraal ventileren in zorggebouwen'

Het elektriciteitsverbruik bij toepassing van decentrale ventilatiesystemen in gebouwen is fors lager dan in gebouwen waar de ventilatie centraal geregeld is. Ook het warmteverlies bij decentrale ventilatiesystemen is lager dan bij een centraal ventilatiesysteem.

Projecten

Nieuwbouw Zorgcentrum Parkhoven Leeuwarden

Bij de nieuwbouw van Woon- en behandelcentrum Parkhoven in Leeuwarden werd een ruim budget beschikbaar gesteld voor moderne technieken, waaronder een decentraal ventilatiesysteem van ClimaRad dat de ruimtes een comfortabel leefklimaat geeft.

Huize Dijckwegh te Naaldwijk

Met de herbestemming van de Bernadetteschool aan de karakteristieke Dijkweg 22 te Naaldwijk is een wooneenheid met 21 zorgappartementen, genaamd Huize Dijckwegh gerealiseerd. Huize Dijckwegh is gelegen in het centrum van Naaldwijk. Het imposante huis met een historische voorgevel heeft een rijke geschiedenis getuige de diverse details aan de binnen- en buitenzijde.

Uitbreiding kantoor Bedaux de Brouwer Goirle

Het landhuis dat in gebruik is als kantoorpand, werd gebouwd in 1937 in traditionalistische stijl en heeft kenmerken van de Delftse School. In 1950 werd aan de ach­terkant het architectenbureau gebouwd in classicistische stijl en tien jaar later een privékantoor met patio in modernistische stijl. Onlangs werd extra kantoorruimte op zolder gecreëerd.

© Copyright 2017 ClimaRad B.V.

Privacy Statement | SitemapContact | Disclaimer | Algemene voorwaarden

volg ons op facebook linkedin twitter youtube