Monumentaal: KDV Zein ChildCare te Den Haag

OpdrachtgeverZein ChildCare Group
ArchitectBureau Kroner Architecten
AdviesbureauHofman Technisch Advies HTA
InstallateurTechnisch Buro TOM B.V., Verkaart Zuidwest B.V.
Oplevering2014

Monumentaal: KDV Zein ChildCare te Den Haag

Transformatie monumentaal pand

Aan het Josef Israelsplein in Den Haag staat het Renswoudehuis dat nu functie biedt aan kinderdagverblijf/BSO Zein Childcare, dat specifiek gericht is op de expat-doelgroep. Dit voormalige internaat van 2700 m² is een karakteristiek monumentaal gebouw dat werd gebouwd in de jaren ’20 van de 20e eeuw. In 2014 werd het pand verbouwd tot kinderdagverblijf en daarbij volledig gerenoveerd. Omdat het een pand betreft met een grote architectuur-historische waarde, was het van groot belang om tijdens de renovatie zo weinig mogelijk zichtbare veranderingen aan te brengen. De onopvallende muurroosters van ClimaRad voldoen goed aan deze wens. Bij het concept van Zein Childcare is duurzaamheid de basis.

In dit monumentale pand is de decentrale ventilatie-oplossing van ClimaRad toegepast om een gezond binnenklimaat te realiseren, daarnaast zorgen ook andere hightech duurzame installatietechnieken voor een uitstoot neutraal pand. De ruimtes worden verlicht door middel van zonnepanelen, water wordt verwarmd door zonnecollectoren, de vloeren worden door de aarde verwarmd en verse buitenlucht wordt per groep afzonderlijk toegevoerd en voorverwarmd.

Het gehele concept bestaat uit verschillende ruimtes voor kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang, een centrale speelruimte, een orangerie in de tuin en een buitenspeeltuin. Daarnaast zijn er overige ruimtes voor nevenactiviteiten, zoals cursusruimtes, een bibliotheek en personeelsvoorzieningen.

ClimaRad Comfort Solution

In het pand werd de ClimaRad Comfort Solution toegepast, uitgevoerd met ventilatie-units van het type ClimaRad Sensa Horizontaal en ClimaRad 2.0. In verband met de veiligheid van de kinderen is ervoor gekozen om de voedingskabels vanuit de muur in de units aan te sluiten, zodat er geen wandcontactdozen met stekkers op de muur zelf aanwezig zijn.

Dankzij deze ClimaRad ventilatie-oplossing kunnen de kinderen en het personeel van het kinderdagverblijf elke dag genieten van een comfortabel leefklimaat dat dankzij de zelfwerkende sensoren van de toestellen volledig automatisch wordt geregeld. Tocht (zoals bij mechanische ventilatie) is definief verleden tijd. Dankzij het ingebouwde warmteterugwinning systeem wordt er namelijk geventileerd met voorverwarmde lucht wat zowel energiebesparing als comfort oplevert.

Joost Hofman

voormalig adviseur Verkaart Groep (momenteel Directeur Hofman Technisch Advies)

Het betrof een monumentaal pand waar goede ventilatie in aangebracht moest worden. Hierbij moest de buitenzijde (gevel) zoveel mogelijk intact blijven.

We hebben voor ClimaRad gekozen vanwege het decentrale karakter en het ontbreken van lange (snel vervuilende) ventilatiekanalen. Tevens worden de gaten in de muren mooi afgewerkt met kleine, onopvallende roosters in bijna dezelfde kleur als de muur. Bijkomend voordeel is de mogelijkheid voor nachtkoeling in de zomer.

Na afronding van het project werd er in november 2016 door Technisch Buro Tom onderhoud verricht waarbij ook de ClimaRad filters zijn vervangen. Hierbij had ik de hulp ingeroepen van de ClimaRad projectleider die dat prima heeft afgehandeld. Tijdens het onderhoud bleken enkele ventilatie-units niet goed te werken en dit heeft de projectleider van ClimaRad ook meteen opgelost.

ClimaRad is een goede keuze omdat het een product is dat je stand-alone kunt gebruiken om een ruimte energiezuinig te ventileren zonder veel hak- en breekwerk, kanaalwerk, luchtbehandelingskasten etc. Het is eenvoudig uitbreidbaar en vergt weinig onderhoud (dat bovendien eenvoudig uit te voeren is). Juist de eenvoud zorgt voor een makkelijke toepasbaarheid in projecten.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Voor actuele informatie over ClimaRad en haar decentrale ventilatie-oplossingen. 

Hier inschrijven

Meer technische informatie?

Klik hier

Wilt u een persoonlijk advies? 

Neemt u dan contact op via telefoonnummer: 
+31 (0) 541-358 130 of

Stuur een bericht

Nieuws

Artikel E&W Installatietechniek: De grote voordelen van 'ademen door de gevel'

Lees in de septemberuitgave van E&W over de grote voordelen van decentraal ventileren en onze aankomende productontwikkelingen. 'Wij geloven sterk in de meerwaarde die ons concept biedt', aldus Ralph Liedenbaum, Commercieel Directeur van ClimaRad. 'Decentrale ventilatie is een praktische en betaalbare oplossing'.

Invoering recyclingbijdrage

ClimaRad B.V. voert de recyclingbijdrage voor ventilatie-apparatuur door om te voldoen aan de regeling Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten (AEEA). Deze regeling is erop gericht het milieu te sparen door de hoeveelheid elektronisch afval te reduceren.

Artikel: 'Substantieel lager energieverbruik door decentraal ventileren in zorggebouwen'

Het elektriciteitsverbruik bij toepassing van decentrale ventilatiesystemen in gebouwen is fors lager dan in gebouwen waar de ventilatie centraal geregeld is. Ook het warmteverlies bij decentrale ventilatiesystemen is lager dan bij een centraal ventilatiesysteem.

Projecten

Nieuwbouw Zorgcentrum Parkhoven Leeuwarden

Bij de nieuwbouw van Woon- en behandelcentrum Parkhoven in Leeuwarden werd een ruim budget beschikbaar gesteld voor moderne technieken, waaronder een decentraal ventilatiesysteem van ClimaRad dat de ruimtes een comfortabel leefklimaat geeft.

Huize Dijckwegh te Naaldwijk

Met de herbestemming van de Bernadetteschool aan de karakteristieke Dijkweg 22 te Naaldwijk is een wooneenheid met 21 zorgappartementen, genaamd Huize Dijckwegh gerealiseerd. Huize Dijckwegh is gelegen in het centrum van Naaldwijk. Het imposante huis met een historische voorgevel heeft een rijke geschiedenis getuige de diverse details aan de binnen- en buitenzijde.

Uitbreiding kantoor Bedaux de Brouwer Goirle

Het landhuis dat in gebruik is als kantoorpand, werd gebouwd in 1937 in traditionalistische stijl en heeft kenmerken van de Delftse School. In 1950 werd aan de ach­terkant het architectenbureau gebouwd in classicistische stijl en tien jaar later een privékantoor met patio in modernistische stijl. Onlangs werd extra kantoorruimte op zolder gecreëerd.

© Copyright 2017 ClimaRad B.V.

Privacy Statement | SitemapContact | Disclaimer | Algemene voorwaarden

volg ons op facebook linkedin twitter youtube