Monumentaal: renovatie Nationaal trainingscentrum Akoesticum te Ede

OpdrachtgeverStichting Akoesticum
ArchitectSluijmer Architectuur
InstallateurITN Installatietechniek
Opleveringdecember 2016

Monumentaal: renovatie Nationaal trainingscentrum Akoesticum te Ede

Renovatie en herbestemming Friso kazerne Ede

In de voormalige Johan Willem Friso kazerne in Ede is sinds oktober 2014 het nationaal trainingscentrum voor muziek, dans en theater Akoesticum gevestigd. Alvorens het gebouw gebruikt kon worden voor de huidige bestemming vond een ingrijpende renovatie plaats van de gevels. Ook zijn de indeling en de functies van de ruimtes binnen helemaal aangepast.

Het trainingscentrum heeft de beschikking over acht studio’s, twee grote oefenzalen en een auditorium. Verder bevinden zich in het gebouw een restaurant en een café en er zijn kamers om te overnachten voor 148 personen.

Bij de renovatie zijn alle details van het oorspronkelijke ontwerp van de architect uit 1906 zoveel mogelijk opnieuw aangebracht waarbij de oorspronkelijke kleuren en materialen werden gebruikt.

Onze oplossing

Omdat na de bouwfase bleek dat het centrale WTW-systeem in bepaalde ruimtes onvoldoende ventilatiemogelijkheden bood, werd gezocht naar een decentrale oplossing die geïnstalleerd kon worden zonder ingrijpende maatregelen om het tekort aan ventilatie aan te vullen.

Per ruimte werden telkens twee ClimaRad 2.0 ventilatie-units (met radiator) geïnstalleerd waarbij de toestellen in een Master-Slave opstelling werden geplaatst. De Slave-toestellen kunnen worden bediend via de bedieningspanelen van de Master toestellen waarop deze zijn aangesloten.

Rick Wijngaard

Hoofd Facilitaire Dienst

Als hoofd facilitaire Dienst bij Akoesticum, Nationaal trainingscentrum voor muziek, dans en theater in Ede, ben ik van A tot Z betrokken geweest bij het project.

Enige tijd ná de oplevering van het gerenoveerde gebouw, een kazerne uit 1906, bleek dat de luchttoevoer en ook de binnenluchtkwaliteit in enkele lokalen niet voldoende was. Een upgrade door middel van een bouwkundig verantwoorde oplossing was noodzakelijk. Na diverse mogelijkheden te hebben overwogen, heb ik uiteindelijk gekozen voor ClimaRad. Voor deze techniek was geen ingrijpende (bouwkundige) verandering noodzakelijk, wat voor het in stand houden van een monumentaal pand een doorslaggevend argument was.

Door het plaatsen van enkele decentrale ClimaRad ventilatie-units in de lokalen kon de benodigde extra ventilatie op eenvoudige wijze worden gerealiseerd.

Ontvang de nieuwsbrief!

Met actuele informatie over binnenklimaat en de ClimaRad Solutions en producten.

Inschrijven nieuwsbrief

Meer technische informatie?

Klik hier

Wilt u graag een persoonlijk advies?

Neem dan contact met ons op via telefoonnummer:
+31 (0) 541-358 130 of

Stuur een bericht

Nieuws

De tijd zal het (venti)leren

In het artikel “De tijd zal het (venti)leren” van vakblad E&W Installatietechniek wordt woonhuisventilatie onder de loep genomen.

ClimaRad denkt mee met de klant

ClimaRad denkt mee met de klant: van projectspecifieke oplossing Leyhoeve Groningen naar standaard product

12,5 jarig jubileum ClimaRad

Afgelopen weekend, op 1 oktober 2017, bestond ClimaRad 12,5 jaar! Dit jubileum hebben wij samen met het personeel en de partners gevierd in Maastricht en Valkenburg.

Projecten

Lopend project: Renovatie 160 appartementen Hertmebrink Enschede

De twee galerijflats met elk 80 appartementen aan de Hertmebrink in Enschede ondergaan in opdracht van woningstichting Ons Huis groot onderhoud waarbij modernisering, isolatie en duurzaamheid voorop staan. (foto's: Beltman Architecten)

Nieuwbouw appartementen Indische toren Almere

In 2016 werd in de Indische buurt, aan de Makassarweg in Almere een woontoren gerealiseerd. Deze 12 verdieping tellende woontoren bevat in totaal 61 (twee- en driekamer-)appartementen waarvan het hoogste appartement het vloerniveau op 33 meter heeft. De totale hoogte van de woontoren is ruim 38 meter.

Nieuwbouw zorgcomplex Landlaan te Onstwedde

Aan de Landlaan in Onstwedde werd in opdracht van Zorginstelling De Zijlen een nieuw zorgcomplex gebouwd dat in totaal 24 appartementen bevat. B+O Architectuur en Interieur heeft het ontwerp gemaakt.

© Copyright 2017 ClimaRad B.V.

SitemapContact | Disclaimer | Algemene voorwaarden

volg ons op facebook linkedin twitter youtube